RAMMET AV KOLERAEPIDEMI: Kvinner fra Zimbabwe står i kø for å få tak i insektsimpregnerte myggnett. Landet opplever nå en koleraepidemi, og regntida gjør at epidemien nå sprer seg fort over hele Sør-Afrika. Foto: REUTERS/SCANPIX
RAMMET AV KOLERAEPIDEMI: Kvinner fra Zimbabwe står i kø for å få tak i insektsimpregnerte myggnett. Landet opplever nå en koleraepidemi, og regntida gjør at epidemien nå sprer seg fort over hele Sør-Afrika. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Koleraepidemi i Zimbabwe

Over 60 000 mennesker smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Kolera-utbruddet er bare en av landets voksende kriser, sier Leger Uten Grenser i den ferske rapporten «Beyond Cholera: Zimbabwe's Worsening Crisis».

Det voldsomme kolerautbruddet startet i fjor, og så langt har Leger Uten Grenser behandlet 45 000 kolerapasienter. Totalt er over 60 000 mennesker smittet.

Krever betaling av pasientene
Men kolera er ikke den eneste humanitære krisen i Zimbabwe. Landets politiske og økonomiske sammenbrudd har ført til manglende tilgang på grunnleggende helsetjenester, og Leger Uten Grenser melder at flere nasjonale helseforetak er ute av drift. I tillegg krever sykehusene  urimelig betaling fra sine pasienter, ofte i utenlandsk valuta. Dette gjør at flere ikke har mulighet til å få behandling.

- Gjennom de siste årene har vi sett at det en gang lovpriste helsevesenet i Zimbabwe har kollapset. Kollapsen får dessverre ikke bare konsekvenser for kolerapasientene, sier Manuel Lopez, ansvarlig for Leger Uten Grenser i Zimbabwe.

Mangler helsepersonell
Han peker på at det også er en akutt mangel på helsepersonell i landet.

- Slik vi ser det er tegnene helt klare: Zimbabwe opplever en medisinsk krise som er i ferd med å spinne helt ut av kontroll, sier Lopez.

Som følge av sammenbruddet i Zimbabwe er millioner av mennesker på flukt, og tre millioner mennesker antas å ha søkt tilflukt i Sør-Afrika. Dette er den største flyktningestrømmen i fredstid fra et land til et annet.

Etter intens megling ved hjelp av Sør-Afrika ble Mugabe og Tsvangirai i fjor enige om å dele makten i landet etter de omstridte valgene på president og på ny nasjonalforsamling. Men regjeringsforhandlingene ble utsatt gang på gang på grunn av gjensidig mistro mellom MDC og Mugabes parti ZANU-PF, i tillegg til heftig krangel om fordeling av ministerposter.

Umake par
11. februar i år ble Tsvangirai utnevnt til statsminister, og det knyttes enorme forventninger til ham. Han ble sverget i ed av sin argeste rival, president Robert Mugabe.

Mange i Zimbabwe og resten av verden spør seg også om Tsvangirai og Mugabe i det hele tatt vil klare å jobbe sammen, siden motsetningene mellom dem er så store.

Og den nye regjeringen står overfor flere kriser: En økonomi som har falt fullstendig sammen, en hyperinflasjon på over 230 millioner prosent, en offisiell arbeidsledighet på 94 prosent samt en stadig økende matmangel.

- Krever handling
Oppå dette kommer koleraepidemien som har tatt over 3400 liv, og som myndighetene ennå ikke har kontroll over.

- Sli det er nå skaper situasjonen i Zimbabwe masse utilgivelig lidelse, og vi trenger umiddelbar handling for å gi befolkningen tiltrengt humanitær hjelp. Regjeringen i Zimbabwe må garantere for at nødhjelpsarbeidere får arbeide der hvor behovet finnes, og lette på byråkratiske hindre slik at prosjekter kan få nok folk og medisiner, sier Christophe Fournier, internasjonal president i Leger Uten Grenser.

Han understreker at det er på høy tid at både andre land og internasjonale organisasjoner tar krisen inn over seg.