«Kom deg vekk fra mitt territorium»

Slik reagerte spurven på den plagsomme inntrengeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva har spurver og mennesker til felles?

Det har forskere ved University of Washington funnet ut.

Forskerne har nemlig funnet det som regnes som det første beviset på hvordan spurver kommuniserer for å beskytte sitt territorium.

Og det viser seg at spurvens metoder er overraskende lik menneskets.

Ignorerte varselsignaler - Vi designet vårt eksperiment til å simulere en økende invasjon fra en annen fugl, slik at spurven ville begynne med de første varselsignalene, før den etter hvert ville komme med sterkere signaler, sier Michael Beecher, medforfatter av studieon og professor i psykologi ved University of Washington, til universitetets hjemmeside.

For å markere sitt territorium gir spurven tidlig fra seg truende signaler i forsøk på å skremme vekk den freidige rivalen. Disse kvitringene er herminger etter inntrengerens sang, og er fuglens første advarsel.

Når forskernes fugl ikke bryr seg om advarselen, men derimot fortsetter å kvitre, gir spurven en ny og sterkere advarsel, denne gangen ved å flakse hissig med vingene mot rivalen.

Heller ikke nå tar inntrengeren hintet, og da gjenstår bare én ting for den irriterte spurven: Nemlig å gå til angrep.

- Første bevis - Det vi har funnet er at hvis en spurv hermer etter inntrengerens sang, betyr det nesten alltid at den etter hvert vil gå til angrep. Dette er det mest kompliserte kommunikasjonssystemet utenom menneskelig språk, sier hovedforfatter av studien, Caglar Akçay.

Han gjennomførte studien da han studerte ved universitetet, og er nå forsker ved Cornell University.

Akçay mener studien framlegger det første beviset på at fulgenes herming av sang betyr en tidlig advarsel. Tidligere studier har hintet til dette, men aldri før bevist det.

Og - i likhet med mennesker - fant forskerne også at ikke alle fugler er like tålmodige mot irriterende inntrengere. Noen dropper nemlig advarslene, og hopper i stedet rett til angrepsfasen.

Tok opp 48 spurvesanger Hann-sangspurven vil altså forsvaret territoriet sitt mot alle andre hanner av samme rase, som våger seg for nærme.

Fuglen har et repertoar på åtte til ti forskjellige sanger, som han bruker til å tiltrekke seg maker, markere territorium, kommunisere med naboer - og utstede truende advarsler.
 
I studien tok forskerne opp sanger fra 48 spurver i Discovery Park i Seattle.

31 av disse fuglene endte opp med å gå til angrep på inntrengeren.