Kolleger puttet gips og tegnestifter i støvlene

Brannmenn i konflikt med hverandre i Kristiansund.


RYDDER OPP: Varabrannsjef Torbjørn K. Sagen vil ha slutt på pøbelstrekene ved Kristiansund brannstasjon. Foto: Erik Hattrem
RYDDER OPP: Varabrannsjef Torbjørn K. Sagen vil ha slutt på pøbelstrekene ved Kristiansund brannstasjon. Foto: Erik HattremVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSUND (Dagbladet): Det brenner på innsida av dørene i Kristiansund brannstasjon. En brannkonstabel kom tilbake fra sykemelding og fant støvlene fylt med gips.

Rekken av interne bøllehendelser er lang. For et par uker siden fant en brannkonstabel tegnestifter i støvlene før en uttrykking. Tidligere i år avdekket Arbeidstilsynet store arbeidsmiljøproblemer ved brannstasjonen, og lokalavisa Tidens Krav omtalte nylig en rekke eksempler på brannmennenes pøbelopptreden.

Varabrannsjef i Kristiansund, Torbjørn K. Sagen, forteller til Dagbladet at de nå jobber intenst med å løse problemene. Han mener med sikkerhet at han vet årsaken til den interne uroen.

Savner makten
—I april ble ledelsen ved brannstasjonen skiftet ut. Enkeltpersoner her på brannstasjonen likte dårlig at den nye ledelsen stilte nye krav og strammet inn på tidligere goder og privilegier, sier Sagen.

Varabrannsjefen forteller at enkelte brannmenn tidligere hadde den reelle ledelsen ved brannstasjonen.

—Nå har de mistet makten. Det er fem-seks personer av et mannskap på 24 som savner sin gamle makt og utsetter andre brannmenn for sabotasje. De skader brannvesenets omdømme, sier han.

Tillitsvalgt Einar Hjelle ved Kristiansund brann- og redningsvesen tar avstand fra alt tøyset som har foregått.

—De som har skapt konflikten må gå i seg selv og tenke på konsekvensene. Nå bidrar de til at vi mister den respekten vi er avhengige av. Familiene våre rammes også. Vi er profesjonelle og positive brannmenn, men blir frustrerte over at vi nå stemples som pøbler. De fleste av oss er gode kolleger og kamerater, sier Hjelle.

Bekrefter
Sagen bekrefter episodene med gips og tegnestifter i ansattes støvler. Andre episoder hevder han ligger mange år tilbake i tid.

—Personene som står bak den indre uroen har jeg nå spredd utover flere vaktlag for å bryte opp det negative miljøet. Og vi har allerede samlet nok beviser mot en ansatt som farer rundt med usannheter til at vi kan ta ham inn til konfrontasjon. Én annen har alt sluttet i jobben.

Men fortsatt sitter mye grums i veggene.

—Da jeg skulle kjøpe inn nye utrykningsklær til stasjonen, var flere negative til å få splitter nytt utstyr rett og slett fordi innkjøpet ikke var deres initiativ, sier varabrannsjefen.


Har du opplevd pøbelstreker eller mobbing på din arbeidplass? Tips Dagbladet på SMS/MMS til 2400, e-post 2400@db.no eller ring 24 00 10 00.