FORSVUNNET: Her er den saudiarabiske regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi på vei inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Siden har ingen sett ham. Foto: NTB Scanpix
FORSVUNNET: Her er den saudiarabiske regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi på vei inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Siden har ingen sett ham. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jamal Khashoggis forsvinning:

Kom aldri ut igjen: «Kanskje det er bedre hvis jeg ikke drar»

Han gikk inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, men ingen så ham komme ut. Der inne tror tyrkiske etterforskere at Jamal Khashoggi ble drept.

«Kanskje det er bedre hvis jeg ikke drar», skal 59 år gamle Jamal Khashoggi ha sagt til sin tyrkiske forlovede før han besøkte konsulatet til Saudi-Arabia i Istanbul for første gang.

Den saudiarabiske regimekritiske journalisten var litt bekymret, men avfeide tanken og bestemte seg for å dra likevel, skriver Washington Post.

Han trengte dokumentasjon på at han var skilt, et krav for å inngå giftermål i Tyrkia. En måned tidligere hadde Khashoggi fridd til sin tyrkiske kjæreste.

Han kom, begynte prosessen og dro av gårde igjen. Derfor var han ikke bekymret da han ei uke seinere på nytt oppsøkte det saudiarabiske konsulatet, ifølge forloveden.

Hun ventet utenfor i fire timer på Khashoggi, men han kom aldri ut igjen.

Det var tirsdag i forrige uke.

«Drept og partert»

Saken har siden den gang blitt storpolitikk. I helga tok saken stygg vending.

Da meldte Washington Post at etterforskere i Tyrkia har «konkludert» med at Khashoggi ble drept inne på konsulatet av et drapslag sendt fra Saudi-Arabia «spesifikt» for å drepe 59-åringen.

Videre mener etterforskerne at Khashoggi skal ha blitt lemlestet og partert inne på konsulatet, forteller anonyme amerikanske tjenestemenn og andre kilder med kjennskap til etterforskningen til New York Times.

Saudi-Arabia nekter hardnakket for å ha hatt noe som helst med Khashoggis forsvinning å gjøre.

De hevder den 59 år gamle journalisten forlot konsulatet kort tid etter at han ankom, men brukte en annen utgang enn den han kom inn gjennom.

Ber om beviser

Den forklaringa virker det ikke som om tyrkiske myndigheter kjøper. På mandag gikk Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ut og forlangte at Saudi-Arabia dokumenterer sine påstander.

- Har dere ikke kameraer og den slags, spurte Erdogan sine saudiarabiske motparter retorisk, under en pressekonferanse i den ungarske hovedstaden Budapest mandag.

- Dere har alt dette. Så hvorfor beviser dere ikke påstanden? Dere må bevise det, la Erdogan raskt til.

Men dagen dagen da Khashoggi forsvant, skal film fra konsulatets overvåkingskameraer ha blitt fjernet. I tillegg skal konsulatets tyrkiske ansatte ha blitt bedt om å ta en fridag, skriver avisa The Guardian tirsdag, som viser til opplysninger fra tyrkiske tjenestepersoner.

PROVOSERER: En video av en saudiarabisk kvinne ikledd miniskjørt og en kort topp har framkalt sterke reaksjoner og sinne i sosiale medier i det konservative landet. Nå skal kvinnen være arrester, melder Associated Press. Vis mer

Krever også svar

Verdenssamfunnet krever også svar fra Saudi-Arabia. Tirsdag ba den britiske og franske regjeringa om en rask oppklaring på hva som har skjedd. Det gjorde også EU etter at USA stilte samme krav dagen før.

- Vi ber saudiarabiske myndigheter om å støtte en grundig etterforskning av Khashoggis forsvinning og gi innsyn i resultatene av denne granskingen, sier USAs utenriksminister Mike Pompeo.

USAs president Donald Trump har sagt at han vil snakke med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman «snart».

Fordi Kharshoggi skal ha fryktet represalier fra saudiarabiske myndigheter, bodde den 59 år gamle regimekritiske journalisten i frivillig eksil i USA.

Han har jobbet for Washington Post.

Vil ransake konsulatet

Tyrkiske myndigheter gikk tirsdag ut og ba om å få ransake det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i et forsøk på å finne spor etter Khashoggi.

Saudi-Arabia skal være åpne for «samarbeid» med tyrkiske myndigheter, ifølge en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet, skriver Washington Post.

Når ransakingen skal finne sted, er imidlertid ikke kjent.

I tillegg holder tyrkiske etterforskere med å kartlegge bevegelsene til 15 saudiarabiske statsborgere som skal ha ankommet Istanbul samme dag som Khashoggi forsvant.

Disse mistenkes for å ha hatt noe forsvinningen å gjøre, mener etterforskere, ifølge Washington Post.

Den tyrkiske avisa Sabah skriver at de 15 saudiaraberne kom til Istanbul fra Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabia, om bord to ulike privatfly. Et av flyene landet før Khashoggi gikk inn på konsulatet.

Det andre landet seinere. Passasjerene om bord i det første flyet sjekket så inn på to ulike hoteller nær det saudiarabiske konsulatet, skriver avisa, ifølge Washington Post.

DANSEN TOK EN BRÅ VENDING: Videoen av en dansende 14-åring har gått viralt den siste tida. Etter at han danset til sangen «Macarena» i byen Jeddah i Saudi-Arabia, ble han arrestert for «upassende oppførsel i offentligheten» og for å ha «forstyrret trafikken». Video: Twitter / @xmyd3 Vis mer

To og en halv time etter at den 59 år gamle regimekritikeren gikk inn på konsulatet, skal seks kjøretøy ha kjørt fra bygningen.

Saudiarabisk skifte

Etter pålegg fra Saudi-Arabias mektige kronprins har myndighetene i landet den siste tiden foretatt hundrevis av tvilsomme arrestasjoner under dekke av nasjonal sikkerhet, skriver Washington Post.

Men «selv for et land som lenge har brukt frykt og fristelser for å slå ned på dissens, representerer tanken på at staten kan ha drept en kjent dissident i et fremmed land, en oppsiktsvekkende eskalering», bemerker New York Times.

Khashoggis pen kan imidlertid anses som spesielt truende for det saudiske lederskapet, fortsetter avisa.

59-åringen har nemlig kraftig kritisert kongefamilien og deres enorme makt, men tonen fra Khashoggi er ny. I likhet med Saudi-Arabias ferske leder, kronprins bin Salman.

I flere tiår har Khashoggi vært det saudiarabiske etablissementets støttespiller og blant annet vært rådgiver for saudisk etterretning, i tillegg til journalist og redaktør.

Storpolitiske etterdønninger

Både Tyrkia og Saudi-Arabia er mektige politiske spillere i Midtøsten. Selv om landene har et nokså vennlig økonomisk forhold, er det politiske uenigheter mellom landene.

De er på hver sin side i blant annet den diplomatiske Qatar-krisa. Tyrkia har sendt militære styrker til Qatar, angivelig for å beskytte qatarske myndigheter fra et saudiarabisk kupp.

FRYKT FOR TERROR: Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater gjorde det mandag klart at landene kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen til Qatar. Video CNN Vis mer

Saudi-Arabia mener på sin side at Tyrkias trekk bare dreier seg om å kare til seg mest mulig makt i regionen.

Noe av det første på Trumps utenrikspolitiske «å gjøre»-liste, var å knytte seg nærmere det saudiarabiske kongeriket.

Skulle det vise seg at Saudi-Arabia har hatt noe å gjøre Khashoggis forsvinning og/eller død å gjøre, vil det være ødeleggende for landets forhold til USA. Da vil neppe USA kunne fortsette «business as usual», skriver Washington Post.

Den innflytelsesrike republikanske politikeren Lindsey Graham har vært positiv til Trumps saudiarabiske tilnærminger. Skulle det vise seg at de er ansvarlige for en journalists forsvinning eller død, vil det være en «game changer» for Graham, forteller han til avisa.

Om Khosaggis forsvinning sier Graham:

- Du trenger ikke være Sherlock Holmes for å være bekymret.

FREDSMEDALJE: Trump ble lørdag beæret med Saudi-Arabias høyeste utmerkelse, æresmedaljen Abdulaziz al-Saud. Video: CNN Vis mer