-  Kom dere ut innen to uker

En gruppe som kaller seg Al-Rudd-brigaden gir norske hjelpeorganisasjoner to uker på å trekke seg ut av Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppa, som kan være tilknyttet Abu Musab al-Zarqawi-nettverket i Irak, truer Norge konkret i en uttalelse på en al-Zarqawi-tilknyttet Internett-side.

- Leiesoldater

«Vi informerer alle utlendinger og korsfarere fra europeiske land, spesielt Nederland, Danmark og Norge, om å trekke ut sine «leiesoldater» fra nord innen to uker», skriver organisasjonen i sin melding. Med nord menes Nord-Irak. - Vi har bedt våre folk i Nord-Irak om å sjekke nærmere om dette er noe som er kjent av sikkerhetspolitiet i området, sier Trude Falch, som er Norsk Folkehjelps stedlige representant i Nord-Irak. Hun ferierer nå hjemme i Norge. - Det høres merkelig ut at man fokuserer på så perifere land som Danmark, Norge og Nederland. Foreløpig er det umulig si om dette er en seriøs trussel eller ikke, sier Falch. Meldingen fra al-Rudd-brigaden ble lagt ut på Internett lørdag, og Dagbladet har fått den oversatt.

Lite informasjon

«Denne advarselen går til alle organisasjoner som kaller seg veldedige, men som er leiesoldater i Amerikas tjeneste og andre», skriver gruppa. Den truer med å angripe de som ikke trekker seg ut med sine mujahedin-tropper - religiøse krigere. Videre hevder gruppa å ha fanget og drept en nederlender av irakisk opprinnelse, fordi «han solgte sjela og troen til okkupantene» og jobbet for nederlandsk etterretning. Det fins lite informasjon om Al-Rudd-brigaden, som ifølge den selv påtar seg ansvaret for all krigføring og aksjoner i Nord-Irak og Kurdistan.

- Tas på alvor

Pressetalsmann Eirik Bergesen i Utenriksdepartementet bekrefter at de er informert om trusselen. - Dette er noe vi tar alvorlig, og vi har fortløpende kontakt med aktuelle institusjoner. Norge er blitt truet av al-Qaida tidligere, og vi ser på trusselsituasjonen fortløpende, sier Bergesen til Dagbladet.no. Både Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp har prosjekter i Nord-Irak. Det samme har den Tromsø-baserte hjelpeorganisasjonen Tromsø Mineskadesenter. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til Dagbladet at de kjenner til trusselen. - Jeg kan ikke gå nærmere inn på våre vurderinger av al-Rudd-brigaden, sier talsmann Trond Hugubakken til Dagbladet.no.

 Flere norske hjelpeorganisasjoner trues av den såkalte Al-Rudd-briagden, deriblant Norsk Folkehjelp. Her driver et medlem av folkehjelpa minerydding i Nord-Irak. Foto: Norsk Folkehjelp
> Flere norske hjelpeorganisasjoner trues av den såkalte Al-Rudd-briagden, deriblant Norsk Folkehjelp. Her driver et medlem av folkehjelpa minerydding i Nord-Irak. Foto: Norsk Folkehjelp Vis mer
INFORMERT: Eirik Bergesen i UD.