Kom med Trump-stikk

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden vil ikke erklære seieren ennå, men kommer med et stikk til Donald Trump.

TALTE: Joe Biden talte til nasjonen, og brukte anledningen til å komme med et stikk til Donald Trump. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/NTB.
TALTE: Joe Biden talte til nasjonen, og brukte anledningen til å komme med et stikk til Donald Trump. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til lørdag talte Demokratenes presidentkandidat Joe Biden til nasjonen.

Flere medier spekulerte tidlig fredag på om Biden ville holde en seierstale. Men i løpet av natta kom det meldinger om at den talen ble utsatt fram til det ble kåret en offisiell vinner av presidentvalget.

Men det ble tale fra Biden uansett.

- Vi kommer til å vinne

Klokka 04.50 inntok han scenen i Delaware sammen med visepresidentkandidat Kamala Harris.

- Vi kan ikke erklære seieren enda, men tallene forteller oss at det er klart. Vi kommer til å vinne dette valget, begynte Biden.

Biden viste til at han nå har tatt ledelsen i flere viktige delstater som Pennsylvania og Georgia. 77-åringen tror han kommer til å vinne både Arizona, Georgia og Nevada.

- For 24 timer siden var vi bak i Georgia, men nå leder vi. Vi kommer til å vinne den delstaten. For 24 timer siden var vi bak i Pennsylvania, men nå leder vi. Vi kommer til å vinne den delstaten, slo han fast.

Ifølge Biden kommer han til å vinne over Donald Trump med over fire millioner stemmer.

LANGET UT: President Donald Trump viste seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer

Vil ikke erklære seieren

77-åringen ville derimot ikke erklære seieren natt til lørdag. Biden påpekte flere ganger at alle stemmene skal telles først.

- Jeg vet at det kan ta lang tid å følge med på disse opptellingene. Men tallene representerer velgere, og de må bli lyttet til, sa han.

Biden lovte også at han vil forsøke å være en samlende president for landet.

- Vi er kanskje politiske motstandere, men vi er ikke fiender. La oss legge sinnet og demoniseringen bak oss, sa han og viste til opptøyene som har vært flere steder i landet de siste dagene.

Stikk til Trump

77-åringen brukte også anledningen til å komme med et stikk til Donald Trump. Uten å nevne presidentens navn sa Biden at han ikke ville la noen stoppe stemmeopptellingen.

- Vi vet begge at spenningen er høy. Spenningen kan være høy etter et slikt valg. Vi må beholde oss rolige. Vi må la prosessen gå sin gang når vi teller stemmene. Vi kommer til å bevise det vi har bevist i 240 år. Demokratiet fungerer, og stemmen din vil bli telt. Jeg bryr meg ikke om hvor hardt folk prøver å stoppe det. Jeg vil ikke la det skje. Folk vil bli hørt, sa Biden.

UT MOT TRUMP: - La meg være tydelig. I Pennsylvania vil hver stemme telle. Jeg skal kjempe som et helvete for å beskytte stemmene til enhver borger i Pennsylvania, sa guvenør Tom Wolf i en pressekonferanse natt til torsdag. Video: AP Vis mer

- Ikke krigføring

Uttalelsen er et klart stikk til at Trump-kampanjen har varslet en rekke søksmål i forbindelse med stemmeopptellingen.

Presidenten og hans team har flere ganger påstått at presidentvalget både er korrupt, stjålet, og at det er drevet valgfusk. Trump har ikke kommet med noen dokumentasjon som kan bevise påstandene, ifølge en rekke medier. Trump har også kåret seg selv til vinner i flere vippestater.

- Hvis du teller de lovlige stemmene, vinner jeg lett. Teller du de ulovlige stemmene, kan de prøve å stjele valget fra oss, hvis du teller stemmene som kom inn seint. Vi ser nøye på det. Mange stemmer kom inn seint, sa Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus natt til fredag.

Både Trump og hans valgkampteam har også flere ganger varslet at valget ikke er over ennå.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer

- Valget er ikke over. Den falske prognosen av Joe Biden som vinner er basert på resultater i fire delstater som langt fra er ferdige, skrev rådgiveren Matt Morgan i en uttalelse fredag.

Advarte Biden

Noen timer før Bidens tale gikk Trump ut på Twitter og advarte Biden mot å erklære valgseier.

- Joe Biden burde ikke urettmessig kreve presidentskapet. Jeg kan også komme med den påstanden, skrev Trump.

Videre skrev presidenten at rettslige prosesser såvidt er i gang.

- Jeg hadde et så stort forsprang i alle disse statene seint inn i valgkvelden. Bare for å se ledelsene forsvinne mirakuløst etter hvert som dagene gikk. Kanskje disse ledelsene kommer tilbake når vår rettslige prosess går videre, skrev presidenten også.

Utropt som vinner

Decision Desk HQ har alt kåret demokratenes Joe Biden til vinner av presidentvalget, mens en rekke andre medier mener det fortsatt er for tidlig.

I viktige vippestater telles stemmene fortsatt opp, men det ser ut til at Biden-leiren snart kan feire en offisiell seier i den viktige delstaten Pennsylvania.

I de resterende vippestatene som fortsatt står på spill, leder president Donald Trump i Nord-Carolina og Alaska. Biden har tatt igjen Trumps ledelse i Georgia, i tillegg til at demokraten har ledelsen i Nevada. Samtidig tar Trump innpå i Arizona, men Biden leder fortsatt trygt i staten.

Presidentvalget i USA har vært en historisk valgthriller. Her kan du se de siste tallene i de viktige vippestatene.

Arbeidet er i gang

VEKKER OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget vekker oppsikt. Vis mer

Arbeidet med å gjøre Biden og hans folk klare til å flytte inn i Det hvite hus og ta fatt på en av verdens viktigste politiske jobber, er i gang for fullt.

Bidens overgangsråd venter ikke på en avgjørelse i presidentvalget, skriver nyhetsbyrået AP. Mens stemmene fortsatt telles opp, er Tim Kaufman i gang med å lede arbeidet med å forberede en Biden-administrasjon.

Biden bekreftet også selv på pressekonferansen natt til lørdag at han og visepresident Kamala Harris allerede er i gang med forberedende arbeid for å ta over USA i januar.

Kaufman er en tidligere senator fra Delaware, et verv han fikk da Biden ble Barack Obamas visepresident. Han jobbet også i overgangsrådet som gjorde Biden og Obama klare til å flytte inn i Det hvite hus etter valget i 2008.

Allerede i april startet han arbeidet med å forberede en ny Biden-administrasjon i tilfelle Biden skulle vinne valget. Nå er arbeidet i gang for fullt, til tross for at det ennå ikke er kåret en vinner i presidentvalget.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer