Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kom for å få atombombe og fikk det

Chavéz på sitt fjerde Iran-besøk på to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Venezuelas president Hugo Chavéz fikk en hjertelig velkomst av sin presidentkollega Mahmoud Ahmadinejad, da han ankom Irans hovedstad Teheran denne uken.

Forent av en dyp antiamerikansk holdning, kom de to frittalende presidentene med en dyster, men ikke helt uventet spådom:

- Hvis Gud vil, med den synkende dollaren, vil den avvikende amerikanske imperialismen snart stå for fall, sa Chavéz til den iranske statskanalen IRNA etter at et to timer langt møte var avsluttet.

Under det som blir Chavez\' fjerde Iran-besøk på to år, benyttet de to presidentene anledningen til å presentere seg selv som eksempel på hvordan «små» land kan stå opp mot USA.

- Her står vi sammen som brødre. Vi står samlet som en knyttneve, sa Chavéz, og strakte ut en knyttneve i lufta for å illustrere hva han mente, skriver nyhetsbyrået AP.

Litt spøk ble det også tid til. Sosialistiske Chavéz er lite populær i Washington. Kanskje endra mindre populær er Ahmadinejad og det iranske atomprogrammet. På tross av to runder med FN-sanksjoner, nekter Iran å stanse det de hevder er fredelig produksjon av kjernefysisk energi.

Striden om atomprogrammet var et tema Chavéz ikke klarte å ligge unna.

- Som den imperialistiske pressen rapporterer, så kom jeg for å få atombombe og jeg har den her. Hvis noen sier meg imot, så smeller det, svarte Chavéz på spørsmål om hva som var formålet med besøket.

GODE VENNER: Venezuelas president Hugo Chavéz lo godt sammen med Irans president Mahmoud Ahmadinejad da OPEC-møtet ble avsluttet søndag. Foto: REUTERS/ Ali Jarekji /SCANPIX
GODE VENNER: Venezuelas president Hugo Chavéz lo godt sammen med Irans president Mahmoud Ahmadinejad da OPEC-møtet ble avsluttet søndag. Foto: REUTERS/ Ali Jarekji /SCANPIX Vis mer

Ahmadinejad valgte å ikke kommentere spøken, da han snakket med pressen etterpå.

Men hvor mektig er alliansen mellom Chavéz og Ahmadinejad egentlig? Under helgas OPEC-møte ble forslagene fra de to landene nedstemt av andre oljeproduserende medlemsland, deriblant Saudi-Arabia.

Venezuela og Iran gikk blant annet inn for at oljeprisene skal fastsettes på grunnlag av flere myntenheter, ikke bare den amerikanske dollaren. De ønsket også at det i sluttdokumentet fra OPEC-møtet spesifikt skulle stå noe om bekymringen for dollarens fall.

I Teheran mandag ble det undertegnet intensjonsavtaler å danne en felles bank, oljeindustri og annet industrisamarbeid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling