Filippinene med beskjed til Kina:

«Kom dere for helvete ut»

Konflikten mellom Filippinene og Kina blir stadig mer anspent. Storebror pusher grensene, men heller ikke Kina ønsker en eskalering, ifølge NTNU-professor.

UØNSKET: Filippinenes utenriksminister er tydelig på at kinesiske fartøy ikke er ønsket i området Scarborough Shoal. Foto: NASA
UØNSKET: Filippinenes utenriksminister er tydelig på at kinesiske fartøy ikke er ønsket i området Scarborough Shoal. Foto: NASA Vis mer
Publisert

Forholdet mellom Filippinene og Kina er ikke akkurat kjent for å være rosenrødt. Filippinenes forsvarsminister krevde i mars at en flåte på 200 kinesiske båter forlot et rev i Sør-Kinahavet som Filippinene gjør krav på.

- Vi ber kineserne stanse denne inntrengningen og straks kalle tilbake disse båtene som krenker våre maritime rettigheter og vårt territorium, sa forsvarsminister Delfin Lorenzana i en uttalelse

Nå har situasjonen tilspisset seg ytterligere, ifølge blant andre Bloomberg. Denne gangen er det Filippinenes utenriksminister som tar til orde og ber kineserne mildt sagt om å holde seg unna.

- Kina, min venn, hvor høflig kan jeg si dette? La meg se. Hva med «kom dere for helvete ut», tvitret utenriksminister Teodoro Locsin mandag.

Det beste området

Kina har flere ganger avvist pålegg fra regjeringen i Manila om å trekke tilbake båtene. I takt med avvisningene har spenningen mellom landene økt. Også filippinske marinefartøyer er satt inn til å patruljere inne i sonen.

Det omstridte området er kjent som Scarborough-grunnen, er en av regionens beste fiskeområder og ligger innenfor det som betegnes som Filippinenes «næringslivssone» - under 200 nautiske mil fra fastlandet.

Begge landene krever imidlertid retten til ressursene i området, noe Filippinene hevder krenker deres suverenitet.

FRA DYPET: Dykkerparet får seg en spinnvill opplevelsen i vannskorpa utenfor øygruppa Okinawa i Japan. Video: ViralHog Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Stadig mer anspent

Ifølge Bloomberg skal den kinesiske kystvakta blant annet ha skygget, blokkert og sendt ut advarsler til de filippinske marinefartøyene i området. I en uttalelse hevder filippinske myndigheter at Kina ikke har noen form for rettigheter på Scarborough-grunnen.

Som følge av utviklinga har det blitt sendt ytterligere filippinske fartøy til det kjente fiskeområdet. De siste signalene og uttalelsene fra utenriksminister Locsin, tyder på en stadig mer anspent situasjon. Utrolig nok, etter at samme mann i slutten av mars uttalte at landet ventet på «ordre om å skyte» fra forsvarssjef Delfin Lorenzana.

Men verken Locsin eller Lorenzanas uttalelser, om at de filippinske fartøyene vil holde stand og ikke trekke seg ut av området, har fått kineserne til å snu.

Spenningen har steget kraftig de siste åra etter at Kina har bygd ut flere omstridte rev til små øyer som kan brukes som framskutte militærbaser.

Uttalelsene som nå kommer, er bare de siste i en lang rekke. Allerede for to år siden kom filippinske meldinger om at en av landets fiskebåter som lå for anker i Sør-Kinahavet, var blitt rent i senk med vilje av et kinesisk fartøy. Påstandene kom ikke uventet fra forsvarssjef Lorenzana også den gang.

Kina ønsker kontroll

Konflikten mellom Kina og Filippinene er en såkalt lavnivåkonflikt, men med et farlig element ved seg, forklarer professor Jo Jakobsen ved NTNU.

- Nå er den inne i en periode der Filippinene føler at de må si ifra så tydelig som de kan, sier han.

Kina er den store sterke aktøren, som ønsker kontroll over så store deler av Sør-Kinahavet som mulig - inkludert områdene som tilhører andre stater.

Militært er det ingenting Filippinene kan gjøre på egen hånd. Økonomisk har de også et avhengighetsforhold til Kina, som sitt viktigste eksportmarked.

- Kina bruker de maktmidlene de har til å øke kontrollen og fungere som politi over Sør-Kinahavet. Filippinene protesterer ikke mye. President Rodrigo Duertes resonnement har tidligere gått ut på at Kina er så viktig at Filippinene av og til må legge seg flate, men at det går en grense et sted, sier Jakobsen.

- Det handler blant annet om fiskeressurser, om eventuell olje- og gass-forekomst, men også om nasjonal stolthet.

Det farlige elementet

Kina pusher disse grensene - litt etter litt - uten at heller de ønsker noen stor konflikt, ifølge Jakobsen.

Konflikten om havområdene mellom de asiatiske landene er nemlig en del av posisjoneringskampen mellom Kina og USA. Det farlige elementet er USAs forsvarsallianse med Filippinene

- USA er forpliktet til å støtte Filippinene militært hvis det skulle gå for langt. Det er den farlige dynamikken i konflikten. Det er også den dimensjonen som gjør at Kina tar små steg. De kan ikke havne i militær konflikt med Filippinene, sier Jakobsen.

Sør-Kinahavet er et viktig område, blant annet for eksport og import av varer i regionen. Amerikanske styrker patruljerer jevnlig for å demonstrere hvilke soner som er internasjonalt farvann.

- I grove trekk dreier det seg om én stormakt, Kina, som ønsker større kontroll og innflytelse. De vil være den som bestemmer, som har en politirolle, og som kan dytte ut fartøy de ikke vil ha der. USA vil sikre amerikansk tilstedeværelse og at én stat ikke skal ha suveren kontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer