Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

George Floyd

Kollegaene peker på Chauvin

Forsvarerne til to av politimennene som er siktet i George Floyd-saken, peker på Derek M. Chauvin og hans lange erfaring i politiet.

SIKTET FOR MEDVIRKNING: Fra venstre: J. Alexander Kueng, Thomas Lane og Tou Thao. Forsvarerne til de to førstnevnte legger ansvaret på Derek Chauvin, som presset kneet sitt på George Floyds hals i over åtte minutter. Foto: Hennepin County Sheriff's office / AP
SIKTET FOR MEDVIRKNING: Fra venstre: J. Alexander Kueng, Thomas Lane og Tou Thao. Forsvarerne til de to førstnevnte legger ansvaret på Derek Chauvin, som presset kneet sitt på George Floyds hals i over åtte minutter. Foto: Hennepin County Sheriff's office / AP Vis mer

Advokatene til to av de nå sparkede og siktede politmennene i George Floyd-saken avviser at deres klienter medvirket til dødsfallet, skriver Minnesota-avisa Star Tribune.

Tidlige tegn på forsvarsstrategier kom fort fram da de tidligere politibetjentene J. Alexander Kueng (26), Thomas K. Lane (37) og Tou Thao (34) møtte i retten for første gang, skriver avisa.

I nesten ni minutter presset deres tidligere kollega, Derek Chauvin (44), kneet sitt mot Floyds hals. Den 46 år gamle afroamerikaneren døde etter den brutale pågripelsen. De tre andre betjentene er siktet for å ikke ha handlet, selv da Floyd bønnfalt Chauvin om å slutte og fortalte at han ikke fikk puste.

Denne uka ble siktelsen av betjenten Derek Chauvin endret fra det som i norske termer kan oversettes fra uaktsomt til forsettlig drap.

FORANDRING: George Floyds datter Gianna mistet faren sin, bare seks år gammel. De fire politimennene som var involvert er nå siktet i saken. En av dem for forsettlig drap og de tre andre for medvirkning til drap. Video: Stephen Jackson Vis mer

Lang erfaring

Det var forsvarerne til J. Alexander Kueng og Thomas Lane, begge nokså ferske i jobben, som legger skylda på Chauvin, skriver New York Times.

- Hva annet skal min klient gjøre, enn å følge hva den mer erfarne politibetjenten sier, sa Lanes forsvarer, Earl Gray, i retten, og viste til Chauvins 19 år i politiet.

Ifølge Star Tribune mener Gray at saken mot hans klient er svært svak.

- Hva skulle Lane gjøre. Gå til Chauvin, ta tak i ham og kaste ham unna, spurte Gray, og argumenterte for at det ikke var tilstrekkelige bevis for å sikte hans klient.

Kuengs forsvarer, Thomas Plunkett, forsøkte også å distansere sin klient fra Chauvin.

- Flere ganger henvendte Kueng og Lane seg til veteranen og sa «du burde ikke gjøre dette», sa Plunkett ifølge New York Times.

- De prøvde å kommunisere at denne situasjonen måtte endre retning, sa forsvarer Plunkett.

Advokatene gjorde også et poeng ut av at Kueng jobbet sitt tredje skift som betjent på heltid, mens Lane var på sin fjerde dag i full jobb, den dagen de møtte Floyd. Ifølge advokat Gray hadde Chauvin ansvaret for å lære opp de to ferske politibetjentene.

Thaos' advokat pekte derimot ikke mot Chauvin, skriver Star Tribune. Chauvins forsvarer, Eric Nelson, har ikke ønsket å kommentere de andre forsvarernes uttalelser i retten.

MINNESSEREMONI: Torsdag 4. juni ble det avholdt en minneseremoni for George Floyd ved North Central University i Minneapolis. Foto AP Vis mer

- Urimelig

Ifølge siktelsen mot Chauvin skal Lane to ganger ha spurt ham om de skulle snu Floyd. Chauvin holdt imidlertid fast ved at Floyd skulle ligge på magen.

Advokaten til Floyds familie, Benjamin Crump, har tidligere uttalt at dette viser at Chauvin hadde til hensikt å drepe Floyd. Kueng forsøkte å sjekke pulsen til Floyd, men sa til kollegene at han ikke fant den, ifølge siktelsen.

På spørsmål om Lane hadde et ansvar om å fjerne Chauvin fra Floyd, svarte Gray at han antar en jury vil avgjøre det, men at han selv mener klienten ikke hadde dette ansvaret.

- Det ville vært urimelig for min klient å dra Chauvin av den avdøde. Du har en politimann med 20 års erfaring i front og min fyr bak der med bare fire dager og han sier «skal vi rulle han over på siden?» Chauvin sier nei, vi venter på ambulansen - to ganger. Jeg vet ikke hva du er ment å gjøre som politibetjent.

Kausjonen for de tre politimennene er satt til én million dollar, skriver NTB. Kausjonen kan reduseres til 750 000 dollar dersom de tre går med på visse betingelser, blant annet at deres personlige våpen blir konfiskert.

Neste rettsmøte er satt til 29. juni.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

Offentliggjorde personalmapper

Sent onsdag lokal tid ble personalmappene til de fire politibetjentene offentliggjort. 235 sider med informasjon om de nå sparkede politibetjentene var sterkt sensurert, men har likevel avslørt detaljer om deres liv og erfaring i politiet, skriver The New York Times.

I forrige uke informerte politiet i Minneapolis om at det tidligere skal ha blitt rettet 18 klager mot betjent Chauvin. En av disse klagene kommer fram i de offentliggjorte dokumentene. Det dreier seg om en kvinne som klagde på politimannen etter at hun ble stoppet for å kjøre 10 miles, altså rundt 16 kilometer i timen, over fartsgrensa.

Han skal ha «fjernet» henne fra bilen, ransaket henne og satt henne i politibilen, noe som ble beskrevet som unødvendig i ettertid. I 2008 skal han også ha fått varsel om suspensjon.

Det kommer også fram at han har bakgrunn fra det amerikanske forsvaret, i tillegg til å ha jobbet som sikkerhetsvakt.

J. Alexander Kueng hadde jobbet i Minneapolis-politiet i mindre enn seks måneder. Til tross for dette hevder forsvareren at han altså bare var på sitt tredje skift som politibetjent på fulltid da Floyd døde, skriver New York Times. Ellers er det aller meste av mappa hans sensurert, bortsett fra informasjon om at han ble sparket dagen etter at Floyd døde.

Thomas K. Lane begynte på politiutdannelsen i januar 2019, men hadde bakgrunn fra kriminalomsorgen fra før av. Han ble ansatt som politibetjent i desember samme år.

Tou Thaos ble ansatt om politibetjent i 2012. Ifølge mappa har fått minst seks klager i løpet av sin karriere i Minneapolis-politiet, og ble også saksøkt da det ble hevdet at Thaos og en annen betjent utøvde vold mot en afroamerikansk mann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!