Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kom og hjelp oss

Rasende og fortvilte la liberiere en haug med lik foran den amerikanske ambassaden i Liberias hovedstad Monrovia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kom og hjelp oss, bønnfaller de krigstrette menneskene.

Den makabre demonstrasjonen for ambassaden nylig, kom etter tre dager med kamper i og rundt Monrovia hvor rundt 300 sivile er blitt drept.

- Vi er livredde for både regjeringssoldater og opprørssoldater. Alt er brutt sammen i Monrovia. Vi har ikke rent vann. Det er brutt ut kolera og diaré, og hundretusener av mennesker sover ute i regnet. Ingen tør å bli i husene sine. Det eneste som kan hjelpe oss nå, er at det internasjonale samfunnet reagerer raskt. Vi ønsker at USA skal sende soldater hit, sier Flyktningerådets lokale representant i Liberia, Timothy Paulus, på telefon fra Monrovia.

Humanitær katastrofe

- Skytingen stoppet for en time siden, fordi man igjen har inngått en våpenhvile. Men det er gjort før, og den ble raskt brutt. Ingen tør stole på noen, og opprørssoldatene står to kilometer fra Monrovias sentrum, sier Paulus.

Han frykter at en humanitær katastrofe er i ferd med å skje.

President Charles Taylors soldater slåss mot opprørsgruppa Liberians United for Reconciliation and Democracy (Lurd). Soldatene på begge sider raner og dreper sivile.

Ber Taylor gå

Landets interne flyktninger blir stadig drevet på flukt. Mange har nå flyktet inn til Monrovia, hvor rundt 200000 av byens en million innbyggere har søkt ly på skoler, i forlatte bygninger og på Monrovias store fotballbane. 30000 har tvunget seg inn på området hvor USAs ambassade ligger. Etter at granater ble kastet inn på området onsdag, er det regnet som utrygt. Og det var drepte fra dette området fortvilte liberiere la foran ambassaden.

President George W. Bush krever at Liberias president Charles Taylor skal trekke seg. Lurd har oppfattet dette som støtte til deres kamp, men selv opprørerne ble enige om en våpenhvile i går «for å unngå en grotesk humanitær katastrofe», melder BBC. USAs regjering har så langt ingen planer om å sende tropper til landet.

Tette bånd

Liberias historie har tette bånd til USA. Derfor vil de fleste at USA skal gripe inn i borgerkrigen.

Taylor nekter å gå av før det skal være nytt valg i januar 2004. Han sier også at det ikke blir fred før den FN-støttede krigsdomstolen i Sierra Leone frafaller anklagene mot ham om brudd på menneskerettighetene. Kravet hans blir ikke innfridd, men fredsforhandlingene i Ghana fortsetter.

TEDDYBJØRN OG MASKINGEVÆR: En liberisk gutt, med en teddybjørn-sekk på ryggen peker på fotograf Georges Gobet med et maskingevær i Liberias hovedstad Monrovia fredag. Flere frykter nå en humanitær katastrofe i det krigsherjede landet.