Slår alarm om fastleger:

- Kollaps i helsetjenesten

14 kommuneoverleger i Vestfold og Telemark melder om krise i legetjenesten. Som løsning foreslår de at folk skal kunne sykmelde seg selv.

FORTVILT: Kommuneoverlege i Tinn, Sjur Widme Ohren, forteller om en fortvilt situasjon der mange innbyggere står helt uten fastlege. Foto: Privat
FORTVILT: Kommuneoverlege i Tinn, Sjur Widme Ohren, forteller om en fortvilt situasjon der mange innbyggere står helt uten fastlege. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et brev sendt til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark slår 14 kommuneoverleger i fylket alarm om situasjonen for fastlegeordningen.

«Vi er svært bekymret for utviklingen framover. Mange kommuner sliter med å prioritere innsatsen og håndtere utfordringene. Flere kommuner opplever en kollaps i tjenesten,» skriver de i brevet.

Det er kommuneoverlege Sjur Widme Ohren i Tinn kommune som har skrevet brevet, som de 13 andre legene stiller seg bak. Han forteller at de ikke greier å skaffe nye leger.

- Det er helt umulig å få inn nye leger. Vi prøver alle muligheter og bruker enormt mye kommunale midler. Vi møter fastlegene på det vi tror er viktig for dem. Likevel er det helt umulig å få søkere.

Dagbladet skrev søndag om Hans-Gunnar Wear-Hansen som har drevet allmennpraksis i snart 40 år. Han frykter at fastlegeordningen skal kollapse helt.

- Det blir bare verre og verre. De kommer med noen midler, men det er som å skvette vann på gåsa.

- Uten legetilbud

Kommuneoverlegen i Tinn forteller at de nå står uten ansatte fastleger på mange lister i kommunen.

- De pasientene står uten tilbud. De får ikke den rettigheten de skal ha.

- Det er fryktelig fortvilende for en kommune. De strekker seg langt, men her er det ikke pengene det står på. Det er en massiv rekrutteringssvikt i hele landet, sier Ohren til Dagbladet.

«I kommuner med legeløse lister avslår andre kollegaer ofte å yte hjelp til andre enn egne listepasienter. Pasientene står dermed uten allmennlegetilbud og får ikke dekket grunnleggende pasientrettigheter.», skriver han i brevet til statsforvalteren.

I den større bykommunen Skien deler kommuneoverlege Trude Belseth Sanden opplevelsene til kollegaen i Tinn. Hun sier det ikke finnes noen ledig kapasitet på listene og at 3000 personer står på venteliste.

- Det er manglende rekruttering og ingen søkere til ledige hjemler. Det betyr at flere pasienter i Skien nå ikke har en fastlege, men må forholde seg til en vikarlege, sier Ohren til Dagbladet.

- Situasjonen er utfordrende, og vi er spesielt bekymret for manglende rekruttering av yngre leger inn i fastlegeordningen, og ytterligere frafall av fastleger i kommunen, fortsetter kommuneoverlegen.

Kommuneoverlegene understreker samtidig i brevet at fastlegeordningen fortsatt fungerer etter hensikten i flere kommuner i fylket.

Vil ha 365 egenmeldingsdager

De fjorten kommuneoverlegene mener det nå trengs flere akutte grep for å håndtere krisen. De etterlyser en plan fra myndighetene, og trekker i brevet fram flere grep de mener kan lette på presset.

Et av tiltakene er å akutt stanse sykmeldingsordningen i kommunene som er hardest rammet av fastlegemangel. Innbyggerne skal i stedet få 365 egenmeldingsdager de kan bruke når de er syke.

Altså vil innbyggerne i praksis kunne sykmelde seg selv, når og hvor lenge man vil.

Kommuneoverlege Sjur Widme Ohren mener det å skrive sykmeldinger er dårlig bruk av ressurser slik situasjonen er nå.

- Det er altfor lite kapasitet i ordningen til å møte etterspørselen nå. Det må gjøres noen prioriteringsgrep.

- Vi må nedprioritere det som ikke er så viktig. Sykmeldingsordningen er ekstremt ressurskrevende for fastlegene. Samtidig har den tvilsom nytte. Man trenger ikke å bruke leger til den typen attesteringsoppgaver, sier Ohren.

FASTLEGEKRISE: Ingvild Kjerkol kalte inn til pressekonferanse om omikron-smitten og forteller om en bekymringsfull fatlegekrise. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

«Langvarig og raskt økende krise»

Ordningen er ikke tatt helt fra løse luften. Mandal kommune gjennomførte et prøveprosjekt med modellen fra 2008 til 2018. Resultatet var at sykefraværet gikk ned. Et regjeringsnedsatt utvalg foreslo seinere å innføre en slik ordning i hele landet, men rapporten ble lagt i skuffen.

I 2018 påla Arbeids- og sosialdepartementet Mandal kommune å stanse prosjektet.

For alle norske kommuner foreslår kommuneoverlegene en nasjonal ordning med økt antall egenmeldingsdager, samtidig som man oppfordrer befolkningen til å bruke egenmeldingsdagene opp før man kontakter lege for sykmelding.

Lege skal bare involveres hvis det er tvil om pasientens helsetilstand.

Kommuneoverlegene i Vestfold og Telemark mener fastlegeordningen er «i en langvarig og raskt økende nasjonal krise». De mener staten har et ansvar for å løse krisen.

«Vi er usikre på om nasjonale myndigheter i tilstrekkelig grad tar inn over seg den kritiske situasjonen som rammer både by- og distriktskommuner. Krisen må både erkjennes og håndteres. Selv om sørge for ansvaret for fastlegeordningen ligger hos kommunen har staten gjennom ordningens organisering et minst like sentralt ansvar.», skriver de 14 legene i brevet til statsforvalteren.

Fanesak

Å rydde opp i fastlegeordningen har vært en av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhols fanesaker. I statsbudsjettet bevilget regjeringen 450 friske millioner til formålet.

- Vi har en fastlegekrise, sa Kjerkol til Dagbladet da omikronsmitten veltet over landet i november.

Statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap) svarer på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet i denne saken.

SLÅR ALARM: Kommuneoverlege Sjur Widme Ohren i vinterlige Rjukan, administrasjonssentrum i Tinn kommune.
SLÅR ALARM: Kommuneoverlege Sjur Widme Ohren i vinterlige Rjukan, administrasjonssentrum i Tinn kommune. Vis mer

- Fastlegeordningen har hatt store utfordringer over tid. Fastlegene er navet i vår felles helsetjeneste, og derfor er regjeringen i full gang med å gjøre noe med denne varslede krisen, skriver Rønning-Arnesen i en e-post til Dagbladet.

Hun viser til at regjeringen har bevilget rundt 80 millioner kroner til rekrutteringstiltak.

- Rekrutteringsutfordringene er sammensatte, og vi vurderer fortløpende tiltak som vil tror kan gi effekt. På litt lengre sikt vil vi se bredt på organisering og finansiering, og på om vi i større grad kan legge til rette for andre faggrupper i ordningen, skriver hun videre.

Dagbladet har vært i kontakt med Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. De bekrefter at de har mottatt brevet, og at de har sendt det videre til Helsedirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer