Trygve Slagsvold Vedum

Kollaps på hjemmebane

Trygve Slagsvold Vedums parti stuper i finansministerens hjemkommune. Siden sist kommunevalg har han mistet to av tre velgere i hjemkommunen. - Vi heier på Trygve, sier lokallagslederen.

NEDTUR: Selv Trygve Slagsvold Vedums egne vil ikke ha ham. I hjemkommunen Stange har to av tre velgere forlatt partiet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
NEDTUR: Selv Trygve Slagsvold Vedums egne vil ikke ha ham. I hjemkommunen Stange har to av tre velgere forlatt partiet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

Tallene går fram av en fersk meningsmåling fra Hamar Arbeiderblad.

Senterpartiets oppslutning er mer enn halvert på landbasis etter at de gikk inn i regjering. Fra et valgresultat på 13,5 prosent er Vedums partis gjennomsnittlige oppslutning nede nå 6 prosent. På Dagbladets siste måling fikk de bare støtte av bare 5,7 prosent av velgerne.

Stange er kjent som en Ap-bastion, men også Sp har gjort det skarpt i Vedums hjemkommune, der han fortsatt har gårdsdrift.

- Gull og grønne skoger

Sist kommunevalg fikk Vedum og Sp støtte fra 23,8 prosent av velgerne i kommunen. I stortingsvalget økte de til 28,1 prosent.

Men nå har to av tre velgere takket for seg. På den ferske kommunevalgsmålingen Sentio har utført er støtten nede på 8,6 prosent.

- Det er jo ikke bra. Vi er ikke fornøyde med det, er det umiddelbare reaksjonen fra leder i Stange Sp, Oddrun Sagevik, til Dagbladet.

Vedums rådgiver opplyser at finansministeren torsdag sitter opptatt i møter og ikke er tilgjengelig for kommentar.

Velgerne lokalavisa møter på den lokale Johnsen-kiosken legger mye av skylda på partileder og finansminister Vedum.

- Han lover gull og grønne skoger, men har aldri sagt hvor han skal ta pengene fra, sier en i den lokale kaffegjengen Hamar Arbeiderblad møter på Johnsen-kiosken på Stange.

- Sp lover og lover. Partiet sitter i regjering og lover så mye, sier en annen.

- Støy

Lederen for det lokale Sp-laget legger mye av skylda for de dårlige resultatene på regjeringsdeltakelsen.

- Vi ser trender når det gjelder regjering og regjeringsdeltakelse. Vi ser slitasje på det, sier Sagevik til Dagbladet.

- Det har blitt en støy rundt Trygve. Finansministeren blir jo angrepet av alle riksmediene, legger hun til.

Hun mener de har hatt noen gode saker lokalt i Stange i det siste, som å redde grendeskoler, men at det har «druknet» i spørsmål om regjeringen.

- Vi er optimistisk på dette programmet vi skal legge fram foran valget neste år. Vi jobber for å få en økning, og er sikker på at folk vil se hvilken positiv retning vi til ta Stange i, fortsetter den lokale Sp-toppen.

- Vanskelig

Den lokale gjengen på kiosken viser samtidig stor forståelse for at det er vanskelig å sitte med makta for tiden, med Ukraina-krigen, skyhøye priser på mat og strøm og stigende renter.

- Det er en vanskelig tid å styre i, med krig i Europa og astronomiske drivstoff- og strømpriser. Det får spesielt Senterpartiet svi for, sier talsmannen for den lokale gjengen Rolf Edvinsen til Hamar Arbeiderblad.

- Erna hadde nok ikke vært like populær om hun hadde sittet i regjering med så høye strømpriser, legger en annen til.

- Glade i Trygve

Til tross for kollapsen i oppslutning, mener lederen i Stange Ap at Trygve Slagsvold Vedum fortsatt er en populær mann i hjembygda.

- Folk er veldig glad i Trygve og det han gjør. Han legger ned en hard innsats for landet, sier Oddrun Sagevik.

Hun lover at de skal gjøre det de kan for å støtte partilederen i tida som kommer.

- Vi står bak Trygve og heier, slår Sagevik fast.

Mens Vedum og co. stuper, går det bedre med regjeringspartner Arbeiderpartiet i innlandskommunen. Støres parti får støtte fra 31,4 prosent av velgerne på lokalmålingen. Det er riktignok en nedgang på 2,1 prosentpoeng siden juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer