Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

"Kolya" tok Oscar

LOS ANGELES (Dagbladet/NTB): Den tsjekkiske favoritten "Kolya" vant i natt Oscar for beste fremmedspråklige film. Berit Nesheim er likevel fornøyd: - Vi ble nominert og det er nok for meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Kolya" var tippet som vinner av prisen allerede før Nesheim landet i Hollywood for to uker siden - den hadde kinopremiere i Los Angeles i perfekt timing før stemmene skulle avgis - og selvsagt: Den er en knakende god film med kjærlighet, barn, frihetslengsel og alt som skal til for å koke den suppa som amerikanerne liker så godt.

Glitter

Oscar-showet, som begynte klokka 03.00 norsk tid i Shrine Auditorium, ble også som vanlig et hel-hollywoodsk show med stjerneparader, glitter og stas.

Familiefilm

"Kolya" er et rent tsjekkisk familieprosjekt med Jan Sverák (32) som regissør på et manus hans far Zdenek Sverák har skrevet.

Pappa Sverák spiller også filmens hovedrolle som den virtuose cellist og ungkar Frantisek Louka - en mann som etter å ha mistet jobben i den tsjekkiske filharmonien til alt overmål blir stefar for den russiske gutten Kolya, forlatt av sin mor som Frantisek nylig har inngått et papirekteskap med.

- Du skal til ditt nye hjem, sa regissør Jan Sverak til statuetten. - Du vet ikke hvor det er, men det ligger i Europa. En gang kan vi kanskje lage en lillebror til deg.

Sverak hadde med sin far Zdenek, som skrev manus og spiller hovedrolle, og lille Andrej Chalimon på scenen. Femåringen ble løftet i været av vinneren og så ut til å ha kvittet seg med kiloene han la på seg under innspillingen.

- Seier

- Det var en seier bare å bli nominert i et så sterkt felt, sa Nesheim til NTB etter at avgjørelsen var falt. Hun hadde hodet fullt av inntrykk etter en lang dag i Oscar-palasset, men åndsnærværelse nok til å rose vinneren.

- Jeg likte «Kolya» veldig godt, sa hun. - Den er velspilt, menneskelig og har et godt innhold. Det er greit å tape for en god film.

Nesheim vokter seg for å karakterisere de andre konkurrentene, men drister seg til å gjenta at hun ikke synes særlig om kveldens storvinner «Den engelske pasienten», som stakk av med hele ni statuetter.

Løperjenter

Nesheim vandret opp den røde løperen sammen med ektemannen, hovedrolleinnehaver Marie Theisen og produsent Oddvar Bull Tuhus. - Jeg trodde vi bare skulle vinke og gå inn. Men det var et enormt presseoppbud og det tok endeløs lang tid å tilbakelegge den kort avstanden. Både hun og Theisen hadde slurvet med spisingen den spennende dagen og holdt på å svime av under festforestillingen. Hun utsatte likevel matbordet for en rask prat med pressen etterpå.

- Nå skal det bli godt å komme hjem til normale tilstander. Men først skal vi ha påskeferie i San Francisco, fortalte hun. Theisen skal hjem allerede onsdag, men rekker møter med to rolleagenter før hun drar.

- Jeg skjønner hun vil lukte på muligheten i USA, men håper ikke vi mister henne i denne omgang, sier regissøren om tenåringen «sin».

Tredje forsøk

«Søndagsengler» har oppnådd å havne i samme celebre selskap som «Veiviseren» og «Ni liv», de to andre norske spillefilmene som har vært nominert uten å nå helt til topps. Eneste vinner er Thor Heyerdahls dokumentarfilm «Kon-Tiki».

NRK-produksjonen kan også dra nytte av ekstra oppmerksomhet og reklame fra nominasjonen. Et amerikansk selskap har påtatt seg å distribuere den i USA, men det er ennå ikke bestemt når den settes opp på kino. Noen stor pengemaskin blir den nok heller ikke.

Et publikum bør likevel skildringen av en ung prestedatters oppvekst på 50-tallet få. Hovedrolleinnehaver Marie Theisen imponerer de fleste som har sett filmen. Lillehammer-jenta har tålt pressepågangen i filmbyen godt og svarer beskjedent, men trygt på alle spørsmål. Den gjenstår å se om svaret på et eventuelt rolletilbud fra drømmefabrikken Hollywood blir ja eller nei.