Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kollapset på klubb

For tre år siden kuttet Frode Engelsen (27) ut ecstasy, amfetamin og kokain etter at han kollapset i forbindelse med fest på en klubb i Oslo sentrum. Da var han utslitt etter døgn med party.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likevel blir han ennå provosert når voksne omtaler ungdom i omgang med dop som en del av «narkotikamiljøet».

- Det der irriterer meg noe jævlig. Det er voksne som har laget den merkelappen. Jeg var aldri noen del av narkotikamiljøet, selv om jeg tok ecstasy. Da må i tilfelle narkomiljøet finnes overalt. Er jeg for eksempel en del av dagligvaremiljøet fordi jeg handler mat? Eller en del av nikotinmiljøet fordi jeg røyker sigaretter?

Ikke misbrukere

27-åringen drikker cola og røyker, mens han tar seg til det korte, lyse håret. Han gikk litt tidligere fra jobben i plateselskapet for å «ta hull på et par myter» for Dagbladet.

- Voksne snakker til ungdom om narkotikamisbruk, men det blir feil. Ungdom ser ikke på seg selv som misbrukere, men brukere. Misbrukere er de som står med knekk i knærne på Jernbanetorget. Brukere er de som bruker ecstasy i forbindelse med noe positivt, som i housemiljøet hvor utgangspunktet var samhold og likeverd.

Forført

Frode har ingen løsning på hvordan ungdom skal forklares at ecstasy er farlig, men mener at voksne må slutte å svartmale og komme med ensidig informasjon.

- Ungdom hører på venninna som kommer på skolen mandag morgen og har hatt tidenes ecstasyopplevelse i helga. Ikke på voksne som driver skremselspropaganda.

Frode innrømmer gjerne at han ble forført av ecstasy. Etter den første tabletten på en klubb i 1996, forsvant hemningene. Vanligvis tok han en tablett, av og til to. Etter hvert kom kontaktene, speeden, kokainen og tablettene av seg selv.

- Virkningen er enorm. En kjempeherlig knallfølelse som starter med en kiling i magen. Så kommer smilet og gåsehuden bare noen tar deg på armen. Virkningen er som å gange forelskelse med 10 000.

Depresjon

Men han kollapset da han hadde slitt med depresjon.

- Jeg våknet av hjernerystelse, noen tørket blod av meg. Dagen etterpå bestemte jeg meg for at nok var nok. Det hadde sklidd ut. Nå er det musikken jeg tar av på, sier Frode.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media