Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kom hjem fra ferie til underetasje full av brunt sølevann

- Helt jævlig, konstaterer flomoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVAM(Dagbladet):Familien Unni Tove og Helge Hansen, har vært på ferie på Vestlandet. I dag kom de tilbake til flomrammede Kvam.

Synet som møtte dem var alt annet enn hyggelig. Den flomstore elva Storåa tok fredag morgen et nytt løp, nesten rett gjennom huset deres.

Dagbladet treffer familien i det de åpner dørene inn i huset for første gang etter uværet.

- Det er helt foreferdelig, Mye verre enn jeg hadde sett for meg, sier Unni Tove Hansen.
 
Sølevann Hele kjelleren, som blant annet inneholdt en kjellerstue, er full av sølevann, gjørme og slam.

- Det står langt opp på veggen her, konstanter sønnen Espen, den første som våger seg ned trappa for å se.
I det møkkete vannet flyter møbler og personlige gjenstander. Flere ruter er knust.

I førsteetasje ser det bedre ut, men også her buler parketten opp. Utenfor, i restene av det man kan se en gang var en pent opparbeidede hagen er det fullstendig kaos. Garasjen er smadret og lysthuset knust. Store steiner som elva har tatt med seg, ligger over alt.

- Så fint som det har vært her. Helt jævlig, sier Unni Tove matt, men koster på seg en spøk til ektemannen.

- Vi skulle ikke ha brydd oss med å klippe plenen før vi dro.

-Forferdelig Unni Tove forteller at de har fulgt med på nyheter om storflommen på tv, i tillegg til at de har snakket med naboen på telefon, og fått en dyster tilstandrapport fra datteren.

Forberedt på synet som møtte dem var de likevel ikke.

- Forferdelig. Helt forferdelig. Det virker som om alt vi har bygd opp gjennom 30 år er rasert, sier hun mens hun ser oppgitt rundt seg.

- Jeg er bare glad for at fotoalbumene våre og bildene er her. De kan ikke erstattes, det kan vel alt dette her, legger hun til.

Mer vann i vente Vannføringen fortsetter å stige i Gudbrandsdalslågen.

- Det er fortsatt 50-årsflom i øvre deler av gudbrandsdalslågen, sier Ingjerd Haddeland, vakthavende hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat, til Dagbladet

- Nå er det sånn at noen steder stiger vannet og andre steder avtar vannføringen.

Men forholdene kan ytterligere forverres i de flomrammede områdene, ifølge hydrologen kan det komme mellom tredve og førti millimeter nedbør fram til søndag klokka 12:00.

- Vannføring og flom vil avhenge av hvor disse bygene treffer, forteller hydrologen.

- I Oppland og Hedmark kan det komme opptil 30 mm nedbør. I tillegg smelter det fremdeles snø i høyfjellet, forteller Haddeland.

HAGEN RASERT:  Det som fram til torsdag var en pent opparbeidet plen er nå et kaos av stein, gjørme og kvist konstaterer Unni Tove og Helge Hansen. Et smadra lysthus sees i bakgrunnen.Foto: Thomas Rasmus Skaug
HAGEN RASERT: Det som fram til torsdag var en pent opparbeidet plen er nå et kaos av stein, gjørme og kvist konstaterer Unni Tove og Helge Hansen. Et smadra lysthus sees i bakgrunnen.Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer