Kom aldri hjem

Den australske klatreren brukte flere år på å lære seg å gå igjen etter en ryggmargsskade. Ekspedisjonen til Mount Everest ble hans siste.

OMKOM: Den australske fjellklatreren Jason Kennison omkom på Mount Everest fredag. Foto: Spinal Cord Injuries Australia/ Facebook
OMKOM: Den australske fjellklatreren Jason Kennison omkom på Mount Everest fredag. Foto: Spinal Cord Injuries Australia/ Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag nådde den australske fjellklatreren Jason Bernard Kennison (40) toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest (8849 moh).

Det var 17 år etter at han skal ha blitt fortalt at han kanskje aldri ville kunne gå igjen etter en trafikkulykke.

Men ekspedisjonen til Mount Everest ble fjellklatrerens siste. Samme dag som 40-åringen nådde sitt mangeårige mål, omkom han på vei ned.

Ble dårlig

Dødsfallet omtales av flere internasjonale medier.

Den tidligere maskiningeniøren var en del av en ekspedisjon ledet av selskapet Asian Trekking, skriver avisa Himalayan Times.

Selskapets direktør, sherpaen Steven Dawa, forteller avisa at Kennison hadde begynt å vise en «unormal oppførsel» etter at han nådde sørtoppen fredag.

Han skal ha fått hjelp av to sherpaer til å komme ned til plattformen på 8400 moh., men Kennison skal angivelig ha nektet å bevege seg videre ned til basecamp fire.

Oksygentankene skal ha begynt å gå tomme, og for ikke å risikere sine egne liv, skal de to sherpaene ha dratt alene ned til neste basecamp. Håpet var at de skulle klare å returnere umiddelbart med mer oksygen for å redde australieren.

Som følge av kraftig vind og dårlig vær, var det likevel ikke mulig å gå tilbake umiddelbart, forklarer direktøren til Agence France Presse.

- Den modigste

Kennisons ekspedisjon gikk til inntekt for støttegruppa for ryggmargsskadde i Australia.

MINNESIDE: Støttegruppa for ryggmargsskadd i Australia har publisert en hyllest til fjellklatreren. Skjermdump Facebbok
MINNESIDE: Støttegruppa for ryggmargsskadd i Australia har publisert en hyllest til fjellklatreren. Skjermdump Facebbok Vis mer

Ifølge The Guardian skrev han følgende på sin innsamlingsside på Just Giving.

- I 2023 skal jeg til Nepal for å se og bestige Mount Everest, en lang vei fra kampen mot traumatiske skader og de tunge og mørke dagene med depresjon. Dette er en ambisiøs bragd jeg aldri ville ha drømt om eller trodd var mulig etter å ha blitt fortalt at jeg aldri ville kunne gå igjen.

Dødsfallet bekreftes av familien på sosiale medier, som skriver at Kennison nådde målet sitt, ifølge The Guardian.

- Han oppnådde målet sitt om å nå toppen … Han sto på toppen av verden, men kom dessverre ikke hjem igjen.

- Han var den modigste og mest eventyrlystne personen vi har kjent og han vil for alltid bli savnet, fortsetter de.

Kennisons levninger skal fortsatt befinne seg på fjellets sørtoppens nærmeste plattform.

Ifølge The Guardian har ti personer omkommet på Mount Everest så langt i vår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer