Menstruasjonsforstyrrelser:

- Kom som en eksplosjon

Marianne Randen (31) beskriver intense menstruasjonssmerter etter coronavaksinering. - Jeg gråt og prøvde å gå, sitte, ligge, men ingenting hjalp.

IKKE NORMALT: Marianne Randen (31) fikk sterke smerter og blødde mye samme dag som hun tok første dose av coronavaksinen. Nå har hele menstruasjonssyklusen hennes endret seg. Foto: Privat
IKKE NORMALT: Marianne Randen (31) fikk sterke smerter og blødde mye samme dag som hun tok første dose av coronavaksinen. Nå har hele menstruasjonssyklusen hennes endret seg. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Meldinger om menstruasjonsforstyrrelser og uventede underlivsblødninger har vært et hett tema i forbindelse med coronavaksineringen. Kvinner har tatt til ordet i sosiale medier, og flere har stått fram med historiene sine i avisene.

Legemiddelverket har mottatt 2379 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser - flesteparten fra kvinner i alderen 20-49 år.

Marianne Randen (31) tok første dose av coronavaksinen i juni. Det var starten på et mareritt.

- Jeg skulle ikke ha mensen før om noen dager, men samme dag som jeg tok vaksinen, kom den rett og slett som en eksplosjon. Jeg hadde kjempestore smerter og blødde veldig mye. Det er ikke normalt, forklarer Randen til Dagbladet.

Det var Gudbrandsdølen Dagningen som først omtalte saken.

- Ingenting hjalp

31-åringen fra Otta forteller til Dagbladet at hun alltid har hatt en ganske fast menstruasjonssyklus, men nå kan hun menstruere både ei uke for tidlig og ei uke for seint. Marianne sliter fortsatt med de samme bivirkningene i dag, et halvt år i ettertid.

- Jeg hadde for øvrig nettopp mensen, og den fikk jeg ei uke for tidlig. Jeg hadde så sterke smerter at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg gråt og prøvde å gå, sitte, ligge, men ingenting hjalp.

Hun bruker Paracet og Naproxen mot smertene, og sier at det hjelper litt. Det hjalp derimot ikke mot smertene for noen måneder siden.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

- Før vaksinen hadde jeg bare litt smerter, sånn helt normalt og som det går an å fungere med i hverdagen. Nå etter vaksinen, når det står på som verst, klarer jeg ikke å gjøre noe som helst. Jeg husker at jeg var på butikken, og da holdt jeg nesten på å besvime, så jeg måtte reise hjem, forteller Randen.

- Kraftige blødninger

Legemiddelverket har også fått 178 meldinger om kvinner som opplever uventede underlivsblødninger etter overgangsalderen.

Dr.med. Nina Willumsen er gynekolog ved Nimo klinikken i Drammen, og forteller Dagbladet at hun i likhet med Legemiddelverket ser en økning i henvendelser både når det gjelder uregelmessige, kraftigere og uventede blødninger.

- Den eldste pasienten jeg har hatt, er en kvinne på 72 år. Hun fikk en kraftig blødning etter vaksinen, sier Willumsen.

Hun forteller videre at flere opplever blødninger etter overgangsalderen. Også kvinner med spiral opplever blødninger etter vaksinering, ifølge gynekologen.

- De som blir mest engstelige, er de som ikke forventer å få blødninger. Vi ser en del kvinner som er ferdige med menstruasjonen for ett eller to år siden. De kommer hit med en gang de får blødning, både for undersøkelse og samtale.

Uventede underlivsblødninger etter overgangsalderen klassifiseres alltid som alvorlige dersom de oppstår mer enn et år etter siste menstruasjon, ifølge Legemiddelverkets bivirkningsrapport.

- Det viktigste er å utelukke alvorlige tilstander knyttet til blødning etter overgangsalder, og berolige pasienten dersom det dreier seg om en blødning etter coronavaksinen, sier hun.

- Etter Moderna

Willumsen har observert at noen kvinner kan oppleve blødningsforstyrrelser etter andre dose av coronavaksine - og da spesielt etter Moderna.

- Jeg har inntrykk av at flere får bivirkninger etter andre dose. Da har det allerede skjedd en immunrespons etter seks uker, sier hun.

Legen opplever at dette gjelder kvinner i alle aldersgrupper.

- Vi ser forskjell på bivirkning etter type vaksine, og det er flere av våre pasienter som opplever bivirkninger av Moderna enn av Pfizer, sier gynekologen.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med Moderna.

40 prosent

FHI benytter nå flere pågående befolkningsundersøkelser med mer enn 60 000 kvinner i alderen 12-80 år, til å studere en mulig sammenheng mellom coronavaksinasjon og menstruasjonsforstyrrelser.

De første resultatene - blant kvinner i alderen 18-30 år - viser at det er økt forekomst av forstyrrelser i menstruasjonen hos unge kvinner etter at de ble coronavaksinert.

39,4 prosent har rapportert menstruasjonsforstyrrelser etter første dose, og 40,9 prosent etter andre.

Undersøkelsen viser også at flere kvinner rapporterer blødningsforstyrrelser etter Moderna enn etter Pfizer, men forskjellen er marginal, ifølge prosjektleder og lege Lill Trogstad ved FHI.

- I studien ble menstruasjonsforstyrrelser rapportert etter begge mRNA-vaksinene. Det var en tendens til litt økt forekomst etter Moderna, men forskjellen mellom vaksinene var liten, og ikke statistisk signifikant, sier Trogstad til Dagbladet.

To av tre

Nærmere 6000 kvinner i alderen 18-30 år har deltatt i kohortundersøkelsen UngVoksen, og besvart spørsmål om menstruasjon og blødningsforstyrrelser.

- Blødningsforstyrrelser er svært vanlig, og 4 av 10 kvinner i alderen 18-30 år rapporterte om slike forstyrrelser allerede før vaksinasjon. Likevel ser vi i denne undersøkelsen at noen flere kvinner fikk forstyrrelser etter første eller andre dose av coronavaksinen, sier Trogstad.

Andelen som rapporterte kraftige menstruasjonsblødninger enn vanlig, var høyere etter første dose enn før vaksinasjonen. Etter andre dose økte forekomsten av flere typer menstruasjonsforstyrrelser.

- De fleste menstruasjonsforstyrrelsene etter første dose var forbigående. Blant kvinner som opplevde menstruasjonsforstyrrelser etter første dose, opplevde nær to av tre menstruasjonsforstyrrelser også etter andre dose, forklarer hun.

FHI har foreløpig ikke informasjon om varigheten.

- Vet ikke sikkert

Dagbladet har kontaktet Legemiddelverket, som viser til at de gjennomfører en studie sammen med FHI for å forsøke å avklare om det er en sammenheng mellom vaksinering og blødningsforstyrrelser.

Det er foreløpig ikke kjent om menstruasjonsforstyrrelser ved første eller andre dose gir økt risiko for å oppleve dette igjen ved tredje dose, heter det i Legemiddelverkets bivirkningsrapport for coronavaksinen.

Legemiddelverket har så langt behandlet 2379 meldinger om menstruasjonsforstyrrelser. De kan ikke si noe om hvilken coronavaksine som har ført til flest meldinger om menstruasjonsforstyrrelser.

- Meldesystemet for bivirkninger er ikke egnet til å gjøre denne typen analyser. Hensikten med meldesystemet er å fange opp signaler som må undersøkes nærmere, skriver Legemiddelverket i en e-post til Dagbladet.

De venter nå på resultatene fra Folkehelseinstituttets analyser, og sier at dette er spørsmål de håper FHI kan avklare i studiene de gjennomfører.

Få alvorlige tilfeller

Dr.med. Nina Willumsen erfarer at blødningsforstyrrelsene går over etter hvert; det er bare en håndfull av pasientene som opplever «alvorlige menstruasjonsforstyrrelser» etter vaksinering, forteller hun.

Også ifølge Legemiddelverket er mindre enn ti prosent av meldingene om menstruasjonsforstyrrelser klassifisert som alvorlige.

- Vi har ikke erfart at blødningsforstyrrelsene har vart over lengre tid. Ofte varer blødningsforandringene fra noen dager til uker. Vanligvis kan det gjenta seg et par ganger, men så går det erfaringsmessig over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer