Kom hjem til sin døde far

LJUBEVIC (Dagbladet): Tirsdag kom Sofie Shoshi (22) hjem, etter over tre måneder som flyktning i Albania. Det første som møtte henne var synet av knoklene som var igjen av den drepte faren. Det er liten trøst for henne at faren Ali bare var en av trolig 350 drepte fra Ljubevic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For i denne landsbyen ved Peje (Pec) skjedde den verste massakren i Kosovo som er oppdaget til nå. Det sier KFORs pressetjeneste, som i går fortalte om mange massegraver og store bål der knokkelrester er oppdaget flere steder i landsbyen. Det er KFOR som utpeker massakren i Ljubevic som den hittil verste massakren på Kosovos dødsmarker, og antyder at 350 ble drept her.

- Det var fryktelig å se restene av pappa. Det var bare skjelettet og klærne igjen av ham. Kjeven var skutt av. Men vi måtte ta bildene for å dokumentere at pappa var drept, sier Sofie.

Brutalt

Mange av bildene Dagbladet ser, forteller historien om hvordan faren ble drept. Brutalt skutt med maskingevær. Naboer som overlevde massakren, forteller at Ali Shoshi ble drept av geværild fra et militært helikopter mens han såret forsøkte å dra fra Ljubevic 6. april.

Et annet sted i landsbyen ligger fortsatt restene etter i hvert fall to lik. Det er bare knokler og rester av klær igjen av dem. Serberne har ikke brydd seg med å legge disse to i massegraver eller hive dem på bålhaugene, som KFOR har sperret av for pressen.

Massakren i Ljubevic startet 1. april i år. Serberne kom og skilte mennene fra kvinnene.

Ali Shoshi ble, som de fleste menn, tatt til side. Og foran huset sitt, i et lite veikryss, ble han og mer enn 70 menn skutt.

Ali var blant de sju som overlevde, og ble bare skadd i beinet. Men han lot som han var død, og gjemte seg i fem dager før han prøvde å flykte.

De andre fra massakren utenfor Sofies hus ligger trolig i bålhaugene eller i massegravene i landsbyen. Bare en masse råtnende klær er igjen der de serbiske soldatene skjøt vilt rundt seg med automatvåpen 1. april.

Den ukjente naboen

I landsbyen Ljubevic hersker det en uvirkelig stemning. Først denne uka har flyktningene for alvor begynt å komme tilbake. Alle har visst at mange var døde. Alle har visst at de fleste hus var utbrent. Og alle har visst om minefaren. Derfor har mange ventet.

Mens Dagbladet står ved de to likene i grøfta til en kjerrevei, kommer det stadig mennesker til. Ingen synes å vite hvem de døde er. Men alle vet at de har kjent dem godt. Det er sorgen over den ukjente naboen vi opplever.

Det er stille i landsbyen Ljubevic, som det er i så mange av Kosovos landsbyer når flyktninger kommer hjem og ser med egne øyne hva som har rammet dem. Sofies mor, Xhevahire, har mistet både sin mann og fem av sine brødre.

Livet blir aldri det samme igjen. Ikke for familien Shoshi i Ljubevic. Og ikke for så mange andre som har overlevd Kosovos dødsmarker.