Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kom så vidt fram til krattbrannen: «Bare jeg får parkert og får bada med ungene, er det greit»

Brannvesenet opprørt. Nå hyller de Dag (22) og Håkon (21) for slokningsarbeidet.

KOM IKKE FRAM: Bilene sto parkert tett i tett ved badeplassen Alværnbakken på Nesodden rett utenfor Oslo. Brannvesenet er opprørt, fordi de knapt kom seg fram. Foto: Peter Walter / waltermedia.no
KOM IKKE FRAM: Bilene sto parkert tett i tett ved badeplassen Alværnbakken på Nesodden rett utenfor Oslo. Brannvesenet er opprørt, fordi de knapt kom seg fram. Foto: Peter Walter / waltermedia.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt klokka 14.00 fikk brannvesenet i Follo inn en dramatisk melding om mark- og skogbrann ved badeplassen Alværnbakken på Nesodden.

De rykket raskt ut fra brannstasjonen ved Vardenbakken like i nærheten, men da de kom til stedet var det nesten umulig å komme seg fram, skriver Akershus Amtstidende.

Langs veien sto det tett i tett med personbiler som tilhørte besøkende på badestranda. Den store brannbilen måtte snirkle seg fram etter å ha mottatt den urovekkende meldingen.

- Det skjer så fort

- Det er bare tynn furuskog hele veien der og bratt terreng. Flammer sprer seg mye raskere oppover, og litt pålandsvind gjorde at det kunne gå galt, sier brannmester Kenneth Kristiansen i Follo brannvesen til Dagbladet.

TRANGT: En brannbil trenger mye plass for å komme seg fram. Foto: Peter Walter / waltermedia.no
TRANGT: En brannbil trenger mye plass for å komme seg fram. Foto: Peter Walter / waltermedia.no Vis mer

- Du blir skremt når du skal gjøre en jobb og ikke kommer fram. Det skjer så fort at du vil ikke tro det. Spesielt når vinden spiller en rolle, sier brannmesteren.

Mens brannvesener snirklet seg mot brannplassen, var imidlertid to snarrådige unge karer godt i gang med å kvele flammene.

- Vi hadde veldig flaks, sier Dag Trønningsdal (22) til Dagbladet.

Kompiser stoppet flammene

Han og kompisen Håkon Wiik (21) skulle bare ta seg en kjapt bad da de så røyken.

- Det var en båt ute på fjorden som ropte etter oss. Vi kasta oss over telefonen til brannvesenet og satte i gang med litt arbeid. Først begynte vi å tråkke, men det hjalp ingenting, forteller han.

De to karene fikk båten som sto ute i fjorden inn på land. Båten hadde pulverapparat, og de to fikk tak i bøtter som de løp fram og tilbake med.

SLUKKET BRANNEN: Dag Trønningsdal (t.v.) og Håkon Wiig. Foto: Privat
SLUKKET BRANNEN: Dag Trønningsdal (t.v.) og Håkon Wiig. Foto: Privat Vis mer

- Det gikk heldigvis bra. Vi fikk faktisk slokka det før brannvesenet kom, sier han.

Gammel engangsgrill

Brannmester Kristiansen er full av lovord om de unge karene. Mindre imponert er han over bilistene som hadde parkert langs veien.

- Dette gikk bra fordi folk på stedet gjorde slokkearbeidet for oss. De hindra mye og fortjener all ros og ære, sier han.

Det er forbud mot åpne flammer i nærheten av skog og mark i nesten hele Norge sør for Trøndelag. Det kom regnbyger flere steder på Østlandet søndag kveld og natt til mandag, men meteorologene har advart om at det regnbygene foreløpig ikke er nok til å legge en demper på den store skogbrannfaren.

ADVARER: Brigadesjef i Oslo brann og- redningsetat, Tor Arne Elvrum, advarer sterkt mot bruk av all form for åpen ild. Video: Philip Schanke Monsen / Emilie Rydning Vis mer

Ifølge Kristiansen startet trolig krattbrannen på Nesodden som følge av en gammel engangsgrill.

- Det er en engangsgrill som har stått der og gjort det varmt i bakken under. I dag fikk vi litt pålandsvind som førte til at det ble antent. Den kan ha stått et par dager og varmet opp bakken, sier Kristiansen.

- Alle vet hvor tørt det er. Det skal ikke mye til før det går galt. Det er forbud mot åpne flammer, også om du er i nærheten av vannet.

FIKK KONTROLL: Brannvesenet kom til stedet etter at de to ungene karene hadde klart å avverge det verste. Foto: Peter Walter / waltermedia.no
FIKK KONTROLL: Brannvesenet kom til stedet etter at de to ungene karene hadde klart å avverge det verste. Foto: Peter Walter / waltermedia.no Vis mer

- Tenker ikke på store biler

Brannvesenet klarte til slutt å komme seg forbi rekka med parkerte biler.

- Det gikk ikke fort. Mennesker tenker ikke på at store biler skal fram. «Bare jeg får parkert og får bada med ungene, er det greit», tenker mange. Nå har vi varslet om den store skogbrannfaren x antall ganger, sier han.

Kristiansen, som også jobber med gravearbeid på en kirkegård, har heller ikke tro på at litt nedbør vil hjelpe på.

- Regnet som kommer nå, monner ingenting. På kirkegården gravde vi 1,60 meter ned og det var sandtørt hele veien. Du kan tenke deg hvor tørt det er i terrenget nå. Folk må være forsiktige, sier Kristiansen.

Han sier de har hatt noen småbranner i distriktet, men at folk er flinke til å varsle tidlig,

- Hadde alle bare vært like flinke til å parkere og droppe engangsgrill når vi ber om det, hadde det vært fint, sier brannmesteren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media