Donald Trump

Kom med innrømmelse

USAs forrige president, Donald Trump, ser ut til å innrømme at forretningsorganisasjonen hans har gjort det påtalemyndigheten i New York anklager dem for.

COMEBACK: Donald Trump gjorde comeback da han natt til søndag norsk tid holdt et folkemøte i Florida der han blant annet hyllet ofrene etter bygningskollapsen i Miami. Reporter: Julie Tran Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Under et folkemøte i Florida natt til søndag gikk Trump hardt til angrep på statsadvokaten i New York, som denne uka siktet Trump-organisasjonen og finansdirektør Allen Weisselberg.

Weisselberg står tiltalt for skatteunndragelse, etter at han skal ha gjemt unna inntekter i form av kontanter og frynsegoder på rundt 1,7 millioner dollar. Det tilsvarer nesten 15 millioner norske kroner. Han nekter straffskyld.

Trump selv er foreløpig ikke siktet i saken. Han beskriver det hele som «dårlig påtalemessig oppførsel». Samtidig ser han ut til å erkjenne de faktiske forholdene i saken, skriver blant annet Washington Post og CNN.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

Skatteekspert

- De går etter gode, hardtarbeidene folk for ikke å betale skatt på firmabil. Du betalte ikke skatt på bilen eller firmaleiligheten. Du brukte leiligheten fordi du trengte en leilighet fordi du reiste for langt fra der huset ditt er. Du betalte ikke skatt. Eller utdanning for barnebarna. Jeg vet ikke en gang. Må du det? Er det noen som vet svaret på disse greiene, sa Trump til jublende tilhengere på folkemøtet.

Dette er nettopp forhold Weisselberg er siktet for. Denne angivelige uvitenheten står i skarp kontrast til hvordan Trump tidligere har kalt seg selv den fremste eksperten på skatterett.

- Jeg kjenner våre komplekse skattelover bedre enn noen annen som noensinne har stilt som presidentkandidat, og jeg er den eneste som kan fikse dem, skrev for eksempel Trump på Twitter 2. oktober 2016, før han ble president.

- Drap er greit

Wisselberg sa seg ikke skyldig da han torsdag ble ført inn i rettslokalet i New York iført håndjern. Heller ikke Trump-organisasjonen har erkjent straffskyld.

Trump hevder det hele er en politisk motivert heksejakt, som går på bekostning av fokus på voldelig kriminalitet.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

- For drap og for å selge enorme mengder av det verste dopet i verden, som dreper folk til høyre og venstre, det er greit. Tenk på hvor urettferdig det er. Aldri før har New York og aktorene, eller kanskje noen aktorer siktet et selskap eller en person for frynsegoder. Drap er greit. Menneskehandel - ikke noe problem. Men frynsegoder. Du kan ikke gjøre det, sier Trump.

Skatteeksperter sier det er sjelden påtalemyndigheten fokuserer på frynsegoder, men noen sammenlikner Trump-siktelsene med saken mot eiendomsutvikleren Leona Helmsley i New York på 1980-tallet. Hun ble dømt for skatteunndragelse av 1,2 millioner dollar, skriver Washington Post.

Trump hevder imidlertid han er et offer for «den radikale venstresida», som mislyktes med å «ta ham» med Russland-etterforskningen. Ekspresidenten sier statsadvokaten bare ønsker å angripe ham og andre republikanere.

- Hvert overgrep og angrep kaster de min vei, bare fordi jeg har kjempet for dere mot det korrupte etablissementet. Det er alt dette er, sier Trump.

Kan brukes

Trumps uttalelser på folkemøtet kan dermed ha gjort ting verre for ham.

- Ja, aktorer kan absolutt bruke en persons offentlige uttalelser mot dem, sier CNNs juridiske analytiker Elie Honig på Twitter.

Statsadvokaten for Manhattan, Cy Vance, benekter på sin side at etterforskningen, som har pågått i tre år, er politisk motivert.

- Det er ikke noe tydeligere eksempel på et selskap som bør holdes kriminelt ansvarlig, sier en av aktorene, Carey Dunne, ifølge Washington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer