FLOMVARSEL: NVE advarer mot femårsflom fra i natt. Fra Agder helt opp til Lillehammer vil få store mengder nedbør fra 30 til 70 millimeter. NVE advarer spesielt folk i tettbygde strøk og ber folk sjekke om kumlokk og andre vannveier er fri for blader og løv. Her fra Haldenvassdraget fra en tidligere flom. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FLOMVARSEL: NVE advarer mot femårsflom fra i natt. Fra Agder helt opp til Lillehammer vil få store mengder nedbør fra 30 til 70 millimeter. NVE advarer spesielt folk i tettbygde strøk og ber folk sjekke om kumlokk og andre vannveier er fri for blader og løv. Her fra Haldenvassdraget fra en tidligere flom. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Kom deg ut og fjern løv og blader!

Ellers kan hagen din flomme over i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler femårsflom på deler av Sør- og Østlandet fra i morgen.

Meteorologisk institutt melder til Dagbladet at det fra i natt vil komme mellom 40 og 70 millimeter nedbør i Agder og Telemark til cirka midt på dagen i morgen.

- Lokalt kan det komme opp mot 70 millimeter og det kommer uvanlig mye nedbør. Det er vanskelig for oss å si hvor de lokale toppene vil bli, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss.

Sjekk værvarselet her.

Østlandet Regnet kommer til i løpet av morgendagen å bevege seg nordøstover og vil falle over fylkene Vestfold, Buskerud, Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

- Her blir det noe mindre nedbør, mellom 30 og 50 millimeter. Det vil avta ved Lillehammer, sier Foss.

Hun sier hovedstaden kan gå ganske klar av det verste regnet da det ser ut til å falle mest vest for Oslo, men det er vanskelig å forutse, sier Foss.

- Rydd hagen! Vakthavende hydrolog Lars Evan Petterson i NVE sier de frykter at mindre elver og bekker kan flomme over, men det er ikke fare for de store elvene.

- Det kommer veldig mye regn. Tettbygde strøk er spesielt utsatt, sier han.

Det er høst og løv og blader kan blokkerer og tetter kumlokk og andre sluk utendørs.

- Vi oppfordrer alle til å ta seg en tur rundt huset og sjekke om det er blader som blokkere veien til vannet. Kom deg ut og fjern bladene og rydd i hagen, sier Petterson.

Han forklarer at en femårsflom er ingen varsel om storflom eller skadeflom, men at den har potensiale til å skape problemer som oversvømmelser og andre skader lokalt.

Les mer om aktsomhetsnivåene her.