PÅ SYKEHUSET: Mads Gilberts kolleger sliter med å få tak i mat, og den humanitære situasjonen er kritisk. Foto: Hamada Hamada
PÅ SYKEHUSET: Mads Gilberts kolleger sliter med å få tak i mat, og den humanitære situasjonen er kritisk. Foto: Hamada HamadaVis mer

- Kolleger forteller at de ikke har mat hjemme

Gilbert og Fosse aner ikke når de kommer ut. Intens bombing i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har denne uka vært rapportert flere ganger at Mads Gilbert og Erik Fosse er på vei ut av Gaza.

I går sa Gilbert at de måtte bli i Gaza på ubestemt tid, og situasjonen er den samme i dag.

- På grunn av sikkerhetssituasjonen får vi ikke noen pasienter eller konvoier ut. Vi aner ikke noe rundt når vi kommer ut. Hvis vi skal ut, må vi vite at det er sikkert å få ut en konvoi, sier Mads Gilbert.

- Vi er utslitte, sier han.


Får ikke rapportert

De to norske legene og Palestina-vennene har vært Norge og verdens øyne i Gaza under Israels angrep.

Men Gilbert og Fosses kontakt med verden blir vanskeligere og vanskeligere, og dette er grunnen til at media og andre folk har slitt med å få tak i ham de siste dagene.

- Telefonen er død den meste av tiden, sier han.

De to har også dårligere tilgang til epost nå, noe de i perioder har brukt til å kommunisere til pressen med når mobiltelefonene ikke har fungert.

Kraftige kamper

Kampene i Gaza har fortsatt i natt og i morgentimene i dag, med både angrep fra israelerne og rakettutskytinger fra Gaza mot Israel.

- Vi har hørt kraftige maskingevær i morgentimene, og vi har ikke hørt ambulanser. Det er ikke et godt tegn. Det kom pasienter i går, men ikke i så stort antall som andre dager i krigen, sier Gilbert.

- Situasjonen er svært uavklart. I ett-tida i natt kom det inn skadde, og en drept. Det var intens bombing i natt, spesielt i to-tida, sier han.

De siste dagene har det kommet inn mer nødhjelp i Gaza. Men situasjonen er fortsatt kritisk, og det merkes både på sykehuset Gilbert og Fosse jobber og for de palestinske kollegaene deres.

- Av mat finnes bare tomat, løk og potet på markedet. Nå koster en kilo tomater 20 shekel. I går fikk jeg vite at det tar seks timer i kø for å få brød, hvis du i hele tatt får tak i noe. Det er nesten ikke mel og brød igjen. Vi får inn merkbart mindre mat også på sykehuset. I går, fredag, fikk vi litt grillspyd. Kolleger forteller at de ikke har mat hjemme, sier Gilbert, som understreker at de får enkel, men grei mat og at de selv ikke lider noen nød.

Gaza er fullstendig mørklagt på det sjuende døgnet.

- Jeg tror ti ambulansepersonell er drept, og det er en veldig uoversiktlig situasjon, sier den norske legen og Rødt-politikeren.

FN gjenopptar aktiviteten

FN gjenopptar distribusjonen i dag for øvrig av nødhjelp på Gazastripen etter å ha fått forsikringer om FN-medarbeidernes sikkerhet fra Israel.

- FN har fått troverdige forsikringer om at sikkerheten til FNs personell, installasjoner og humanitære operasjoner vil bli respektert fullt ut, het det i uttalelsen fra FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) og FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten (UNSCO).

- På basis av dette vil FNs operasjoner som ble stoppet i går, bli gjenopptatt så snart som mulig, het det i meldingen som ble sendt ut fredag kveld i New York.

Samtidig er det ingen tvil om at det er farlig for nødhjelpsorganisasjonene i Gaza.

Norsk Folkehjelp-bil truffet av rakett

En av Norsk Folkehjelps biler på Gazastripen ble fredag truffet av en israelsk rakett.

ERIK FOSSE OG MADS GILBERT: Kommer seg ikke ut av Gaza. Foto: Hamada Hamada
ERIK FOSSE OG MADS GILBERT: Kommer seg ikke ut av Gaza. Foto: Hamada Hamada Vis mer

Ingen befant seg i bilen da den ble truffet av det Eide tror er en rakett avfyrt fra et spionfly uten pilot, eller en såkalt drone.

Bilen sto parkert midt i et boligområde.

- Bilen var godt merket med Norsk Folkehjelps emblem på taket og flagg og sto parkert utenfor leiligheten til en av Norsk Folkehjelps ansatte. Bilen ble totalødelagt og vinduene i leiligheten ble blåst inn, forteller Eide til NRK.

Både Hamas og Israel sa i går at de ikke kunne leve med vilkårene i resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd, og det er helt i det blå om det kan komme en våpenhvile.

HARDE KAMPER: Israelske styrker skyter her mot Gaza i dag tidlig. Foto: REUTERS/Baz Ratner/Scanpix
HARDE KAMPER: Israelske styrker skyter her mot Gaza i dag tidlig. Foto: REUTERS/Baz Ratner/Scanpix Vis mer