Koleraen har allerede tatt liv

TEGUCIGALPA (Dagbladet): Orkanen Mitch fortsetter å ta liv i Nicaragua og Honduras. Mens stormen og regnet avtar, kommer smittedøden. Koleraepidemien har allerede kostet menneskeliv. Orkanofrene kjemper for livet, mens hjelpeorganisasjoner og myndigheter slåss innbyrdes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Nicaragua har opprettet en nasjonal krisekomité, men de internasjonale hjelpeorganisasjonene får ikke være med på å koordinere arbeidet. Organisasjonene stoler ikke på at pengene går til de hardest rammede og har dannet en egen gruppe som nekter å samarbeide med regjeringen.
Koordinator for Latin-Amerika-gruppene i Norge, Roy Krøvel, sier til Dagbladet at han også har vært vitne til at hjelpeorganisasjonene krangler seg imellom om den nødhjelpen som kommer fram.

- Mange av organisasjonene samarbeider heller ikke med de lokale myndighetene, sier Krøvel.

Sammen med 12 andre norske hjelpearbeidere er han i Matagalpa i Nicaragua, der minst 200 er funnet omkommet etter orkanens herjinger.

- De første er allerede døde av kolera, sier han.

Blant sykdommene som truer med å ramme mange mennesker, er meslinger, lungebetennelse og bronkitt. Få mennesker i Mellom-Amerika er vaksinert mot meslinger.
Det er også økende risiko for epidemier av kolera, gul feber, tyfoid, malaria og dengue-feber, som kan spre seg raskt i overbefolkede leirer. De første tilfellene av kolera og dengue-feber er allerede registrert etter orkanen.

Barn, gravide kvinner, eldre og mennesker som allerede er sterkt svekket og syke, blir de første ofrene for epidemier, som kan doble antallet døde etter katastrofen. Allerede er 11500 registert som døde, og 13000 er savnet.

Regnet fortsetter og vannet flommer fortsatt i store deler av katastrofeområdene, og det er meldt mer nedbør i dagene framover.