Arecibo-observatoriet:

Kollapset:
- Et enormt tap

Radioteleskopet ved det kjente observatoriet på Puerto Rico raste sammen tirsdag morgen.

ØDELAGT: Bildet av det kollapsede teleskopet ble tatt i går, tirsdag 1. desember. Teleskopet har spilt en viktig rolle i flere astronomiske oppdagelser. Foto: Yamil Rodriguez / Aeromed via AP / NTB
ØDELAGT: Bildet av det kollapsede teleskopet ble tatt i går, tirsdag 1. desember. Teleskopet har spilt en viktig rolle i flere astronomiske oppdagelser. Foto: Yamil Rodriguez / Aeromed via AP / NTB Vis mer
Publisert

Det ærverdige Arecibo-observatoriet i Puerto Rico har vært et fyrtårn for romforskning gjennom flere tiår, og ikke minst en kjent kulisse fra Pierce Brosnans «James Bond»-debut i filmen «Golden Eye» fra 1995.

Nylig besluttet US National Science Foundation (NSF) at radioteleskopet skulle rives. Beslutningen ble tatt etter at to kabler som har holdt instrumentene på plass, røyk i høst.

Tirsdag morgen kollapset hele teleskopet.

Assisterende forskningsdirektør ved observatoriet, Christiano Brum, var til stede da det skjedde, og bekreftet nyheten overfor NRK tirsdag kveld.

NSF skriver på Twitter at ingen ble skadd da teleskopet raste sammen.

Gråt på TV

Ifølge NBC News har kollapsen utløst sterke følelser i Puerto Rico, og ikke minst i romforskermiljøet.

Astronom og professor ved University of Puerto Rico, Carmen Pantoja, omtaler hendelsen som «et enormt tap».

Meteorolog Ada Monzón tok til tårene på TV, da hun annonserte nyheten til puertoricanske TV-seere.

- Jeg må, med hjertet i hånda, informere dere om at Arecibo-Observatoriet har kollapset. Vi gjorde det vi kunne for å redde det, sa hun tirsdag.

Beslutningen fra NSF om at teleskopet ikke skulle repareres, skapte nemlig sterke reaksjoner i det internasjonale romforskermiljøet. Det ble opprettet en underskriftskampanje for å bevare konstruksjonen, som onsdag formiddag har rett under 65 000 signaturer.

- Mange i det vitenskapelige miljøet er sinte, fordi dette kunne vært unngått. Byråkratiet og vent-og-se-holdningen til NSF har ødelagt plattformen ved observatoriet, utdypet Monzón.

NSF har uttalt at de har planer om å gjenåpne observatoriet for besøkende, og gjenoppta operasjonene ved de gjenværende fasilitetene.

Sterk forbindelse til Norge

Teleskopet ble bygget på 60-tallet, og har overlevd både orkaner og jordskjelv, før det måtte gi tapt.

Ifølge romforsker Anja Strømme har observatoriet alltid hatt en sterk forbindelse til Norge. Blant annet var norske Tor Hagfors en av de første direktørene. Flere norske forskere, spesielt fra Universitetet i Tromsø, er jevnlig på Arecibo for å hente data til forskningsarbeidet sitt, ifølge Norsk Romsenter.

Strømme, som har forsket og undervist ved observatoriet ved flere anledninger, anser kollapsen som «den definitive enden på en æra».

- Det er rart at man blir så trist av at et stykke metall har kollapset. Men det er en så signifikant ting, man får et forhold til et sånt sted, noe sånt blir aldri bygget igjen. Det har bidratt på så mange felt, både for å forstå vår klode og solsystem, men også trigget nysgjerrighet for barn og unge, sier hun til NRK.

Observatoriet har gjennom årenes løp blant annet bidratt til oppdagelsen av den første binære pulsaren, som ledet til at forskerne fikk nobelprisen i fysikk i 1993, bekreftelsen av den første eksoplaneten og av vann på Merkurs poler, ifølge Store norske leksikon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer