Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kom ned, kortsvindelen har eksplodert

Anders (20) ble plyndret i London mens han var i Oslo. Politiet ville ha anmeldelsen umiddelbart.

BLE SVINDLET: Anders' konto ble tappet for 30 000 kroner. Transaksjonene ble foretatt i London, mens 20-åringen befant seg i Oslo. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
BLE SVINDLET: Anders' konto ble tappet for 30 000 kroner. Transaksjonene ble foretatt i London, mens 20-åringen befant seg i Oslo. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Den nye store bankkortsvindelen i Oslo eksploderte i omfang sist helg.
I dag jobber politiet, bankene og Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon under høytrykk for å avdekke og begrense skadene av den verste svindelbølgen med bankkort siden minibank-raiderne ble stoppet i 2006.

-Jeg ringte politiet søndag ettermiddag om at mitt kort var tappet.
-Da fikk jeg beskjed om å komme ned til Sentrum politistasjon med en gang fordi det hadde vært rene eksplosjonen i slike saker, forteller en av de svindlede kundene, Anders (20), til Dagbladet i formiddag.

Tappet i London
Hans konto ble tappet for 30 000 kroner i London samme natt som han var i Oslo og hadde brukt sitt eget kort der.

Dagbladet fortalte i dag om en kortkunde som ble oppringt tidligere i uka av sin bank, Søgne Sparebank, om at kortet hans var sperret fordi han hadde brukt det forrige fredag i den svindelutsatte storkiosken Deli de Luca på Grønlands torg.

Dagbladet har også vært i kontakt med andre kortbrukere som er blitt kontaktet av sin bank om at svindelterminaler har avlest deres kort i andre, navngitte Deli de Luca-butikker i Oslo.

Fem butikker - ikke bare Deli de Luca
Daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor bekrefter i formiddag at det fortsatt dreier seg om fem butikker i Oslo og omegn der svindelterminaler er lokalisert.

-Det dreier seg ikke bare om Deli de Luca, men forskjellige butikker knyttet til forskjellige kjeder. Sakene er politianmeldt, og politiet får styre den konkrete informasjonen rundt dette, skriver Kvalheim i en sms til Dagbladet i formiddag
.

Informasjonsdirektør Per Roskifte i NorgesGruppen, som eier Deli de Luca-kjeden, henviser til Handels- og servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH)

 SPESIALISERT:  Svindlerne har spesialisert seg på terminaler av denne typen. Om lag 25 000 av de 130 000 terminalene i norske butikker er av samme merke.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN.
SPESIALISERT: Svindlerne har spesialisert seg på terminaler av denne typen. Om lag 25 000 av de 130 000 terminalene i norske butikker er av samme merke. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN. Vis mer

Framskynde chip
Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH vil ikke navngi butikkene som har vært utsatt for svindlere.

- Foreløpig vet vi ikke om flere butikker som har vært utsatt for dette. Men vi er ikke friskmeldt ennå, og følger de skjerpede rutinene fra Bankenes Standardiseringskontor, sier Bjerke til Dagbladet.

Handelsnæringen er opptatt av at alle betalingskort skal få svindelsikre chips istedenfor den gamle magnetstripen. Nesten 30 prosent av mer enn 10 millioner kort må fortsatt erstattes.

- Bankene har en plan om at dette skal være gjennomført i løpet av 2011, men nå har vi fått signaler om at denne prosessen skal gå raskere, sier Bjerke

London og New York
Dagbladet har vært i kontakt flere kortkunder som har fått tømt kontoen de siste. Pengene er tatt ut med kopierte kort enten i London eller New York.
Kortbrukerne som har dokumentert sine historier overfor Dagbladet, er kunder i fire forskjellige banker. Varslingsrutinene har fungert i alle bankene kjapt etter at svindelen er oppdaget.

Kundene slipper å dekke tapene, men det kan gå en ukes tid før nye kort er utstedt og saldoen er gjenopprettet.

SMS søndag formiddag
Oslo-mannen Anders ante ikke at han var blitt svindlet før han fikk en sms fra Postbanken sist søndag klokka 11.48 med beskjed om å ta kontakt snarest.

 SVINDEL OPPDAGET:  Denne Deli de Luca-butikken på Grønlands torg er en av de fem fem butikkene i Oslo der svindlere har tappet magnetstriper på bankkort. - Det gjelder ikke bare Deli de Luca, men forskjellige butikker knyttet til forskjellige kjeder, opplyser daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN.
SVINDEL OPPDAGET: Denne Deli de Luca-butikken på Grønlands torg er en av de fem fem butikkene i Oslo der svindlere har tappet magnetstriper på bankkort. - Det gjelder ikke bare Deli de Luca, men forskjellige butikker knyttet til forskjellige kjeder, opplyser daglig leder Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN. Vis mer

-Jeg brukte kortet på Chateau Neuf natt til søndag ved 02-tiden. Mindre enn to timer seinere på natta var kontoen tømt i en minibank i London.
- Der ble det gjort tre uttak på til sammen 30 000 kroner i løpet av to minutter, med samme kortnummer. Og det er jo fysisk umulig uten at det er noe muffens, slik bankens sikkerhetsrutiner avdekket, sier Anders til Dagbladet.

Han har brukt kortet i flere Deli de Luca-butikker og andre kiosker og butikker i Oslo de siste ukene uten at han har fått vite hvor han er blitt svindlet.

Rykter på Facebook
-Jeg oppdaget på Facebook at jeg ikke var den eneste som var svindlet, etter at jeg fikk sms fra banken. Og det fikk jeg virkelig bekreftet da jeg ringte politiet, sier Anders.

Han er fornøyd med at Postbanken tok affære så raskt, men syens det er dumt at banken bare tilbyr magnetstripe på kortene og ikke chip.

70 prosent av norske kort har nå chip. Ifølge Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor er det ennå ikke avdekket svindel med chip, bare med magnetstripe.

 FLERE BUTIKEKR OG KJEDER:  Bankenes Standardiseringskontor og daglig leder Knut Kvalheim har bedt en rekke butikker om å skjerpe rutinene etter at de første alarmene gikk om den nye bankkortsvindelen. Arkivfoto: PER LØCHEN, SCANPIX.
FLERE BUTIKEKR OG KJEDER: Bankenes Standardiseringskontor og daglig leder Knut Kvalheim har bedt en rekke butikker om å skjerpe rutinene etter at de første alarmene gikk om den nye bankkortsvindelen. Arkivfoto: PER LØCHEN, SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media