- Kom på banen, Strøm-Erichsen!

Dagfinn Høybråten (KrF) vil vite hva helse- og omsorgsminister mener om selskapet som oppfordrer foreldre til å genteste barna sine.

BEKYMRET: Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten (KrF) liker ikke den aggressive markedsføringen fra gentestingsselskapet Gonidio. Nå vil han ha helse- og omsorgsministeren på banen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
BEKYMRET: Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten (KrF) liker ikke den aggressive markedsføringen fra gentestingsselskapet Gonidio. Nå vil han ha helse- og omsorgsministeren på banen. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kom på banen, Strøm-Erichsen! oppfordrer KrF-politikeren.

I går omtalte Dagbladet det danske firmaet Gonidio som annonserer tungt for sine gentester som avslører om du har anlegg for diabetes, astma, allergi, alzheimers, kreft og benskjørhet.

Firmaet er ute med store avisannonser. Under tittelen «Alle engler bør gentestes» er det bilde av et spedbarn med englevinger, over står det «Nå lanseres alle de nye gentestene på norsk».

Krever svar Dette har fått Dagfinn Høybråten til å reagere, og i går sendte han et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Jeg ønsker å få henne til å gjøre en juridisk vurdering av hvordan disse gentestene blir markedsført. Hvordan har vi tenkt å møte dette fenomenet? Dette kommer det til å bli mye av. Derfor vil jeg også gjerne vite om statsråden synes det er greit at et gentestingfirma opererer på denne måten, sier Høybråten.

Selv mener Høybråten at gentesting kan være nyttig i bestemte tilfeller, men at det også kan skape større problemer enn det løser.

- Markedsføringen vi ser nå spiller på folks frykt. Og det har også en etisk side knyttet til hva man skal tilby av tester. Det er ikke rart at fagmiljøet som kjenner testenes begrensninger og vet hvor viktig det er med riktig veiledning reagerer, sier han.

Statsråden har seks virkedager til rådighet for å komme med sine svar på Høybråtens spørsmål.

Reaksjoner I Dagbladet i går advarte Bioteknologinemnda foreldre om å la sine friske barn genteste. Flere norske fageksperter reagerte på det de mener er villedende og skamløs markedsføring, og det ble trukket fram at disse gentestene ikke er egnet til å fastslå sykdomsrisiko på individnivå.

ANNONSEN: Slik vil selskapet Gonidio lokke nordmenn til å la seg genteste. Faksimile: Annonse fra Gonidio
ANNONSEN: Slik vil selskapet Gonidio lokke nordmenn til å la seg genteste. Faksimile: Annonse fra Gonidio Vis mer

- Kritikerne har lov til å mene hva de vil, uttalte direktør Otto Lück i Gonidio. Han er ikke enig i at gentestene ikke kan si noe om forhøyet sykdomsrisiko på individnivå.

Professor i sosialmedisin, Per Fuggeli, mener også at helsemyndighetene må komme på banen i denne saken.

Ønsker motkampanje - Tilbud om gentesting kommer nå for fullt, og det er enormt med penger i det. Disse firmaene er en folkehelsetrussel, og dette bør møtes som et folkehelseproblem, sier Fuggeli til Dagbladet.

Professoren forventer at myndighetene demmer opp for gentesternes aggressive markedsføring.

- Helsedirektoratet bør rykke ut med en kampanje som gir folk et nøkternt syn på denne muligheten, sier Fuggeli.

MÅ SVARE: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
 Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
MÅ SVARE: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer