Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kom på skolen med farens spritflasker i sekken

Lene Jacobsen kjenner seg godt igjen i reklamene for årets TV-aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag går startskuddet for TV-aksjonen, som i år går til Blå Kors som arbeider med å hjelpe folk som lider under eget og andres rusmisbruk.

I forkanten av aksjonen har det rullet TV-reklamer med barn som tvinges til å ta et alt for stort voksenansvar fordi foreldrene svikter.

Lene Jacobsen er en av dem som kjenner seg igjen i dette.  Hun vokste opp med en far som var alkoholiker.

- Jeg ble altfor tidlig voksen. Faren min var bare opptatt av alkoholen, så det ble jeg som måtte ta vare på hus og hjem. Jeg var ikke gammel da jeg ble en morsrollefigur for småsøsknene mine, forteller hun.

En vanlig dag kunne bestå i å få småsøsknene opp av sengen, sørge for at de fikk i seg mat og så følge dem til skole og barnehage før hun selv gikk på skolen. Etter skolen hentet hun dem og lagde mat. 

- Å få så mye ansvar så tidlig gjorde at jeg mistet noe av barndommen. Det preger meg den dag i dag, sier Jacobsen.

Barn lider

Innenfor EU antar man at ca. hvert 6. tilfelle av barnemishandling og omsorgsvikt skyldes alkohol. Barn som vokser opp i familier med rusproblemer har en forhøyet risiko for psykiske helseproblemer, atferdsvansker og egne rusproblemer, ifølge Sirus.

-PRØVDE Å DEKKE OVER FARENS ALKOHOLMISBRUK:  Lene Jacobsen vet hvordan det er å vokse opp med en far som er alkoholiker.
-PRØVDE Å DEKKE OVER FARENS ALKOHOLMISBRUK: Lene Jacobsen vet hvordan det er å vokse opp med en far som er alkoholiker. Vis mer

Usikkerheten var det verste, synes Lene.

- Å vokse opp med en som er alkoholiker gjør deg veldig usikker. Jeg visste aldri helt hvor jeg hadde faren mi. Det som var helt greit når han var edru kunne bli full krise når han var full. Faren min var egentlig en veldig snill mann, men når han var full fikk han en annen personlighet. I tillegg følte jeg at jeg ikke strakk til. Faren min så meg ikke, han tenkte bare på alkoholen. Vennene mine synes jeg var heldig som hadde så mye frihet og kunne komme å gå som jeg ville selv om jeg var 12, men jeg følte meg oversett - noe jeg fortsatt sliter med, forteller Lene Jacobsen. 

Dekker over

Helsedirektoratet anslår at minst 120 000 norske barn vokser opp i familier med rusproblemmer. Jacobsen tror imidlertid alkoholproblemet er enda større fordi det er så mange barn som dekker over hvordan situasjonen egentlig er.

- Man er redd for hvordan man selv vil bli oppfattet, og redd for å bli stemplet. Jeg var også redd for hva som kunne skje hvis jeg sa fra til noen, og om barnevernet ville komme, forteller hun.

Alkoholikerbarn må tenke på ting som ingen andre behøver å bry seg om.

Jacobsen kunne for eksempel aldri ta med seg venner hjem før hun hadde lett gjennom huset etter tomme sprit- og ølflasker -  som kunne gjemmes på de rareste steder.

- For å skjule rusmisbruket gjemte han flaskene overalt. I 8. klasse fant jeg to tomme spritflasker i ranselen min da jeg var på skolen. Det var ikke noe gøy, sier Jakcobsen.

image: Kom på skolen med farens spritflasker i sekken

- Viktig aksjon

Treningsinstruktøren ble glad da hun hørte hvem som skulle få pengene fra årets innsamling, og hun stiller selvsagt opp som bøssebærer. 

I tillegg har treningssenteret Spenst i Mjøndalen der hun jobber på engasjert seg.

- Alle som melder seg inn på Spenst i Mjøndalen denne uken får en måneds trening, mens innmeldingsavgiften på 599 kroner går til TV-aksjonen. Målet er å få inn 10 000 kroner, forteller Jackobsen.

- Vi som jobber på treningssentere blir gjerne sett på som småidoler. Litt av årsaken til at jeg ønsker å fortelle om min historie er jeg gjerne vil få fram at vi er vanlige mennesker. Trening fungerer som terapi for meg. Her får jeg utløp for frustrasjon og negative tanker. Dessuten vil jeg oppfordre andre bedrifter til å sette i gang liknende tiltak. Denne aksjonen er veldig viktig, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!