AstraZeneca-vaksinen

Kollapset under pressemøte

Danmark gjenopptar ikke bruken av AstraZenecas coronavaksine - men under onsdagens pressekonferanse oppsto helt urelatert dramatikk.

NB! STERKE INNTRYKK: Tanja Erichsen fra Lægemiddelstyrelsen besvimte under pressekonferansen 14. april. Ifølge danske BT gikk det bra med Erichsen. Video: Ritzau / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Danmarks pressekonferanse om den foreløpige avviklingen av AstraZeneca-vaksinen ble brått avbrutt da avdelingsleder Tanja Erichsen i det danske Legemiddelverket falt om.

- Legemiddelovervåkningssjef Tanja Erichsen besvimte under dagens pressemøte. Hun er ved bevissthet igjen, og etter omstendighetene OK, men hun tar for sikkerhets skyld en tur med ambulansen til legevakten for en sjekk, skriver det danske Legemiddelverket på Twitter.

Direktør Søren Brostrøm i den danske Sundhedsstyrelsen reagerte raskt, og la kollegaen i stabilt sideleie.

Kort tid etter kom hun til bevissthet igjen, ifølge flere danske medier. Pressekonferansen ble gjenopptatt etter at Erichsen hadde forlatt lokalene for egen maskin.

Gjenopptar ikke vaksine

Før dramatikken inntraff, rakk Brostrøm og Erichsen å bekrefte at landet ikke gjenopptar bruken av AstraZenecas coronavaksine. Danmark er det første landet som avvikler bruken av vaksinen fullstendig.

Bruken av vaksinen har vært på pause siden 11. mars, som i Norge, etter meldinger om alvorlige blodpropptilfeller med mistenkt sammenheng med vaksinen.

Danskene utelukker imidlertid ikke at bruken kan gjenopptas på et seinere tidspunkt, skriver danske B.T.

Norsk svar i morgen

Helseminister Bent Høie vil sammen med Folkehelseinstituttet presentere en ny vurdering av AstraZeneca-vaksinen torsdag.

- Danskene påpeker det faktum at vaksinen er godkjent i Europa, og at denne avgjørelsen er tatt på bakgrunn av forholdene i Danmark. FHI vil komme med sin vurdering av dette basert på den norske situasjonen. Den kommer i morgen.

Det sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i det norske Legemiddelverket til Dagbladet.

- Det er en dansk avgjørelse for danske forhold. Vaksinen er fremdeles godkjent i alle europeiske land, og det er danske fagmyndigheter, ut ifra forhold i Danmark, som har kommet til denne beslutningen, legger han til.

- Ikke uenig med EMA

Tanja Erichsen framholdt under pressemøtet at Danmark ikke er uenige i EMA. EMA har tidligere slått fast at fordelene ved vaksinen oppveier eventuelle risikoer.

- Den avgjørelsen vi har kommet til i Danmark, innebærer ikke at vi er uenige med EMA, sier Erichsen.

Risikoen knyttet til vaksinen er veid opp mot smittetrykket i Danmark for øyeblikket.

De 149 danske som har mottatt første dose av vaksinen vil bli tilbudt en annen vaksine på et seinere tidspunkt, skriver danske DR.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer