Kollapset etter 1 469 kilometer - var fem mil fra å bli Antarktis-legende

Eventyreren Henry Worsley (55) måtte gi opp etter to døgn i storm og 44 minus.

- GOD TUR:  Henry Worsley (til venstre) blir ønsket god tur av David Bekcham 10. november i fjor på Union Glacier. Medbrakt en kopi fra prins William av Union Jack-flagget som Ernest Shackelton hadde med på sin ferd for 100 år år siden. Foto: Tim Stewart News/REX Shutterstock/NTB Scanpix.
- GOD TUR: Henry Worsley (til venstre) blir ønsket god tur av David Bekcham 10. november i fjor på Union Glacier. Medbrakt en kopi fra prins William av Union Jack-flagget som Ernest Shackelton hadde med på sin ferd for 100 år år siden. Foto: Tim Stewart News/REX Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den britiske eventyreren Henry Worsley (55), som forsøkte å krysse Antarktis aleine, er død etter to måneders ensom ferd over sydpolisen.

Da var han langt inne på oppløpet i forsøket på å bli førstemann til å følge skisporene til alle tre sydpol-pionerene Amundsen, Scott og Shackleton.

Ifølge The Guardian hadde briten tilbakelagt 1 469 kilometer (913 engelske mil) i løpet av 71 dager. Fram til den siste teltplassen hadde han kjempet seg gjennom snøstormer i 44 minusgrader da han fullstendig utmattet måtte gi opp forsøket på å flytte teltet sitt etter to døgn.

Briten var mindre enn 50 kilometer unna målet da kroppen sa stopp.

Hans kone, Joanna Worsley, bekrefter dødsfallet overfor BBC.

Worsley ble brakt til sykehus til sykehus i Punta Arenas i Chile, men livet sto ikke til å redde.
 
- Utmattelse, betennelse og dehydrering
BBC melder at den tidligere oberstløytnanten døde av «utmattelse og dehydrering». Den gifte tobarnsfaren fra Fulham i London ringte etter hjelp fredag i forrige uke, og ble deretter hentet ut og brakt til sykehus i Chile.

Nettsiden shackletonsolo.org skrev i helgen at Worsley hadde betennelse i bukhinnen og ble innlagt på et sykehus i Punta Arenas.

Henry Worsley tok fatt på turen i jubileumsåret for den britiske oppdageren Ernest Shackletons store Antarktis-ekspedisjon. Målet hans var å krysse hele den enorme iskappen over verdens sørligste kontinent.

PÅ TUR:  Henry Worsley opå en av sine tidligere Antarktis-ekspedisjoner i 2008. Foto: John Stillwell, Press Associaton/NTB Scanpix.
PÅ TUR: Henry Worsley opå en av sine tidligere Antarktis-ekspedisjoner i 2008. Foto: John Stillwell, Press Associaton/NTB Scanpix. Vis mer

Sammen med andre hadde han allerede gått i de klassiske skisporene til Robert Scott og Roald Amundsen.

Shackletons ekspedisjon endte da skipet hans, Endurance, kjørte seg fast i skruisen og sank i 1915.

Han overlevde, men døde av hjertefakt, bare 47 år gammel, i Grytviken da han var tilbake sju år seinere.

God tur fra Beckham
Worsleys enmannskamp for å bli Antarktis-legende har harr stor oppmerksomhet i Storbritannia. Prins William har vært ekspedisjonens høye beskytter, og han og prins Harry har vært ute med kondulanse etter at dødsfallet ble kjent.

Fotballguru David Beckham var blant som dro langt sør og ønsket den polvante offiseren lykke til ved avmarsj.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer