- Kom sent, gikk tidlig

Yssen får kritikk av medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rapporten fra granskningsutvalget er massiv i kritikken av Gard-Liv Valla og ledelsen i LO sin håndtering av konflikten med Ingunn Yssen. Yssen får stort sett støtte for sin versjon av granskerne.

Men rapporten forteller også om flere vitneutsagn som kritiserer Yssen, eller sår tvil om hennes forklaringer.

- Manglende talenter

Rapporten sier for eksempel at meningene er delte om hvorvidt Yssen var skikket til jobben:

«Mange av hennes medarbeidere mener hun ville hatt gode muligheter til å lykkes med en annen sjef enn Valla. Andre mener Yssen ikke hadde de administrative og byråkratiske talenter som jobben krevet».

Administrative ferdigheter

Spesielt legges det vekt på Yssens administrative kvalifikasjoner. Hennes politiske kvalifikasjoner er det få som tviler på.

«En person med god kjennskap til Internasjonal avdeling har forklart: «Ingunn Yssen leverte ikke særlig godt på det administrative. Hun skrev veldig lite, produserte få dokumenter i tiden hun var her og leverte også mindre politisk». Samtidig har samme person fremhevet: «Synes at hun gjorde reisetingene bra. Hun er jo en dyktig politiker. Hun hadde alltid med seg en til, så da ble det skrevet rapport fra reisen. De positive trekkene ved Yssen er at hun er kjapp til å ta hovedbudskap og fremføre det på en ytterst bra måte».

KRITIKK: Det er ikke bare Valla som får kritikk i rapporten. Det er også flere som kritiserer Yssen. Foto: JOHN T. PEDERSEN
KRITIKK: Det er ikke bare Valla som får kritikk i rapporten. Det er også flere som kritiserer Yssen. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

- Skrek ikke

Ingunn Yssen har fortalt om en episode på flyplassen i Helsinki, hvor Valla skal ha skreket til Yssen, og beskyldt henne for å være ubrukelig. Selv om enkelte støtter Yssens forklaring, forteller rapporten at det er delte meninger om hva som skjedde:

«Mange bekreftet at de var til stede på flyplassen i Helsinki sommeren 2006, men kun et par bekreftet historien. En sa: «Jeg stiller meg undrende til at Gerd-Liv skal ha skreket». En annen sa: «Historien er sann, men litt overdreven. Hun skrek ikke».

- Kom sent, gikk tidlig

Ingunn Yssen hadde fødselspermisjon fra 1. november 2004 til 1. september 2005. I rapporten kritiseres Yssen for hvordan hun jobbet i tiden etter at hun kom tilbake. Rights Managements har sett på relasjonene mellom Valla og Yssen i et arbeidspsykologisk perspektiv:

«Rights Managements undersøkelse beskriver videre at samtlige kilder har kommentert at Yssen kom sent og gikk tidlig i den første tiden etter permisjonen. Dette ble forklart med mistrivsel fra noen, mens andre trakk frem hennes lovfestede ammerett, samt komplikasjoner rundt barnehageplass, tillvenning etc. Yssens energi ble beskrevet som gradvis avtagende.»

RAPPORTEN: I dag lekket rapporten fra utvalget som har gransket konflikten mellom Gerd-Liv Valla og Ingunn Yssen.