Kom med nye anklager mot skandalepolitiker. Så dukket hun plutselig opp på «undercover»-kontor

Senatskandidat Roy Moore hevder overgrepsanklagene mot ham er en svertekampanje. Slik gikk det da aksjonistgruppa Project Veritas skal ha forsøkt å bevise det.

ANKLAGER: Senatskandidat Roy Moore i Alabama er anklaget for å ha innledet flere forhold med tenåringer da han selv var i 30-åra. Nå skal den konservative aksjonsgruppa Project Veritas ha forsøkt å lure storavisa Washington Post med falske anklager mot Moore. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix
ANKLAGER: Senatskandidat Roy Moore i Alabama er anklaget for å ha innledet flere forhold med tenåringer da han selv var i 30-åra. Nå skal den konservative aksjonsgruppa Project Veritas ha forsøkt å lure storavisa Washington Post med falske anklager mot Moore. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dommer i Alabama og Republikanernes senatskandidat i delstaten, Roy Moore (70), er i hardt vær.

Årsaken er at seks kvinner har sagt at den erkekonservative Moore gjorde seksuelle framstøt mot dem og forsøkte å innlede forhold med dem da de var tenåringer. Selv var han i 30-åra og jobbet som advokatfullmektig. To av kvinnene har anklaget ham for overgrep og antastelser.

Den evangelisk kristne våpenforkjemperen og homomotstanderen vant i september nominasjonskampen, men i november kom anklagene fra kvinnene fram. Det var Washington Post som publiserte en omfattende artikkel om anklagene fra yngre kvinner.

Forsøkte å lure avisa

Saken har skapt politiske sjokkbølger i USA. Flere av hans partifeller har bedt ham om å trekke sitt kandidatur. President Donald Trump vil ikke trekke støtten til Moore, men har samtidig uttalt at han ikke vil drive valgkamp for den konservative Alabama-kandidaten.

SKJULT KAMERA: Den diskrediterte konservative aktivisten James O'Keefe har publisert skjulte kamera-opptak fra Clinton-leiren. Det kan bety trøbbel. Video: CNN Vis mer

Moore kjemper for sin politiske framtid etter anklagene, selv uttalte han i en tale i går kveld at «skitten politikk» er årsaken til anklagene.

Flere tilhengere av Moore har også anklaget Washington Post og andre medier for å ha politisk og ideologisk motivasjon for å omtale overgrepsanklagene, og Moore selv har hevdet det foregår en stor konspirasjon mot å få ham valgt. Etter anklagene mot Moore, ble det også spredt falske rykter om at Washington Post kom med tilbud om å betale folk for å anklage Moore.

Nå har et nytt framstøt for å diskreditere Washington Posts dekning av saken blitt avslørt av avisa selv.

Falske anklager

Det er ytre høyre-aksjonistene i gruppa Project Veritas og den kontroversielle James O'Keefe som står bak en undercover-operasjon der de har forsøkt å lure avisa med falske overgrepsanklager mot Moore.

O'Keefe og Project Veritas ble for alvor kjent etter å ha sluppet et skjult opptak av den demokratiske strategen Robert Creamer. Videoen antyder at valgkamparbeidere tilknyttet Demokratene har forsøkt egge opp til vold ved Donald J. Trumps valgstevner.

Denne gangen har imidlertid organisasjonen gått enda lenger i sitt forsøk på å avsløre det de selv mener er en stor mediekonspirasjon.

Undercover-reporter

Det startet med at en kvinne tok kontakt med Washington Post etter de første anklagene mot Moore. Hun hevdet at 70-åringen gjorde henne gravid da hun var tenåring før han oppfordret henne til å ta abort og kjørte henne til en abortklinikk. Kvinnen fortalte at hun var 15 år på tidspunktet, og stilte hele tiden spørsmål om hvilken effekt slike anklager ville ha på senatskandidatens karriere.

Historien var svært dramatisk, og Washington Post intervjuet henne ved flere anledninger. Slik fant de hull i kvinnens historie og fortsatte ytterligere undersøkelser.

Da fant blant annet avisa en nettside for en innsamlingsaksjon, tilsynelatende satt opp av kvinnen selv 29. mai i år.

«Jeg har takket ja til en jobb i en konservativ mediebevegelse for å kjempe mot løgn og bedrag i de liberale «mainstream media». Jeg skal bruke mine ferdigheter som undersøker og faktasjekker for å hjelpe vår bevegelse», skrev hun i annonsen.

Alias og overvåkningsutstyr

Et par måneder før hadde Project Veritas annonsert etter 12 nye «undercoverreportere». Blant annet besto jobben i å tilegne seg et alias, få tilgang til et objekt, forberede en bakgrunnshistorie, kunne operere overvåkningsutstyr og overbevise personer om å avsløre informasjon.

Moore-anklagene

  • 9. november sto fire kvinner fram i Washington Post. De hevdet at republikaneren Roy Moore hadde kommet med seksuelle framstøt mot dem da de var tenåringer.
  • Leigh Corfman hevder at Moore forsøkte å kle av henne, for så å kysse henne. Episoden skal ha inntruffet i 1979 - da Corfman var 14 år gammel.
  • Debbie Wesson Gibson sier at hun traff Moore flere ganger, og at han kysset henne. Dette da hun var 17 år gammel. Gloria Thacker Deason var 18 år da hun angivelig datet Moore. Forholdet skal ha vart i over en måned, og Deason hevder at Moore ved flere anledninger skjenket henne alkohol - på tross av at hun etter amerikanske lover var for ung til å drikke.
  • Wendy Miller sier at hun var 16 da Moore spurte henne om et stevnemøte. Hennes mor skal ha nektet henne å treffe ham. Beverly Young Nelson hevder at Moore forsøkte å forgripe seg på henne da hun var 16 år gammel.
  • Republikaneren Roy Moore nekter for samtlige anklager om lovbrudd.
  • Kilder: Washington Post/Vox

Kvinnen nektet å svare på spørsmål om innsamlingsaksjonen hun selv hadde satt opp, og journalistene begynte å ane ugler i mosen. I går fulgte de etter henne i en bil fra hjemmet hennes. Hun kjørte til kontorene til Project Veritas i New York, gikk inn og ble der en time.

Grunnleggeren av Project Veritas, James O'Keefe, har selv ikke ønsket å svare på spørsmål om kvinnen var ansatt av ham.

- Vi kommenterer ikke på etterforskninger, ekte eller fantaserte. Vi kommenterer heller ikke på fantaserte operasjoner, sier han til Associated Press.

I etterkant har imidlertid han og Project Veritas publisert en rekke videoer med konfrontasjoner O'Keefe selv har hatt med Washington Posts reportere. De kaller avisa for USAs Pravda og hinter i videoene til at de har masse skadelige opptak om avisa som de vil publisere.

O'Keefe er selv dømt for å ha tatt seg inn i en føderal bygning med falsk legitimasjon i 2010. i tillegg er den frivillige organisasjonen hans sterkt kritisert for klippingen de bedriver i etterkant av de skjulte opptakene der de forsøker å få etablerte journalister til å komme med tilsynelatende uetiske kommentarer.

Donald Trump donerte selv 10 000 dollar til organisasjonen i 2015, en drøy måned før han annonserte sitt eget presidentkandidatur, skriver Newsweek.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer