Filippinene med beskjed til Kina:

«Kom dere for helvete ut»

Konflikten mellom Filippinene og Kina blir stadig mer anspent. Storebror pusher grensene, men heller ikke Kina ønsker en eskalering, ifølge NTNU-professor.

UØNSKET: Filippinenes utenriksminister er tydelig på at kinesiske fartøy ikke er ønsket i området Scarborough Shoal. Foto: NASA
UØNSKET: Filippinenes utenriksminister er tydelig på at kinesiske fartøy ikke er ønsket i området Scarborough Shoal. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forholdet mellom Filippinene og Kina er ikke akkurat kjent for å være rosenrødt. Filippinenes forsvarsminister krevde i mars at en flåte på 200 kinesiske båter forlot et rev i Sør-Kinahavet som Filippinene gjør krav på.

- Vi ber kineserne stanse denne inntrengningen og straks kalle tilbake disse båtene som krenker våre maritime rettigheter og vårt territorium, sa forsvarsminister Delfin Lorenzana i en uttalelse

Nå har situasjonen tilspisset seg ytterligere, ifølge blant andre Bloomberg. Denne gangen er det Filippinenes utenriksminister som tar til orde og ber kineserne mildt sagt om å holde seg unna.

- Kina, min venn, hvor høflig kan jeg si dette? La meg se. Hva med «kom dere for helvete ut», tvitret utenriksminister Teodoro Locsin mandag.

Det beste området

Kina har flere ganger avvist pålegg fra regjeringen i Manila om å trekke tilbake båtene. I takt med avvisningene har spenningen mellom landene økt. Også filippinske marinefartøyer er satt inn til å patruljere inne i sonen.

Det omstridte området er kjent som Scarborough-grunnen, er en av regionens beste fiskeområder og ligger innenfor det som betegnes som Filippinenes «næringslivssone» - under 200 nautiske mil fra fastlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer