SKUFFET: Leif Sande (t.v.), leder i LO-forbundet Industri Energi og Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen mener arbeidsminister Robert Eriksson (i forgrunnen) bør legge fram et bedre tilbud til nordsjødykkerne. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKUFFET: Leif Sande (t.v.), leder i LO-forbundet Industri Energi og Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen mener arbeidsminister Robert Eriksson (i forgrunnen) bør legge fram et bedre tilbud til nordsjødykkerne. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

- Kom med noe som gjør både dykkere og politikere fornøyde

Den mektige forbundslederen Leif Sande maner til et verdig sluttoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han tror ikke arbeidsministerens tilbud på 1,7 mill kr til hver av dykkerne er et ultimatum.

- Nei, dette er mulig å forhandle på. Jeg oppfatter det ikke som endelig, men som en test over hvilket nivå som er akseptabelt.

Regjeringen må komme med noe som gjør at både dykkere og politikere blir fornøyde, sier Leif Sande, leder i LO-forbundet Industri Energi.

Dødsannonser - Jeg har vært forhandlingsleder for dykkerne siden 1986, og har sett unge gutter bli trillet inn i rullestol, lest dødsannonsene deres. Dette handler null og niks om jus, men om et verdig sluttoppgjør. Beløpene høres kanskje store ut, men hvis en dykker ble skadet på vei til jobb, hadde han fått 20 mill kr i erstatning, hvis en legger vanlig skadeutmåling til grunn, sier Leif Sande.

- De må huske Mens nordsjødykkerne mener de har mer å hente, hevder arbeidsminister Robert Eriksson at tilbudet på 1,7 mill er endelig.

-Jeg har forstått at dykkerne er misfornøyde, men de må huske at uten Frp hadde de ikke en gang kommet i forhandlingsposisjon med regjeringen, sier Frp-statsråden.

Strafferunder Han minner om at Stortingets flertall så seg ferdig med dykker saken etter 2004-vedtaket om økonomisk kompensasjon på 40G.

- Utgangspunktet nå var null, men vi har slåss med nebb og klør internt. Jeg har gått mange strafferunder. Og dette er hva jeg har klart å få til etter 171 dager i regjering.
Jeg har gjort det veldig klart for dykkerne at dette er min ramme. Det er et godt tilbud. De som tar det imot, får det, sier Robert Eriksson.

Liten avstand Dykkernes forhandlere la fram et minimumskrav på 2,6 mill kr.

-Avstanden er ikke større enn at vi burde kunne komme til enighet, sier Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen.

Dykkernes representanter er skuffet over ikke å bli hørt.

- Vi ble oppringt klokka åtte fredag morgen og hasteinnkalt til møte med arbeidsminister Robert Eriksson. Inntrykket etterpå var at vi skulle forhandle videre og treffes igjen, at forhandlingene var reelle, sier Leif Morten Rasch, nestleder i ODU.

Dykkerne ble derfor overrasket da arbeidsministeren gikk offentlig ut med tilbudet på 1,7 mill kr rett etter møtet.

- Vi regner med at Høyre har satt ned foten for en høyere sum og at Eriksson har gjort det han kunne, sier Henning Haug.

Moderat beregning LO-advokat Katrine Hellum Lilleengen, som representerte dykkerne i Strasbourg, forstår skuffelsen deres. Menneskerettsdomstolen ba om en oversikt over erstatning for tapt arbeidsfortjeneste. 

- Fratrukket det dykkerne fikk i kompensasjon fra Stortinget i 2004, kom vi fram til 8,2 mill kr i gjennomsnitt. Det var en moderat beregning, sier Hellum-Lilleengen.

Anstendig Før dommen falt i EMD, støttet Frp og flere av de andre partiene et forlik på 25 G (2,1 mill kr).

- Når dykkerne så fikk medhold i Strasbourg, forventer de naturlig nok en anstendig erstatning. Tapet deres er så mye, mye større, sier LO-advokaten. 

Voksne barn Tilbudet på 1,7 millioner kroner går til 260 nordsjødykkere, samt dykkernes etterlatte ektefeller og barn.

- Den forrige kompensasjonen gjaldt bare barn under 21 år. Nå utvider vi ordningen til også å gjelde barn over 21 år, opplyser Robert Eriksson.