- Kolossal respekt for Jens

USA ønsker de rødgrønne velkommen, og holder øynene åpne for nye jobber til Bondevik og co.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON DC (Dagbladet.no): USA frykter ikke at forholdet til Norge svekkes med den rødgrønne regjeringen. Tvert i mot mener USAs viseutenriksminister at Jens Stoltenberg er en imponerende fyr, som gjør sterkt inntrykk.


- Vi har kolossal respekt for påtroppende statsminister Jens Stoltenberg. Jeg har selv møtt ham, og har stor respekt for ham. Han gjør et sterkt inntrykk, sier USAs viseutenriksminister Nicholas Burns til Dagbladet.no.

Burns møtte Stoltenberg da han var USAs NATO-ambassadør i Brussel, og legger ikke skjul på at Norge, til tross for at det er et lite land, er en viktig alliert med tradisjonelt sterk posisjon i NATO.

Fortsetter samarbeidet

President Bush plukket raskt opp telefonen for å gratulere Stoltenberg med valgseieren. Så ringte han og trøstet Bondevik med nederlaget. Det siste er svært uvanlig, og viser hvilket nært forhold USA har hatt til Norge under regjeringen Bondevik.

- Vi ønsker samarbeidet med den nye regjeringen velkommen, og er svært optimistiske til at vårt forhold vil bli bra. Jeg er ikke i det minste tvil om at Norge vil fortsette å være en sterk alliert i NATO, til Europa og til USA, sier han.

Skryter av Bondevik

Samtidig legger han ikke skjul på at den avtroppende regjeringen har gjort minst like bra inntrykk på den sittende amerikanske Bush-administrasjonen. Navnene kommer på rams, innbakt i superlativer.

FÅR AMERIKANSK SKRYT: Kjell Magne Bondevik.
FÅR AMERIKANSK SKRYT: Kjell Magne Bondevik. Vis mer

- Vi har hatt et eksepsjonelt godt forhold til statsminister Bondevik, utenriksminister Petersen og forsvarsminister Devold, sier Burns til Dagbladet.no.

Som USAs NATO-ambassadør var Burns var den som først flagget supermaktens støtte til Kristin Krohn Devolds kandidatur til å bli ny generalsekretær i NATO.

- Bondevik, Petersen og Devold har vært sterke støttespillere for NATO og europeisk samarbeid med USA, sier han til Dagbladet.no.

- Devold fikk ikke NATO-jobben. Har dere andre jobber i sikte for disse tre?

- Hvis de virkelig er på utkikk etter internasjonale stillinger, noe jeg ikke var klar over, skal vi selvfølgelig holde øynene åpne, svarer Burns.

Flere kilder innen det amerikanske utenriksdepartementet forteller at Bondevik og co. har en høy stjerne i USA, og har gjort seg bemerket tross Norges marginale størrelse i verdenssammenheng.

SKRYTER:</B> USAs viseutenriksminister Nicholas Burns skryter av norske politikere til Dagbladet.no.
<B>FÅR AMERIKANSK SKRYT: Jens Stoltenberg
<B>FÅR AMERIKANSK SKRYT:</B> Jan Petersen.
<B>FÅR AMERIKANSK SKRYT:</B> Kristin Krohn Devold.