VIL PRØVE PÅ NYTT: - Vi prøvde, men det gikk ikke, sa statsadvokat Pär Andersson da retten ble hevet i Kristianstad i går. Nå vil han trolig finne en ny paragraf for å felle moren som nekter for å ha gjort noe ulovlig. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
VIL PRØVE PÅ NYTT: - Vi prøvde, men det gikk ikke, sa statsadvokat Pär Andersson da retten ble hevet i Kristianstad i går. Nå vil han trolig finne en ny paragraf for å felle moren som nekter for å ha gjort noe ulovlig. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

Kom ikke gjennom i retten, vil forsøke å sikte moren (59) for annet lovbrudd

- Kanskje spesielt, men ikke ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BROMÖLLA / KRISTIANSTAD (Dagbladet): Da det i tingretten i Kristianstad i går ble bestemt at moren (59) som ble siktet for frihetsberøvelse mot sine tre barn, slipper fengsel, sa statsadvokaten «vi prøvde, men det gikk ikke».

Nå vil han forsøke å få moren siktet under en annen paragraf, ifølge svenske Dagens Nyheter (DN). 

- Riktig, men kan ikke fengsle Avisa skriver i dag at statsadvokaten trolig prøve å bruke paragrafen om ulovlig tvang, der personer kan dømmes til opp mot to år i fengsel for «å gjennom vold, mishandling eller trusler ha tvunget noen til å gjøre/tåle/eller unnlate å gjøre noe», ifølge DN. 

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med statsadvokat Pär Andersson etter at retten ble hevet fredag ettermiddag. 

- IKKE ULOVLIG: - Det er kanskje spesielt for noen, men for dem har det vært helt normalt, sier kvinnens forsvarer, Thomas Ljungdahl om måten moren har bodd og levd med sine døtre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
- IKKE ULOVLIG: - Det er kanskje spesielt for noen, men for dem har det vært helt normalt, sier kvinnens forsvarer, Thomas Ljungdahl om måten moren har bodd og levd med sine døtre. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Retten i Kristianstad i Sverige er delvis enige i påstanden om at kvinnen skal ha berøvet barna sine for den friheten de som kvinner i 20- og 30-åra har krav på. 

- Det er rktig at hun har handlet slik statsadvokaten hevder, men jeg mener at man ikke kan fengsle henne for det, sa tingrettsdommer Alf Ahlström da han forklarte avgjørelsen for pressen i går.

Statsadvokat Andersson tror likevel det er snakk om en form for tvang. 

Hjemme igjen - De har fått komme ut av leiligheten, det har de - men de har vært så nært knyttet til den at jeg mener at det har vært en form for frihetsberøvelse, sier han til Dagbladet. 
I går kveld lyste det igjen i leiligheten i Bromölla der de tre kvinnene ble hentet ut grytidlig torsdag morgen. 

- Moren sa via politieskorten som fulgte henne hjem, at hun ikke ønsker kontakt med media, sier advokat Thomas Ljungdahl til dagbladet.  
Det er ukjent hvor døtrene hennes nå oppholder seg, de er tatt hånd om av sosialtjenesten og politiet. Moren deres skal ha valgt å reise tilbake til toromsleiligheten der hun angivelig har bodd på luftmadrasser sammen med døtrene. 

779 dager innendørs Siktelsen om frihetsberøvelse, som ennå formelt fortsatt opprettholdes, gikk på at moren skal ha holdt barna inne i nettopp denne leiligheten siden 1. januar 2013, fram til da politiet tok seg inn og pågrep moren 18. februar. 

AVGJORT HER: Tingretten i Kristianstad i Skåne fant ingen grunn til å fengsle moren. Foto: Therese Doksheim
AVGJORT HER: Tingretten i Kristianstad i Skåne fant ingen grunn til å fengsle moren. Foto: Therese Doksheim Vis mer

I 779 dager skal den yngste datteren aldri ha forlatt leiligheten i Bromölla i Sverige. 

- Siktelsen kom som lyn fra klar himmel for (moren). Det er kanskje spesielt for noen at de voksne barna har valgt å bo med sin mor, men de ville leve slik, sier advokat Ljungdahl. 

Kvinnen nekter for å ha gjort noe ulovlig.

HJEMME IGJEN: Kvinnen fikk returnere hjem igjen etter at tingretten ikke fant grunn til å fengsle henne. Det lyser fra leliligheten (i midten), men kvinnen ønsker ikke å snakke. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
HJEMME IGJEN: Kvinnen fikk returnere hjem igjen etter at tingretten ikke fant grunn til å fengsle henne. Det lyser fra leliligheten (i midten), men kvinnen ønsker ikke å snakke. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer