Kom mai du skjønne milde?

Mens Sør-Norge kan vente seg temperaturer over 20 grader, våknet flere til snø i Nordland og Troms i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk værvarslet for ditt hjemsted her:

(Dagbladet.no): - Hva skjer med «kom mai du skjønne milde?» spurte Ruben Lundeli Stemland seg selv da han våknet opp til snøfall i Saltdal i Nordland i morges - 26. mai.

- Vi har hatt en nydelig helg, så det var litt uvirkelig at det skulle snø i morges. Det har vært et skikkelig væromslag, forteller han.

Bildet over er tatt klokken 6.20 i dag.

- Det er fortsatt hvitt litt oppe i høyden, og i skyggen noen steder, men det er begynte å smelte, heldigvis, sier Stemland.

Også på Setermoen i Bardu kommune i Troms har det snødd i natt. Roger Skog var ute å kjørte ambulanse i 2-tida da det begynte å lave ned.

- Heldigvis har vi gode dekk på ambulansen. Det var bare artig at det fortsatt kommer snø selv om vi er så langt ut i mai, synes han.

Snøværet varte halvannen time, og i morges er det aller meste smeltet bort.

Kom mai du skjønne milde?

- Nå er det bare overskyet og regn, forteller han.

- Ikke så vanlig  

- Det har passert et lavtrykk som har mye kald luft i seg. Det er nok årsaken til at det er kommet noe hvitt i nedbøren flere steder, og spesielt i høyden, opplyser statsmeteorolog ved værvarslingen i Nord-Norge Ola Mellem.

- Det er ikke så vanlig, men det kan skje her i de nordligste fylkene, sier han. Snøværet ser imidlertid ut til å være over for denne gang.

- Lavtrykket har stort sett passert nå så jeg tror ikke det kommer til å bli mer snø denne uka. I dag blir det faktisk en del sol, men det kan komme noen byger innimellom. I morgen kommer det mer lavtrykk som gir regn og regnbyger resten av uka. Fra fredag ser det bra ut. Hvis tendensen holder seg kan det bli en ganske fin helg, mener han.

Sol i sør

Kontrasten er stor til Sør-Norge i dag.

- I helgen har vi hatt opp til 18-19 grader flere steder i Sør-Noge. Vi venter mye fint vær hele denne uka, forteller vakthavende meteorolog Ingrid Berntsen ved meteorologisk institutt på Blindern i Oslo.

MAISNØ:  Dette synet møtte Ruben Lundli Stemland i Saltdal i Nordland i morges. Bildet er tatt klokken 6.20. Foto: Ruben Lundli Stemland
MAISNØ: Dette synet møtte Ruben Lundli Stemland i Saltdal i Nordland i morges. Bildet er tatt klokken 6.20. Foto: Ruben Lundli Stemland Vis mer

Temperaturen vil til og med stige utover uka.

- Over store deler av både Sørlandet og Østlandet vil temperaturene komme opp i over 20 grader. Også ved kysten er det ventet pent vær, men der blir det ikke fult så varmt, opplyser Berntsen.

SNØVÆR: - Det snødde kraftig på Setermoen i natt, forteller Roger Skog.