Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kolleger etter Harald Stabells død: - Blir dypt savnet

Advokat Harald Stabell døde lørdag morgen etter kort tids sykeleie. Stabell ble 71 år gammel.

DØD: Harald Stabell er død, 71 år gammel. Foto: Ole C. H. Thomassen
DØD: Harald Stabell er død, 71 år gammel. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var en skikkelig trist nyhet, sier Marius Oscar Dietrichson, leder for forsvarergruppen i Advokatforeningen til Dagbladet.

Ifølge Dietrichson vil Stabell bli dypt savnet av kolleger og alle andre i retten.

- Stabell viet sitt liv til advokatgjerningen og var kjent for sin dyktighet og faglige integritet. Han hadde sterk integritet, sier Dietrichson.

Dietrichson sier også at Stabell har gjort mye for advokatfellesskapet gjennom ulike verv i advokatforeningen.

- Han vil bli dypt savnet.

- Lært meg alt jeg kan

Mette Yvonne Larsen begynte å jobbe for Harald Stabell da hun var i begynnelsen av 30-åra, og siden jobbet de to sammen i rundt 20 år. Hun tok imot dødsbudskapet med stor sorg.

- I tillegg til at han var en nær og god venn så var han en av de virkelig fremste forsvarsadvokatene gjennom tidene. Han har lært meg alt jeg kan om å være forsvarer, sier tydelig preget Larsen til Dagbladet.

- Hvordan vil du beskrive ham?

- Som veldig varm, veldig humoristisk, morsom og veldig energisk. Han var et forbilde når det gjaldt å stå på og jobbe. Han hadde høy arbeidsmoral. Han er en av de mest betydningsfulle kolleger for meg gjennom hele min karriere.

Stor respekt

Stabell var en av Norges mest kjente og respekterte advokater, har vært forsvarer i en lang rekke profilerte straffesaker og har hatt Arne Treholt, Per Orderud og Stein Lillevolden på klientlisten.

- Dette var en veldig trist beskjed, sier advokat Ellen Holager Andenæs.

Andenæs har kjent Stabell siden skoledagene da de gikk i samme klasse på gymnaset.

- Vi har hatt noen kontroverser og barket sammen i media da jeg var ordenssjef i Oslo-politiet og han var advokat for blitzerne på 80-tallet, men vi har alltid hatt en hyggelig og god tone privat. Han har vært en dyktig og respektert advokat og kollega. Jeg hadde stor respekt for ham, sier Andenæs

Viktig motstemme

Advokat Cato Schiøtz har vært Stabells kollega i flere sammenhenger. Blant annet representerte de Per Orderud etter drapene på Orderud gård.

ORDERUD-SAKEN: Harald Stabell forsvarte Per Orderud under Orderud-saken. Her er de to avbildet under ankesaken i Eidsivating lagmannsrett i 2002. Foto: Hans Arne Vedlog
ORDERUD-SAKEN: Harald Stabell forsvarte Per Orderud under Orderud-saken. Her er de to avbildet under ankesaken i Eidsivating lagmannsrett i 2002. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg kjenner ham godt. Vi sto last og brast sammen under denne saken og kom veldig tett på hverandre, sier Schiøtz.

De to har kjent hverandre siden de gikk på folkeskolen. De har studert sammen og jobbet som kolleger i mange år.

- Han vil bli dypt savnet. Han representerte noe helt spesielt. Han nøt med rette stor respekt og hadde en alternativ stemme. Han var opptatt av de svake og rettferdighet. Han brøt med det politiske miljøet han var vokst opp i og var en advokat i samme tradisjon som Tor Erling Staff. Han representerte en viktig motstemme. Derfor kommer han til å bli savnet ekstra mye. Jeg vet ikke om noen som kan ta over den stafettpinnen, sier Schiøtz.

- Meget god advokat

Mangeårig nær venn av Harald Stabell, advokat og Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen, er sjokkert over å få vite om dødsfallet. Hun var ikke klar over at han hadde vært syk den siste tiden.

- Jeg har kjent Harald siden jeg begynte å jobbe sammen med ham som ung advokat. Han har hele livet vært opptatt av å trene og holde seg i form, noe som gjør overraskelsen og sjokket over hans død enda større, sier Reiss-Andersen til NTB.

- Harald var en av Norges ledende forsvarsadvokater, og han har utrettelig ført små og store saker med samme engasjement og omtanke. Han var en meget god advokat, som jeg ofte har anbefalt.

Stabell hadde møterett i Høyesterett, og var fast forsvarer der i åtte år. Han var også fast forsvarer i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

Kort tids sykdom

Stabell døde lørdag morgen etter noen ukers sykdom. Han etterlater seg kone, tre voksne barn og barnebarn.

Stabell var også politisk aktiv. På 70-tallet var han politisk aktiv i AKP(m-l), og så seint som i 2009 sto han på Rødts liste til stortingsvalget.

Dermed var det heller ikke unaturlig at det var Stabell som forsvarte Rødt-leder Bjørnar Moxnes under den såkalte Lindeberg-saken i 2015, som fikk mye presseoppmerksomhet.

Stabell forsvarte også blitzerne på 80-tallet. Den mest profilerte av dem var Stein Lillevolden, som på Twitter skriver at han er dypt berørt over dødsbudskapet.

«Stabell er død. Han måtte tåle mye utskjelling og hets for å være min forsvarer i retten. Men for meg var han den ideelle advokat, fordi han godtok at jeg politiserte rettssakene, på tvers av hans juridisk fornuftige råd. Jeg er dypt berørt, selv om han egentlig ikke likte meg», skriver Lillevolden.

Saken oppdateres

FORSVARER: Harald Stabell forsvarte Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som ble frifunnet i Oslo tingrett etter at kommunen anmeldte ham for burdd på taushetsplikten i den såkalte Lindeberg-saken. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
FORSVARER: Harald Stabell forsvarte Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som ble frifunnet i Oslo tingrett etter at kommunen anmeldte ham for burdd på taushetsplikten i den såkalte Lindeberg-saken. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!