«Kom dere vekk, om dere har livet kjært»

Marias familie hadde alt. Og endte med et liv på flukt. Her er Maria Amelie og familiens ukjente forhistorie.

FRYKTER RUSSLAND: Dagbladet kan i dag presentere historien om familien Salamovs vekst og fall, årsaken til all den frykt Maria Amelie føler for en retur til Russland. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRYKTER RUSSLAND: Dagbladet kan i dag presentere historien om familien Salamovs vekst og fall, årsaken til all den frykt Maria Amelie føler for en retur til Russland. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag opplyste russiske immigrasjonsmyndigheter til Dagbladet at Maria Amelie trolig sendes til Russland mandag eller tirsdag.

Men advokaten hennes, Brynjulf Risnes, håper det kan utsettes.

- Jeg mener at de opplysningene som er kommet fram blant annet i Dagbladet om familiens historie kan kaste nytt lys over saken. Vi jobber nå med å systematisere disse opplysningene. Det kan også være slik at den enorme pressedekningen saken har fått kan gjøre det farligere for henne å reise tilbake, sa han til Dagbladet tidligere i dag.

Dette er saken Risnes sikter til:

OSLO / MOSKVA (Dagbladet): Under forfatterpseudonymet Maria Amelie har Madina Salamovas (25) kamp for å få bli i Norge fått enorm oppmerksomhet. Vokst opp og utdannet i Norge kjenner hun knapt noe annet voksent liv. En hjemsendelse til Russland frykter hun kan bli den visse død.

Men hvorfor? Det har hun sagt lite om. Overraskende lite.

Dagbladet har undersøkt familiens fortid, snakket med venner og bekjente av familien, samt uavhengige kilder. Maria og hennes advokat Brynjulf Risnes bekrefter nå store deler av denne historien.

Ifølge Risnes har foreldrene aldri fortalt norske myndigheter hele sin historie, bare biter av den.

- Det skyldes frykt, sier han.

Startet på fyllinga Den kunne vært tatt rett ut av en kriminalroman. Familiens historie handler om store penger, politikk på aller øverste nivå, et familiedrama de færreste opplever. Og om overlevelse.

1980-tallet var i ferd med å bli til 1990-tallet. Marias foreldre, Jelena og Khetag, satt i den gamle holken av en bil utenfor en butikk i hjembyen Vladikavkaz i Nord-Ossetia.

Jelena var rasende på sin mann. Nok en gang hadde han brukt opp pengene på deler til sitt nye leketøy - en plaststøpemaskin.

Den hadde han funnet på fyllinga. Endelig hadde han fått den til å virke, men prisen var høy. Familien trengte helt andre ting enn nye deler til en avlagt maskin.

MEKTIGE EKS-VENNER: Marias mektige onkel, Jevgenij Shapashnikov (t.h.), var Mikhail Gorbatsjovs forsvarsminister, Boris Jeltsins nære venn og Vladimir Putins personlige rådgiver. Alle spilte de en rolle i Maria og familiens liv, på godt og vondt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet, Scanpix og Time Life
MEKTIGE EKS-VENNER: Marias mektige onkel, Jevgenij Shapashnikov (t.h.), var Mikhail Gorbatsjovs forsvarsminister, Boris Jeltsins nære venn og Vladimir Putins personlige rådgiver. Alle spilte de en rolle i Maria og familiens liv, på godt og vondt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet, Scanpix og Time Life Vis mer

- Marias far brydde seg ikke stort om mat og andre nødvendighet, sier en bekjent til Dagbladet.

Nå hadde han endelig klart å produsere noen krydderhyller i plast, og ville se om han fikk den lokale kjøpmannen til å bite på. Jelena, eller Lena som hun kalles, nektet å bli med inn.

Reodor Felgen Etter kort tid så hun kunde etter kunde komme ut av butikken. Nesten alle med en mindre pen krydderhylle i plast under armen. Dette var på ei tid da sovjetiske butikker manglet vareutvalg. Hadde den noe inne, så kjøpte man det. I morgen var det sikkert borte. Og en vare kunne alltids bli byttet i en annen vare.

Khetag hadde sin første suksess. Det skulle vise seg bare å være begynnelsen.

- Han er en slags Reodor Felgen og endte som Askeladden, sier en bekjent.

Alt han tjente gikk inn i ny satsing. Mat på bordet måtte Jelena sørge for via sin jobb i statsapparatet.

Het blant kjendisene I 1997 var Marias far plutselig blant de rikeste i Nord-Ossetia. Det gamle Sovjet var gått i oppløsning, han hadde kjøpt en bit av ei industritomt, deretter hele industriområdet.

Faren var på lag med de rette folka. Ifølge Dagbladets kilder etablerte han tre vodkafabrikker og drev import og eksport av sprit til Georgia.

I tillegg skal han ha eid tre møbelfabrikker, en nattklubb, en restaurant og et luksushotell.

- Femstjerners hotell, hevdet far.
- Firestjerners, hevdet mor.

- Uansett. Det var hit kremen av russiske kjendiser dro når de var i Ossetia, sier en bekjent til Dagbladet.

I et galskapens øyeblikk dro Khetag til Tyskland for å kjøpe en bil i gave til kona. En splitter ny BMW, l«imited edition» og med røde skinnseter havnet på gårdsplassen. Lena ble ikke blid.

Seinere sto plutselig 20 håndverkere hentet fra Italia klare til å bygge nytt kjøkken i deres hjem. Heller ikke det falt i god jord.

Den nye eliten Khetag sto på god fot med Russlands nye elite. Han støttet aktivt Viktor Tsjernomyrdins parti «Vårt hjem - Russland» (NDR), oligarkenes håpefulle parti. Selv var han mest opptatt av business, men deltok både økonomisk og som figur i det politiske liv.

Lena hadde koblingene til Jeltsin-fløya. Marias onkel til absolutt alle.

KJENDIS-ONKEL: Marias onkel, Jevgenij Shaposhnikov var forsvarminister under Gorbatsjov, Jeltsins nære fortrolige og Putins private rådgiver. Foto: AP Photo / Sergei Karpukhin
KJENDIS-ONKEL: Marias onkel, Jevgenij Shaposhnikov var forsvarminister under Gorbatsjov, Jeltsins nære fortrolige og Putins private rådgiver. Foto: AP Photo / Sergei Karpukhin Vis mer

Så gikk det galt. Forferdelig galt.

Året var 1998. En økonomiske nedtur av dimensjoner feiet inn over Russland. Banker og virksomheter bukket under. Russlands aller rikeste pøste penger ut av landet. Drapstrusler var dagligdags i en økonomi som var i ferd med å smelte. Det var høk over høk. Den enes død var den andres død. Og den enes brød ble fort den andres død.

Russland sto på randen av borgerkrig. Boris Jeltsin kjemper for sitt politiske liv.

Mistet alt de eide Samtidig var det lokalvalg. I Vladikavkaz tapte Khetags allierte makta til gamle kommunister. Deres politiske og økonomiske fiender overtok. Marias familie tapte alt.

- Alt vi eide ble konfiskert av de nye makthaverne, sier Maria.

- Det var ren mafia som overtok, og de tok alt, sier en bekjent av familien.
Russiske bloggere har en annen versjon. Her hevdes det at Marias foreldre pådro seg en enorm gjeld, og ble jaktet av mektige menn som krevde familien for flere millioner dollar.

Uansett årsak: Konflikten som fulgte fikk dramatiske konsekvenser. I boka «Ulovlig norsk» skriver Maria Amalie at hun ble utsatt for et kidnappingsforsøk. Foreldrene sendte henne til Moskva, hvor hun ble boende hos sin (nå avdøde) onkel, den kjente hjernekirurgen Kaurbek Salamov.

Hjemme ble ikke konflikten mindre.

- Marias far ville ha fred, og ville akseptere nederlaget av hensyn til sin datter. Lena som var politisk aktiv, nektet å gi opp kampen og gikk hardt ut mot deres nyvalgte fiender. Hun kalte konfiskeringen udemokratisk og urettferdig, sier en bekjent.

Dermed havnet en granat i familiens hage. Foreldrene valgte nå å flykte.

- Fryktet for livet I Moskva hentet de Maria og dro til Odessa i Ukraina, deretter til Sotsij. Alle stedene hevder de å ha blitt innhentet av sine mektige fiender.

Da familien returnerte til Moskva, skal de ha blitt møtt av en fetter på flyplassen med en beskjed fra Marias onkel:

- Dere er ikke trygge her. Kom dere vekk om dere har livet kjært, lød beskjeden.

Familien var blitt en voldsom belastning for familiens mektige onkel Jevgenij, mannen som hadde oppnådd høyeste gunst hos presidentene Gorbatsjov, Jeltsin og Putin. Han måtte ha dem ut av landet for enhver pris.

- Det var min onkel, Jevgenij Shapashnikov, som ba pappa om å dra fra Russland. Pappas fiender var blitt for sterke, og familien hadde ikke noe valg. Det var Shapashnikov som kastet oss ut, sier Maria Amelie til Dagbladet.

Maria Amelie beskriver Shapashnikov som en mann hennes foreldre i dag har et svært anstrengt forhold til.

Må til fiendeland Det er denne fortida Maria ikke vil tilbake til.

- Jeg er redd for kidnapping. Jeg er redd for livet i Russland, sier Maria til Dagbladet.

Hun sier at hun ikke har noen å stole på verken i Moskva eller i hjembyen Vladikavkaz i Nord-Ossetia. Ifølge Maria Amelie er forholdet til onkelen svært anstrengt og familien skal ikke ha snakket med ham siden de i all hast forlot Russland i 2000.

- Jeg frykter hevnen fra pappas fiender, sier Maria.

LES OGSÅ: Jeltsin reddet deres liv