Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens økonomiske forum

Kom med kraftig advarsel, dager før Trump skal promotere «Amerika først»

- Hva slags krefter er det som fremmer isolasjon framfor samarbeid? Konflikt framfor fred?

STIKK?: Canadas statsminister Justin Trudeau og Indias statsminister Narendra Modi kom begge med det som av mange blir tolket som stikk mot Donald Trump, i sine taler under åpningsdagen av Verdens økonomiske forum i Davos. Selv skal Trump holde sin tale i Davos på torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
STIKK?: Canadas statsminister Justin Trudeau og Indias statsminister Narendra Modi kom begge med det som av mange blir tolket som stikk mot Donald Trump, i sine taler under åpningsdagen av Verdens økonomiske forum i Davos. Selv skal Trump holde sin tale i Davos på torsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Til tross for at «alle» venter på Donald Trumps ankomst i Davos torsdag, er det to andre statsledere som så langt har stjålet oppmerksomheten under årets Verdens økonomiske forum (WEF).

Trump har allerede, via Det hvite hus´pressesekretær Sarah Sanders, lovet at talen som avslutter årets WEF-fest skal handle om presidentens «Amerika først»-politikk.

Talen fra Indias statsminister Narendra Modi, som tirsdag sparket i gang årets forum, handlet om det stikk motsatte. I en tale, som mange av årets deltakere tolket som et stikk til nettopp Trumps politikk, gikk Modi høyt ut for å forsvare globalisering og tok til orde for tettere samarbeid i kampen mot global oppvarming og for å løfte folk ut av fattigdom.

Modi nevnte aldri Trump ved navn, men gikk hardt ut mot proteksjonismen som han mener har bredt om seg i verden.

- I stedet for globalisering, så er det kreftene bak proteksjonisme som stikker fram hodene sine. De ønsker ikke bare å redde seg selv fra globalisering, men også å endre den naturlige utviklingen av globaliseringen, sa han.

Under talen gjorde Modi et stort poeng av at han er den første indiske statslederen som har besøkt forumet siden 1997 - en tid der «tvitring bare ble gjort av fugler», ifølge den indiske statsministeren.

- Dårlige prioriteringer

- Hva slags krefter er det som fremmer isolasjon framfor samarbeid? Konflikt framfor fred? Hvordan kan vi bli kvitt disse splittelsene? spurte Modi retorisk.

ÅPNINGSTALE: Narendra Modi pekte på proteksjonisme som en av de største truslene mot verden. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix
ÅPNINGSTALE: Narendra Modi pekte på proteksjonisme som en av de største truslene mot verden. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Tre dager før Trump ankommer Davos, der han ifølge sin egen pressesjef skal holde en tale der han understreker viktigheten av å sette «USA først», gikk Modi - som selv har blitt ertet av Trump - hard ut mot kreftene «som fremmer isolasjon framfor samarbeid og konflikt framfor fred».

- Hvordan kan vi bli kvitt disse splittelsene? spurte Modi retorisk og viste til tre store utfordringer verden står overfor:

1. Klimaendringer

2. Terror

3. Proteksjonisme

- Flere land blir mer og mer fokusert på seg selv. Dårlige prioriteringer av ledere kan ikke ansees som noe mindre farlig enn global oppvarming og terror, sa Modi.

- De rikeste gjemmer seg

I «USA først»-strategiens navn har Trump truet med å trekke USA fra den nordamerikanske frihandelsavtalen (Nafta), trukket USA fra Parisavtalen og TPP-avtalen, samt kritisert globale institusjoner som FN og Nato, oppsummerer Reuters.

- Vil vi leve i en verden der de rikeste gjemmer seg bak murer? spurte Canadas statsminister Justin Trudeau, som holdt dagens siste tale fra hovedscenen i Davos.

Justin Trudeau ble intervjuet av WEF-president, og tidligere utenriksminister i Norge, Børge Brende, i etterkant av tirsdagens tale. Foto: Laurent Gillieron / AP / NTB Scanpix
Justin Trudeau ble intervjuet av WEF-president, og tidligere utenriksminister i Norge, Børge Brende, i etterkant av tirsdagens tale. Foto: Laurent Gillieron / AP / NTB Scanpix Vis mer

Han startet talen med å melde at Canada nettopp har landet TPP-avtalen (Trans-Pacific Partnership) - en omfattende handelsavtale mellom elleve land, men uten Trumps USA. Han ga også uttrykk for at han håper amerikanske myndigheter vil snu i synet på Nafta-avtalen.

- Vi jobber veldig hardt for å forsikre oss om at vår nabo i sør forstår hvor bra Nafta-avtalen er, og på hvilke måter det har forbedret hans økonomi og verdensøkonomien, fortsatte Trudeau - som i likhet med Modi aldri nevnte Trump ved navn.

Trudeau rakk også å sende noen stikk til flere av de mektige næringslivstoppene og politikerne i salen, når han trakk fram viktigheten av kvinners rettigheter i arbeidslivet.

- MeToo, Time´s Up og kvinnemarsjen. Alle disse bevegelsene forteller oss at vi er nødt til å ha en kritisk diskusjon om kvinners rettigheter, likestilling og kjønnsdynamikk, sa han og la til:

- Seksuell trakassering, for eksempel - både i næringslivet og i regjeringer - er et systematisk problem, og det er uakseptabelt. Som ledere må vi handle nå, for å vise at tiden virkelig er inne for å gjøre noe.

PS. En kvinne som ikke blir å se i Davos er USAs førstedame Melania Trump, som måtte avlyse sin tur til den sveitsiske alpebyen som følge av «problemer med timeplan og logistikk».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!