- Kom dere ut av Libanon

Bush øker presset på Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden den syrisk-vennlige regjeringen i Libanon gikk av på mandag, har tusener av libanesere feiret i gatene. De krever demokrati, frie valg og Syria ut av landet.

Det internasjonale samfunnet støtter demonstrantene. Nå gir USAs president blaffen i diplomatisk innpakningspapir, og snakker i klartekst til regimet i Damaskus.

- Vi sier høyt og klart til Syria: Få styrkene og etterretningstjenestene deres ut av Libanon, så et demokrati kan få sjansen til å blomstre, sa George Bush ifølge AP.

- Verden snakker med èn stemme, la han til.

- Står bak terror

På tirsdag hevdet Bush-regjeringen at det var terrorister med base i Syria som sto bak selvmordsangrepet i Israel forrige uke.

Samme dag rettet utenriksminister Condoleezza Rice skytset mot syriske myndigheter. På en felles pressekonferanse med Frankrikes utenriksminster Michel Barnier, sa Rice at Syria var «ute av takt» med et voksende ønske om demokrati i Midtøsten.

Rice og Bushs uttalelser er ifølge AP det sterkeste presset Washington noen gang har lagt på Syria.

«FLØYELSREVOLUSJON»: Libanesere krever frihet fra Syria. Foto: SCANPIX/REUTERS
«FLØYELSREVOLUSJON»: Libanesere krever frihet fra Syria. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Syria vet hvor det internasjonale samfunnet står. De vet hva de må gjøre for å forandre sin opptreden og bli et konstruktivt medlem av regionen og verden, utdyper Det hvite hus\' pressetalsmann Scott McClellan.

Irak-valget

Bakgrunnen for det som betegnes som en libanesisk fløyelsrevolusjon var bilbomba som drepte opposisjonspolitiker og eks-statsminister Rafik el-Hariri for snart tre uker siden.

Drapet provoserte og samlet de ulike opposisjonsgruppene, og fyrte i gang en folkelig demonstrasjon på Martyrplassen i Beirut. På mandag ble regjeringen tvunget i kne, og siden har demonstrantene feiret første steg på veien mot et fritt Libanon.

Ifølge opposisjonslederen Walid Jumblatt er okkupasjonen og det påfølgende valget i Irak en viktig årsak til det folkelige opprøret i Libanon, melder The Economist.

Jumblatt mener Irak-valget er en døråpner for demokratiske bevegelser i Midtøsten, og trekker paralleller til Berlinmurens fall i et intervju med Washington Post (gratis, men krever registrering).

Jerngrep

Syria har siden 1976 brukt Libanon som ei brikke i et politisk og militært spill mot Israel. Den syriske sikkerhetstjenesten mukhabarat holder landet i et jerngrep, i samarbeid med 14 000 syriske soldater.

Opposisjonen håper nå at Libanon blir det første landet i Midtøsten som gjennomfører en fredelig, folkelig revolusjon.

Den pro-syriske presidenten Emile Lahoud prøver å finne en ny statsministerkandidat, men han kan ikke lenger overse opposisjonens krav om å ha et ord med i laget.

Libanesiske opposisjonsledere truer med massedemonstrasjoner dersom ikke Syrias president Bashar Assad erklærer en tilbaketrekking innen mandag.

TALER DAMASKUS MIDT IMOT: George Bush øker det amerikanske presset på Syria.
DEMO MOT SYRIA: Opposisjonen i Beirut krever full tilbaketrekking.
MEKTIG OPPOSISJONSLEDER: Walid Jumblatt mener Irak-valget har åpnet døra for et libanesisk opprør mot Syria.