FREDSØNSKE: Hundretusener av kolombianere samlet seg på Plaza de Bolívar til støtte for fredsforhandlingene med FARC-geriljaen og president Juan Manuel Santos. Foto: AP / Scanpix / William Fernando Martínez
FREDSØNSKE: Hundretusener av kolombianere samlet seg på Plaza de Bolívar til støtte for fredsforhandlingene med FARC-geriljaen og president Juan Manuel Santos. Foto: AP / Scanpix / William Fernando Martínez Vis mer

Kolombianerne marsjerte for fredsprosessen og Santos

Flere hundre tusen i gatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Store demonstrasjoner i Colombia, særlig i hovedstaden Bogotá, gir president Juan Manuel Santos støtte til å fortsette fredsforhandlingene med FARC-geriljaen.

Fredsforhandlingene for å få slutt på den et halvt hundre år lange borgerkrigen i Colombia har foregått for helt lukkede dører. De begynte i Oslo og har fortsatt i Havanna i fire måneder. Samtidig, uten synlig framgang, har meningsmålingene vist fallende støtte for forhandlingene og fallende oppslutning om president Juan Manuel Santos.

Men i går, i natt i Europa, gikk et sted mellom seks og ni hundre tusen kolombianere i hovedstaden Bogotá til støtte for fredsforhandlingene og fredsprosessen. President Santos gikk i spissen. Den konservative presidenten fikk også støtte fra de liberale, de grønne og deler av venstresida.

- Fredsmarsjen er den største i byens historie, sa ordføreren i Bogotá, Gustavo Petro, da marsjen avsluttet på Plaza de Bolívar foran Kongressen.

- Freden kan sikres i løpet av få måneder, uttalte president Santos.

- Det er en  demonstrasjon for freden, for ikke-vold, en vold som vi har lidd under i 65 år. I dag har vi mulighet til å endre dette fordi vilkårene er gitt, uttalte han til det spanske nyhetsbyrået EFE.

Fredsmarsjen samlet også store folkemasser i andre byer som Cali, Barranquilla og Santander.

Den mest hardnakkede og tydeligste motstanderen av fredsforhandlingene med «narko-terroristene» i FARC-geriljaen, som han kaller dem, er tidligere president Álvaro Uribe. Han har støtte fra mange av de største jordeierne i landet. Og han har uten stans forsøkt å undergrave fredspolitikken til Santos, som engang var hans politiske «kronprins».

- De som ikke marsjerer er i sin fulle rett. Men å være mot freden er å være mot skjønnhet, demokratiet, friheten, sa president Santos, åpenbart med Uribe i tankene.

Helt nylig har de to partenes forhandlere på Cuba lettet litt på lokket. De hevder å ha gjort framgang, særlig når det gjelder landbruksreformer. Eiendomsforholdene i jordbruket var utgangspunktet for borgerkrigen, og det har hele tida vært stridens «episenter».

Men forhandlerne har ikke god tid, de kjemper mot den politiske kalenderen. I mars 2014 er det valg til Kongressen og i mai skal det velges president. Forhandlerne må ha en fredsavtale i havn seinest i juli. Kongressen må få avtalen forelagt seinest i august for å rekke å godkjenne den før Kongressen oppløses og valgkampen setter i gang. En fredsavtale kan være avgjørende for et gjenvalg av Santos. Og det er usikkert om det vil være flertall i en nyvalgt kongress for en fredsavtale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer