Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kollegaene trente hellige krigere - nå lønnes de av Norge

Leiesoldatene i Saladin vokter den norske Kabul-ambassaden.

PÅ JOBB: Men leiesoldatene i Saladin risikerer å miste kontrakten med Norge og bli forvist fra Afghanistan fra nyttår. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
PÅ JOBB: Men leiesoldatene i Saladin risikerer å miste kontrakten med Norge og bli forvist fra Afghanistan fra nyttår. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): President Hamid Karzai avgjorde mandag at private sikkerhetsselskaper må ut av Afghanistan. I dekretet presidenten undertegnet, som Dagbladet har, går det fram at dette må skje innen 1. januar 2011.

Ambassadør Kåre Aas og den norske ambassaden i Kabul voktes av et helt spesielt britisk sikkerhetsselskap - Saladin.

Slanger i gresset Saladin Security Ltd har base i London. Saladins underselskap i Afghanistan oppgir å ha over 2000 ansatte.

Saladin ble registrert i det britiske firmaregisteret 19. mai 1978; et søsterselskap, Keenie Meenie Services Ltd, året før. Bak begge sto en gruppe kommandosoldater og forretningsfolk. Blant dem var leiesoldatpioneren og eks-elitesoldaten David Walker.

På swahili betyr Keenie Meenie «en slanges bevegelser gjennom gresset».

På arabisk betyr det «hemmelig operasjon».

Og da Sovjet okkuperte Afghanistan på 1980-tallet, trente KMS i all hemmelighet hellige krigere - mujahedin - i kampen mot kommunistene.

Hellige krigere Oppdragsgiver var britiske myndigheter. Ifølge SourceWatch trente KMS opprørerne i både sabotasje og rekognosering. Da Sovjet var ute delte de hellige krigerne seg i to - Nordalliansen og Taliban. Sistnevnte kjemper i dag mot USA og Norge i Afghanistan.

Og også i Latin-Amerika hadde KMS en kontroversiell rolle.

Da Ronald Reagan solgte våpen til Iran, og brukte pengene på å bevæpne Contras-geriljaen som kjempet mot president Daniel Ortega, jobbet KMS i skjul med å angripe
militærleire, bygninger og oljeledninger for penger.

USA var fornøyd. Og 20. april 1986 beveget David Walkers menn seg noen mil nord — til Honduras. 

I skjul Ifølge Center For Public Integrity fikk Walker 110 000 dollar for å fikse piloter som skulle gjøre det lettere for CIA å benekte operasjoner i landet, om USAs egne folk skulle bli drept. Få år senere ble KMS lagt ned.

Ledelsen rendyrket heller et ryddigere ytre for Saladin. Selskapet er nå aktivt i både Irak, Afghanistan, Oman og flere steder i Afrika.

- Dette har vi ikke kjennskap til, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til Dagbladet om Saladins fortid. Hun sier Norge er avventende til det framtidige forholdet til selskapet.

UNDERTEGNET DEKRET: President Hamid Karzai. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
UNDERTEGNET DEKRET: President Hamid Karzai. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer

- Slik ambassaden forstår situasjonen, er det foreløpig ikke undertegnet et slikt forbud. Blir dekretet utstedt vil vi ta stilling til eventuelle implikasjoner, sier underdirektør Ragnhild Imerslund om dekretet Dagbladet har.  

Nekter innsyn Dagbladet har i flere måneder forsøkt å få innsyn i Saladins kontrakt med Norge.

UD har blånektet, og mener blant annet at det «kan utsette våre ansatte for en økt sikkerhetsrisiko» om Dagbladet skriver hva det koster å ha private vakter ved en ambassade.

Saladin har også vaktholdet ved Canadas ambassade, en kontrakt som ifølge kanadisk presse er verdt drøyt 2,5 millioner kroner i året.

- Vi er ikke kjent med innholdet i kontrakten Saladin skal ha med Canada, sier Imerslund. Også Saladin avventer situasjonen i Afghanistan.

- I dette klientforholdet gjenstår det å se hva som blir Afghanistans framtidige linje, skriver selskapet i en e-post.

KONTROVERSIELL: Erik Princes Blackwater (nå XE) er giganten, og et av de mest kontroversielle selskapene, i den internasjonale sikkerhetsindustrien. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix
KONTROVERSIELL: Erik Princes Blackwater (nå XE) er giganten, og et av de mest kontroversielle selskapene, i den internasjonale sikkerhetsindustrien. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!