Havbunnalarm:

Kollaps i økosystemene langs norskekysten

Det som skjer med tareskogen langs norskekysten kan på mange måter sammenliknes med det som skjer i Great Barrier Reef i Australia, ifølge havforsker. - Det er klart vi er bekymret, sier han.

- UPRODUKTIV ØRKEN: - Gigantiske områder tare ble beitet ned av kråkeboller på begynnelsen av 1970-tallet. Flere tusen kvadratkilometer ble forvandlet fra frodig skog til artsfattig og uproduktiv ørken, sier forsker Hans Kristian Strand ved Havforskningsinstituttet. Foto: Havforskningsinstituttet
- UPRODUKTIV ØRKEN: - Gigantiske områder tare ble beitet ned av kråkeboller på begynnelsen av 1970-tallet. Flere tusen kvadratkilometer ble forvandlet fra frodig skog til artsfattig og uproduktiv ørken, sier forsker Hans Kristian Strand ved Havforskningsinstituttet. Foto: Havforskningsinstituttet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både langs kysten i sør og i nord i landet vårt er deler av økosystemene i alvorlig ubalanse, ifølge forskere ved Havforskningsinstituttet.

«Ny forskning fra Havforskningsinstituttet viser hvordan klimaendringer, overfiske og annen menneskelig aktivitet har ført til kollaps i økosystemene, og tap av blå skog både i nord og sør. Og når skaden først har skjedd, kan det være vanskelig å få den tilbake», skriver de i en kronikk, først publisert i Aftenposten.

- Når tareskogen forsvinner kaller vi det en kollaps. Når taren er borte fordi kråkeboller har beitet den ned, forsvinner også mange av de naturlige fiendene, og hele systemet blir stabilt og artsfattig, sier forsker Hans Kristian Strand til Dagbladet, som er en av forfatterne av kronikken.

- Samme drivkrefter

Det er ulike årsaker til kollapsen langs kysten i sør, og kollapsen i nord i landet, forklarer han videre.

- Det er sammensatte problemstillinger, men i sør mener vi det hovedsakelig skyldes avrenning fra land, slik at vannet blir mer grumsete og næringsrikt, samt global oppvarming som gjør vannet for varmt for taren. Mye forurensning og næringsstoffer kan alene gi overvekst av trådformede alger som utkonkurrere tare, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer