Hets mot politikere:

- Kom til et punkt hvor jeg måtte tenke «er det virkelig verdt det»?

Lokalpolitikere er bekymret for omfanget av hets og trusler.

BEKYMRET: Sandra Borch (Sp), Tarjei Jensen Bech (Ap) og Aina Stenersen (FrP) har alle måttet stå i trusler og hatefulle ytringer. De er bekymret for at hets mot politikere vil svekke demokratiet. Foto: Marius Fiskum / NTB Scanpix / Tomm Wilgaard Christiansen
BEKYMRET: Sandra Borch (Sp), Tarjei Jensen Bech (Ap) og Aina Stenersen (FrP) har alle måttet stå i trusler og hatefulle ytringer. De er bekymret for at hets mot politikere vil svekke demokratiet. Foto: Marius Fiskum / NTB Scanpix / Tomm Wilgaard Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Når du kommer hjem og finner bestemoren din i tårer, da skjønner du at det er gått for langt, sa Sandra Borch i et intervju med Dagbladet i 2017.

Det hadde gått fire år siden hun trakk seg som leder for Senterungdommen, etter det som har blitt omtalt som en flodbølge av hat og sjikanering i sosiale medier.

Fredag morgen la Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon i Norge (KS) fram rapporten «Hat og trusler mot folkevalgte», der det kommer fram at mer enn fire av ti lokalpolitikere har opplevd hatefulle ytringer eller trusler.

Nesten seks av ti av dem som har opplevd dette har som en konsekvens unnlatt å engasjere seg eller uttale seg om spesifikke saksfelt. Om lag halvparten har vurdert å trekke seg fra politikken, og 15 prosent har bestemt seg for å slutte.

Er det verdt det?

Borch er en av mange unge politikere som har vært utsatt for dette. Sammenliknet med de eldre politikerne er det en betydelig større andel blant de yngre som har opplevd både hets og direkte trusler.

Hun forteller om et slags liv i fangenskap, med altfor lite tid til å faktisk drive med politikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer