- Kom dere bort fra plenen min!

Obamas naboer ser helst at han flytter til Det hvite hus så snart som mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

5046 SOUTH GREENWOOD AVENUE (Dagbladet.no): - Dette er ingenting, bare vent til tirsdag, da blir det crazy, sier Chicagos mest joviale politimann til Dagbladet.no.

Han har akkurat blitt dirigert i retning de norske journalistene for å forsikre seg om at en svært ilter kvinne som, av litt uklare årsaker, prøvde å pusse den altfor snille hunden sin på to av våre intervjuobjekter ikke ble voldelig for alvor (se videoen over).

Vi står rundt 50 meter fra inngangsdøra til Barack, Michelle, Malia og Sasha Obama. Det er så nært det er mulig å komme boligen til den ledende presidentkandidaten uten å få et svært ublidt møte med strenge menn i skuddsikre vester som det står "Secret Service" på.

Jernring

Da Obama offisielt ble demokratenes presidentkandidat på landsmøtet i august, ble et kvartal av Greenwood Avenue sperret med betongbarrikader og politibiler i begge ender samtidig som et busstopp ble fjernet og erstattet med stålgjerder langs fortauene.

Nå er den spesialtrente livvaktstyrken og ordinært politi utplassert i et stort område i nabolaget døgnet rundt, selv når Obama-ekteparet er mange hundre mil unna.

I synagogen KAM Isaiah Israel Temple som ligger vis á vis, må alle i menigheten nå vise legitimasjon og bli sjekket opp mot ei navneliste av Secret Service når de ankommer bygningen. "Dette er kanskje den mest uvanlige utfordringen menigheten vår har vært utsatt for i vår lange historie, men dette er åpenbart ikke uoverkommelig", skrev synagogens leder i et brev til de jødiske beboerne da de nye reglene trådte i kraft i august, ifølge tv-stasjonen NBC5.

- Det vil være en lettelse om han flytter til Det hvite hus, sier Jackie Miller (48).

- Kom dere bort fra plenen min!

Hun bor i en bygård rett overfor Obamas villa, skal stemme på ham og ønsker ham alt godt, men ser på det som en bonus at alt oppstyret i Kenwood i Sør-Chicago vil forsvinne om Obama vinner og dermed drar til Washington.

Miller har truffet familien ved flere anledninger tidligere, og kjenner Michelle Obama gjennom hennes jobb ved universitetet i Chicago. Fra leiligheten sin har 48-åringen utsikt rett mot arbeidsværelset til Barack på den andre siden av gata.

- Jeg pleide å se ham sitte og lese i vinduet rett der borte, sier naboen og peker stolt.

McCain-fri sone

I Obamas hage står den store basketballkurven hans ubrukt mens både Barack og Michelle denne dagen driver intensiv valgkampinnspurt i Ohio, en av de aller viktigste vippestatene og en av de mange han ligger an til å vinne om meningsmålingene er riktige.

Nesten alle nabovillaene i Kenwood har ett eller flere "Obama/Biden"-skilt godt plantet i hagen, og eventuelle McCain-tilhengere holder nok en lav profil akkurat her. Det er ventet at Obama vinner hjemstaten Illinois med over tjue prosentpoeng.

Nabo Anne Hemly (44) forteller at hun nylig krysset delstatsgrensa som Obama-frivillig for å gjøre nytte i langt mer utsatte Indiana. Sønnen hennes går på samme skole som Obamas døtre, og Hemly er begeistret både over valgkampen og for å bo bare et par kvartaler fra mannen som ser ut til å bli landets neste president.

- Jeg så ham i går da han var ute sammen med ungene sine og drev med "trick or treat" på Halloween rett nedi gata her, forteller 44-åringen.

Hemly sier hun ville vært oppglødd over Obama som kandidat uansett, men at det er ekstra spennende å ha ham som nabo.

- Det er mulig det finnes én eller to, men jeg kjenner ingen personlig, sier Hemly da Dagbladet.no spør om hun har hørt om noen McCain-tilhengere i nabolaget.

Også ektemannen Howard Nusbaum (54) rister på hodet.

- Alle i oppgangen min er hardcore Obama-tilhengere, sier Corrine Fettar (24), en annen av Kenwood-beboerne som er mildt oppgitt over unntakstilstanden ved villaen i 5046 South Greenwood Avenue, men som samtidig ser det positive i det.

- Det er spennenende når man kan se bilkortesjen hans fra stuevinduet, sier Fettar.

Tre dager igjen

Venninnene Andrea Washington (16) og Denika Anderson (16) er på sin side en smule bitre over at de ikke er gamle nok til å stemme på Obama i år, men satser på å bidra til naboens gjenvalg i 2012.

- Forhåpentligvis, sier Washington, som mener et eventuelt Obama-presidentskap vil ha positive effekter både for afroamerikanere og på USAs økonomi

- Jeg tror ikke vil resesjonen vil vare så lange om han vinner, utdyper 16-åringen.

- Det var det jeg også skulle si, sier Anderson.

Avisa Chicago Tribune har allerede begynt å spekulere i hvor Obama skal parkere president-jumbojeten Air Force One når han skal besøke gamle trakter, og mye tyder på at nabolaget i Kenwood - og Chicago forøvrig - vil gå inn i en kollektiv og langvarig depresjon om ikke byens store sønn vinner på tirsdag.

<B>SJARMØRETAPPE:</B> Fredag kveld var Barack Obama på snarvisitt hjemme i Kenwood sør i Chicago for å feire Halloween med familien - her med datteren Malia.