Kom på jobb som Ku Klux Klan

To arbeidere på Sæplast Ålesund har sagt opp jobbene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens de ansatte var i full jobb på nattskiftet ved bedriften Sæplast Ålesund, kom to menn kledd i hvite Ku Klux Klan-uniformer marsjerende inn med et amerikansk sørstatsflagg, forteller Sunnmørsposten.

Det var flere arbeidere med utenlandsk opprinnelse på jobb som reagerte sterkt på opptrinnet.

Sagt opp jobben

Enda mer spesielt er det at de to jobbet ved bedriften, og én av dem var til og med skiftleder med sju år bak seg på arbeidsplassen. Direktør Ari Josefsson ved Sæplast Ålesund mener saken er et internt anliggende.

- Dette var gjort som en spøk av de to ansatte, som de ikke skjønte alvoret av. De trodde de hadde gjort noe veldig morsomt, men det var det selvsagt ikke, sier Josefsson.

De to ansatte sa opp jobbene sine dagen etter, og direktøren anser seg ferdig med saken.

Godt arbeidsmiljø

Direktør Vidar Aasestrand i Sæplast Norge mener opptreden var uakseptabel.

KARAKTERISTISK: Den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan er kjennetegnet ved hvite drakter med spesielle hetter og bruker ofte det amerikanske sørstatsflagget. Foto: Scanpix
KARAKTERISTISK: Den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan er kjennetegnet ved hvite drakter med spesielle hetter og bruker ofte det amerikanske sørstatsflagget. Foto: Scanpix Vis mer

- De ble begge to kalt inn på teppet dagen etter opptrinnet, og valgte da selv å si opp sine jobber med øyeblikkelig virkning. Dette er holdninger vi ikke kan akseptere uansett, sier Aasestrand.

Den ene av de to som var med på opptrinnet var i tillegg skiftleder ved bedriften, og hadde jobbet der i nærmere sju år.

- Men mitt inntrykk er at både Sæplast Norge og Sæplast Ålesund har et meget godt arbeidsmiljø. Vi har ansatte både fra Asia, Afrika og Europa, og vi har aldri hatt tilløp til rasistiske episoder ved disse arbeidsplassene før, sier Aasestrand.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med en del av de ansatte ved Sæplast Ålesund, og de er alle enige i ledelsens håndtering av situasjonen.