Kollen i våre hjerter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det norske skieventyret er knyttet til løypene i Nordmarka og til Holmenkollen. I går kranset titusener løypene under granene i Marka, selv om verdenscupen allerede var avgjort. I dag vil innpå 100000 mennesker samle seg til den store festen. Det hele er et vitnemål om at det er her skitradisjonene står sterkest. Et langrenns- og hopparrangement som trekker så mange mennesker står sterkt i konkurransen med alle andre idrettsarrangementer i landet vårt.
  • Når striden innen norsk idrett nå står om hvor et framtidig nasjonalanlegg for de tradisjonelle skidispliner skal ligge, er nettopp denne festen det beste argument for at Holmenkollen er stedet. Arrangørene makter å skape en stemning og en ramme om rennene som gjør utfordrerne underlegne. Verken Lillehammer eller Trondheim makter å framvise en slik folkefest rundt sine arenaer.
  • Så kan man selvsagt si at siden Holmenkollen står så sterkt i folks bevissthet, og man har Skiforeningen som står bak og holder det hele i gang, så trengs ikke den offentlige støtten som ligger i å gjøre arenaen til nasjonalanlegg. Men det er å stille saken på hodet: Nettopp fordi Holmenkollen år etter år trekker publikum og er kjent også utenfor landets grenser, har det de beste forutsetninger for å fungere som skisportens hovedanlegg i Norge.
  • Et nasjonalanlegg er et VM-anlegg, og det vil ikke bli så mange slike arrangementer i løpet av et kvart århundre. I beste fall får Norge VM på ski om åtte- ti år. Spørsmålet er da: Er det rimelig at det offentlige skal finansiere tre slike anlegg som bare kan regne med et stort internasjonalt arrangement hvert trettiende år eller så?
  • De klassiske skiidrettene har i dag store problemer med å rekruttere unge talenter, og det er et spørsmål hvor lenge skihopp og langrenn er store internasjonale sportsgrener. Skihopp vil under alle omstendigheter gå i retning av skiflyging, og av de tre anleggene er det bare Holmenkollen som kan bygge ut en skiflygingsbakke av internasjonalt format, i Rødkleiva. Det er også et argument for at Holmenkollen bør bli vårt nasjonalanlegg for ski.