Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kom hjem med 50 stikkskader

- Jeg har grått kontinuerlig siden lørdag.

MENNESKESKAPTE SKADER: Katten Kaffe (13) kom hjem med 50 stikkskader i kroppen, etter en tur ute. Foto: Privat
MENNESKESKAPTE SKADER: Katten Kaffe (13) kom hjem med 50 stikkskader i kroppen, etter en tur ute. Foto: Privat Vis mer

Natt til lørdag, våknet Line Støtvig av en voldsom jamring utenfor huset sitt på Simensbråten i Oslo.

En liten time tidligere hadde den 13 år gamle ragdoll-katten hennes, Kaffe, gått ut gjennom katteluka. Da Line åpnet gardina for å finne ut om hjerteskjærende lyden skyldtes katter som slåss eller noe annet, så hun Kaffe ligge på bakken, skadd og ute av stand til å bevege seg.

- Hun prøvde å sparke fra det med ene bakbeinet, men blødde fra hele buken, underlivet og bakparten, sier Støtvig til Dagbladet.

Støtvig sprang ut med et håndkle, som hun fikk pakket familiekatten inn i, før hun bar henne inn i huset.

- Jeg var såpass i sjokk, at jeg ikke engang klarte å huske navnet på dyrlegen vi pleier å bruke. Hun led så fælt, at jeg klarte ikke fokusere på noe.

Nordstrands Blad omtalte saken først.

Merkelige skader

Akkurat denne natta var det flere akuttilfeller hos dyrlegene, men etter noen ringerunder fikk de komme til en dyrlege på Kjeller. Veterinærene der fortalte Støtvig at de syntes skadene på katten var merkelige og svært omfattende.

I løpet av natt til lørdag, og lørdagen tok de røntgen og flere prøver av Kaffe, for å finne ut hva som hadde skjedd.

- På lørdagen ringte de og sa at vi måtte forberede oss på ganske tøff informasjon. Skadene var ikke forenelige med andre dyreskader. De fortalte at det kunne se ut som om et menneske hadde skadd Kaffe.

Katten hadde 50 stikkskader, som dyrlegene mente kunne ha blitt påført med et grillspyd. I tillegg har noen mest sannsynlig holdt henne fast i halen samtidig som de stakk henne, ifølge Støtvig.

NB: STERKE INNTRYKK: Her blir hesten Trigger slept etter en bil. Videoen har skapt sterke reaksjoner i USA, og eierne er nå siktet for dyremishandling. Vis mer

Måtte avlives

Katten, som har vært med Støtvig og de to døtrene hennes de siste 13 åra, ble dårligere utover helga. Mandag ringte dyrlegen og fortalte at hun hadde fått blodforgiftning, skader på levra og sjokkskader.

- Uansett om hun hadde kommet seg etter det, hadde vi ikke visst hvilke seinskader hun kunne fått. Mye av musklene var ødelagte på grunn av stikkskadene, og hun hadde vært igjennom en veldig traumatisk hendelse.

Det ble bestemt at det beste for Kaffe, var å bli avlivet, og Støtvig og døtrene fikk komme inn og ta farvel med henne før hun sovnet inn.

- Selv om hun hadde kjempevondt, begynte hun å male da vi sto der sammen med henne. Dette er første gangen jeg klarer å fortelle historien uten å bryte sammen, jeg har nesten ikke sluttet å gråte siden jeg våknet natt til lørdag.

Familiekatt

Siden Kaffe kom inn i livet til familien Støtvig har hun, ifølge Line, vært en katt som aldri dro langt hjemmefra og som alltid har vært der for døtrene og henne. Spesielt om noen var triste eller liknende.

Verken naboene eller familien har noen idé om hvem som kan ha gjort dette mot katten, og Støtvig sier hun synes hele situasjonen er skikkelig ekkel.

- Det som er skremmende med dette er at noen ikke har hatt noen indre grense for å skade et dyr. Og når den grensa er visket ut, hvor går grensa da? Kan personen plutselig begynne å skade mennesker nå?

Støtvig har skrevet en politianmeldelse, som skal leveres til politiet i dag. Den har også blitt sendt til Mattilsynet, som ønsker å sjekke mer opp i saken.

- Jeg mener det er så viktig å få fokus på dyrekriminalitet som dette. Spesielt når det er noe som dessverre skjer med dyr, landet over, sier Støtvig.

Mattilsynet skriver i en e-post til Dagbladet at de synes mishandling av dyr på denne måten er helt uakseptabelt.

- Å påføre dyr stikkskader, er brudd på dyrevelferdsloven, og straffbart.

Utlover dusør

Torsdag skriver Dyrevernalliansen i en pressemelding at de utlover en dusør på 10 000 kroner, for opplysninger som gjør at saken blir oppklart.

Jurist i Dyrevernalliansen, Live Kleveland oppfordrer politiet til å etterforske saken.

- Denne triste saken er et typisk eksempel på sadistisk dyremishandling, og det er liten tvil om at dette er gjort med overlegg. Derfor er det viktig at saken nå blir etterforsket, slik at vi får klarhet i hva som har skjedd. Vedkommende som har gjort dette må stoppes og hindres fra å gjøre liknende ting igjen, sier Kleveland.

Hun kaller det et alvorlig brudd på dyrevelferdsloven.

DUE MED LUE: Det som ser ut til å være rampestreker, kan potensielt få alvorlige konsekvenser for byduene i Las Vegas. Video: Robert Lee via Storyful Vis mer

For store skader

Daglig leder ved Empet Skedsmo Dyresykehus, Rune Næverdal, forteller til Dagbladet at skadene på Kaffe var omfattende, og var lokalisert rundt bakparten til katten, anus og nedover låra.

Rune Næverdal, daglig leder ved Empet Skedsmo Dyresykehus. Foto: Privat
Rune Næverdal, daglig leder ved Empet Skedsmo Dyresykehus. Foto: Privat Vis mer

Siden de rundt 50 stikkskadene var ganske like i størrelsen, tror vakthavende veterinær at det kan ha blitt utført av et menneske.

- Men man må også være åpen for andre årsaker til skadene.

Dyresykehuset er et av tre i Oslo og Akershus som har veterinær til stede hele døgnet 365 dager i året. Næverdal sier at det er en veldig liten andel av skadene de får inn, som de tror kan være påført av mennesker.

- Menneskepåførte skader er sjelden, men det skjer. Generelt er de aller, aller fleste mennesker veldig snille mot både sine egne og andres dyr. Så vi må ikke miste troa på menneskeheten helt enda, selv om slike saker er fæle.

Næverdal sier at selv om de aller fleste dyr med alvorlige skader kan reddes med intensiv behandling, var ikke dette tilfelle for Kaffe. Hun responderte ikke på behandling og det ble besluttet at hun skulle få slippe å lide og heller sovne inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!