«Kom og hjelp oss!»

- Vi var bare 30 meter over bakken, flyet holdt på å styrte, sier Irene Lokland. Passasjerene sloss for livet i kabinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En passasjer på et fly fra Narvik til Bodø, gikk til angrep på pilotene med øks. De to pilotene og en passasjer er skadet.

Irene Lokland var en av sju passasjerer om bord i flyet.

- Plutselig begynte flyet å krenge voldsomt. Det var virkelig ille. Jeg trodde det var noe galt med flyet, eller pilotene, forteller hun til Dagbladet.no.

Flyet kom nærmere og nærmere bakken.

- Hjelp oss!

- Så begynte folk å skrike i kabinen. Jeg hørte noen rope «kom og hjelp oss! - hjelp oss!».

- To menn som også var passasjerer kjempet mot en mann med øks. De fikk dratt ham ut av cockpiten og holdt ham nede, sier hun.

De to mannlige passasjerene fikk kastet seg over mannen, og trukket ham ut av cockpiten. Han skal ha kjempet kraftig i mot, og hun kom seg fram og hjalp til med å holde ham nede i flyets midtgang.

- Flyet holdt på å styrte. Vi var bare 30 meter over bakken da pilotene klarte å gjennvinne kontrollen. De virket hardt skadd, og blødde kraftig. Det er egentlig helt utrolig at vi overlevde, sier hun til Dagbladet.no.

Lokland forklarer at flyet var et sted over Fauske på dette tidspunktet. Slik hun husker det, kan dramaet ha pågått i nesten ti minutter før de fikk kontroll på øksemannen.

Øks under jakka

Lokland forteller at mannen, en algerisk asylsøker i 30-åra, hadde dratt fram øksa fra under jakka før han gikk til angrep på pilotene.

- Det var en stor og kraftig mann. Jeg så ikke selve angrepet selv, for jeg satt et godt stykke bak i flyet og leste. Men andre passasjerer forteller at han hadde gjemt øksa under jakka.

- De hadde også merket seg at han snakket i mobiltelefonen sin mens vi var i lufta - like før han slo til, forteller hun.

To helter

Lokland hyller de to mannlige passasjerene som klarte å redde pilotene - og dermed alle i flyet - fra katastrofen.

- Vi var bare sju passasjerer; En gammel syk mann som satt helt bak i flyet, jeg, en annen dame, ei ung jente, de to mennene, og mannen med øks, forteller hun.

- De fikk revet ham ut av cockpiten i siste liten. Kampen må ha pågått i nesten ti minutter, mens mannen ropte at de skulle slippe ham.

- Hadde det ikke vært for disse to - og det at de skadde pilotene klarte å få flyet på rett kjøl igjen, ville flyet ha gått i bakken. Det er helt ubeskrivelig. Helt forferdelig. Vi var så nær, sier hun.

Ingen sikkerhetskontroll

Irene Lokland kan ikke forstå hvordan mannen kunne komme inn i flyet med en øks under jakka.

- Det var ingen sikkerhetskontroll. Helt utrolig. Han må jo ha vært en selvmordskandidat. Det må ha vært bevisst at han slo til akkurat i det flyet skulle inn for landing.

Nå har hun og de andre passasjerene fått tilbud om psykiatrisk hjelp.

- Vi har fått time her i Narvik i morgen.

- Jeg har ikke rukket å bearbeide dette ennå. Det har vært helt grusomt. Egentlig skulle jeg bare til Bodø for en kontroll på sykehuset. Da flyet begynte å krenge - virkelig krenge forferdelig, trodde jeg pilotene hadde fått illebefindende eller hjertefeil. Jeg trodde alt var over, forteller hun.

VÅPEN: Med denne øksa banet asylsøkeren seg vei og hogg til mot de to pilotene. Våpenet bar han under jakka med seg inn på flyet, sammen med en tapetkniv.
ØKSEDRAMA: Mannen gikk til angrep om bord i dette flyet.
REDD:</B> Irene Lokland (45) fra Bjerkvik trodde hun skulle dø da en mann gikk løs på pilotene med øks i flyet hun satt i. På Bodø lufthavn kunne hun fortelle familien at hun var uskadd.