Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kom med «advarsel» til demokratene

Advarer mot internettkultur.

ADVARER: Barack Obama mener det ikke hjelper å sitte ved tastaturet og ta folk for feil de begår. Foto: Ashlee Rezin Garcia / Chicago Sun-Times via AP / NTB scanpix
ADVARER: Barack Obama mener det ikke hjelper å sitte ved tastaturet og ta folk for feil de begår. Foto: Ashlee Rezin Garcia / Chicago Sun-Times via AP / NTB scanpix Vis mer

Demokratenes primærvalgkamp er for alvor i gang. Om litt over ett år blir det klart om kandidaten de velger har klart å beseire Donald Trump i valget, eller om den republikanske presidenten får fire nye år i Det hvite hus.

En som nok håper det demokratene vinner er Donald Trumps forgjenger, Barack Obama.

«Woke»

Tirsdag kom han med det som av folk som jobbet tett på ham under hans tid som president, tolkes som en beskjed, eller en advarsel, til partiet og presidentkandidatene, skriver BBC.

Under Obama Foundations årlige møte i Chicago tirsdag, snakket Obama til ungdommer, da han kom inn på den såkalte «woke»-kulturen på Internett.

«Woke», eller våken som det heter på norsk, beskriver personer som er svært oppmerksomme på rasediskriminering og sosial diskriminering, og som gjerne følger nøye med på det som skjer i lokalsamfunnet rundt seg. Og på Internett.

Det Obama advarer mot er trenden, spesielt blant unge i sosiale medier, å ønske å ta folk som har gjort eller sagt noe galt.

- Jeg får en følelse at noen unge på sosiale medier tror at måten du kan få til endringer på er å bli så dømmende som mulig om andre folk, sa Obama.

- Dersom jeg tvitrer om at det du gjorde ikke var rett, eller at du brukte galt verb, så kan jeg lene meg tilbake med en god følelse, for «så du hvor 'woke' jeg var? Jeg tok deg».

- Verden er rotete

Ifølge Obama kan ikke det å ta folk på feil de gjør kalles aktivisme.

- Det kommer ikke til å føre til endring. Hvis alt du gjør er å kaste steiner, så kommer du sannsynligvis ikke til å komme så langt. Det er en veldig enkel ting å gjøre.

For, sier Obama, ingen er feilfrie.

- Denne ideen om renhet, og at du aldri blir kompromittert og at du alltid er politisk «woke» og alt det der, det bør dere blir ferdig med raskt. Verden er rotete. Det er tvetydighet. Folk som gjør veldig bra ting gjør feil. Folk du kjemper mot kan ha barn de elsker og deler kanskje visse ting med deg, sier Obama.

Reaksjonene etter Obamas bemerkninger har vært veldig positive, skriver USA Today.

Personer som har jobbet tett på Obama tolker det som et klart spark i retning de demokratiske presidentkandidatene.

SE TV: Flyselskapet Alitalia har fått kritikk de siste dagene, etter at de lanserte en kampanje der en skuespiller portretterer USAs tidligere president, Barack Obama, på noe upassende vis. Reporter: Emilie Rydning. Video: Alitalia Vis mer

Måtte beklage

Årsaken til det er at flere av presidentkandidatene har sett seg nødt til å beklage ting de har sagt eller gjort.

Elizabeth Warren har beklaget at hun identifiserte seg som en del av den amerikansk urbefolkningen, og Pete Buttigieg har beklaget at han brukte frasen «all lives matter» (alle liv betyr noe), som spiller bevegelsen «Black lives matter».

Jen Psaki, som var kommunikasjonssjef ved Det hvite hus da Obama var president, sier til CNN at hun er overbevist at Obamas kommentarer var myntet på det demokratiske partiet og presidentkandidatene.

- Dersom vi skal ha renhetstester, så kommer vi til å ha et veldig lite parti og vil ikke være i stand til å vinne, sier Psaki.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media