Kom i romdrakt til retten

Den sparkede ingeniøren kom til retten i romdrakt, og hans kolleger måtte vitne i skinnet av flakkende stearinlys. El-ingeniøren er nemlig overfølsom for strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen mobiltelefoner, radioer eller kameraer kunne medbringes inn i rettslokalet da søksmålet til den oppsagte Ericsson-ingeniøren Per Segerbäck (44) startet i Arbetsdomstolen i Edebo i går. Den spesielle drakten skulle beskytte ham mot elektromagnetisk stråling. Alle i rettslokalet fikk beskjed om å pakke bilnøklene inn i aluminiumsfolie.

Teleselskapet Ericsson sa opp Segerbäck i november i fjor. De hevdet han ikke kunne gjøre jobben sin skikkelig hvis han aldri kom på kontoret. På grunn av sin spesielle lidelse har han telependlet i ti år.

- Oppsigelsen er usaklig. Arbeidsgiver har rett til å bestemme hvor en ansatt skal arbeide, men ikke når det handler om rehabilitering. Det håper vi retten skal innse, sier Anna-Lena Börgö Etaat i Svenska industritjänstemannsforbundet til Aftonbladet.

Brukt ti millioner

- Vi har allerede brukt ti millioner på ham. Vi har isolert hans arbeidsrom hjemme med stål, og vi har lagt om strøm og vann i boligen. Det er mildt sagt lite hyggelig med en ansatt som risikerer å dø hvis han blir stående fats i en kø på vei til jobben, sa Ericssons advokat i retten.

En rekke kolleger som vitnet i saken sa at Segerbäck var en meget kompetent og flink ingeniør.

- Det kjennes godt å få støtte, til tross for anklagene fra min arbeidsgiver, sier Segerbäck.

Föreningen för El- och Bildskärmsskadade hever at 180 000 svensker lider av overfølsomhet for strøm. Forskerne har ikke greid å bevise at sykdommen eksister, med en svenske arbeidslivsinstituttets holdning er av plagene skal tas på alvor. Bland behandlingsmetodene som foreslås er akupunktur og psykologhjelp. Symptomene er prikking i huden, tunnelsyn og i ekstreme tilfeller tap av bevissthet.

STRÅLESYK: - Ett lysrør kan slå meg bevisstløs. En mobiltelefon kan drepe meg, hevder den strålesyke el-ingeniøren Per Segerbäck. Nå krever han jobben tilbake.